MEHMET AYTAÇ

Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan Aksal, görüşmede Edirne’nin tarım yatırım ve projelerinin değerlendirildiğini söyledi. Resmi Gazete’de yayınlanan 2022 yatırım programında tarıma dair değerlendirmelerde bulunan Aksal, şu açıklamayı yaptı:

“TARIM DESTEKLERİNİ ARTIRDIK”

“19 yılda reel rakamlarla toplam 396 milyar lira destek ödemesi yaptık. 2017'de 12,9 milyar lira olan tarım destekleri 2022'de 25,8 milyar liraya çıkarılmıştır. 2002'de 5 ürüne prim desteği verilirken bugün 18 ürüne destek vermekteyiz.  TARSİM kapsamında poliçedeki devlet desteğini ve çiftçiye ödenen hasar tazminat oranını yüzde 10 artırdık.’’

“SULANABİLİR ALANLARIMIZI ARTTIRMAYI HEDEFLİYORUZ”

Aksal, açıklamasına şöyle devam etti: “Tarım söz konusu olduğunda sulama yatırımlarının da ne denli büyük önemi olduğunun bilinci ile bakanlığımız Edirne’ye birçok proje ve yatırımlarda bulunuyor, bölgemizin sulanabilir alanlarının arttırılması çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda 2022 yılı yatırım planımızda bulunan Meriç Taşkın projesi (drenaj-taşkın) 2026, aşağı İpsala -Hamzadere Barajı ve Koyuntepe Regülatörü-2023, Meriç-Çakmak 1. merhale depolama sulama -2025, Meriç-Edirne sulama (7.800 ha) -2025, İpsala-Karaağaç Barajı ve sulaması-2025 projelerimiz son hızla devam ediyor. Birçok sulama projemizi de önümüzdeki yıllarda inşallah bölgemize kazandıracağız. Çünkü Edirne verimli toprakları, tarımsal sulama için zengin yerüstü su kaynakları, ülkemiz için stratejik öneme sahip bitkilerin yüksek üretim potansiyeli ve gelişmeye elverişli tarıma dayalı sanayisi ile potansiyeli çok fazla olan bir şehir. Tüm çabalarımız bu potansiyeli değerlendirebilmek, bölgemizi kalkındırabilmek için. Kırsal kalkınma destekleri kapsamında tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesi ve kırsal ekonomik altyapı yatırımlarının desteklenmesi hususlarında sulama projeleri ve sulanabilir alanların artırılması konusunda, bakanlığımızın ve Cumhurbaşkanımızın hassasiyetleri üreticimizin yüzünü güldürmüştür. Sayın Bakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza Edirneli üreticilere desteği ve yatırımlarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.”