MEHMET AYTAÇ

“ÇORLU VE ÇERKEZKÖY SANAYİSİNDE KULLANILMAYACAK”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından verilen cevapta; Çakmak Barajı’nın 2012 yılında tamamlandığı ve birinci kısım sulamasıyla yaklaşık 16,5 hektar alanın sulanacağı bilgisi verildi. Bakan Pakdemirli, birinci kısım sulama projesinin tamamlanmasıyla ülke ekonomisine yıllık 57 milyon lira katkı sağlanacağını da ifade etti.

Zaman zaman kamuoyunda gündeme gelen buradaki sulamanın, Çorlu ve Çerkezköy’deki sanayi alanlarında da kullandırılacağı iddiaları da yalanlandı.

“TÜM KISIMLARIYLA ŞİMDİYE KADAR ÇOKTAN TAMAMLANMALIYDI”

Soru önergesine verilen cevabı değerlendiren CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu şu açıklamayı yaptı: “Yıllardır tamamlanması yılan hikâyesine dönen ve bölgemizin en önemli projelerinden olan Çakmak Barajının sulaması ile ilgili vermiş olduğumuz soru önergesine verilen cevapta birinci kısım sulamanın Eylül 2023’te tamamlanacağı belirtiliyor. Bu hızla giderlerse zor görünüyor. Çakmak sulaması bütün kısımlarıyla şimdiye kadar çoktan tamamlanmalıydı. Çakmak Barajı’nın sulayacağı alanlar ve sağlayacağı ekonomik katkı düşünüldüğünde bu işin niye bu kadar uzadığını anlamakta zorlanıyoruz. Bakanlık sadece birinci kısım sulamanın yıllık 57 milyon katkı yapacağını söylüyor ki; ekonomide yaşanan gelişmeler dikkate alındığında bu rakamların çok çok üzerinde bölgeye katkı sağlayacaktır. Bir gün bile gecikmeden bütün kısımlarıyla Çakmak sulamasının tamamlanması, yapımı için gerekli paranın ayrılması lazım. Bunu yapacak olan da siyasi iradedir. İster bu paraları Çakmak gibi herkese kazanç getiren projeler aktarırsınız ister yandaşa rant olarak aktarırsınız. AKP halka kazandırmak yerine yandaşa kazandırmayı seçmiş durumda. Bakanlığın verdiği tarihi görünce bir kez daha anladık ki; Çakmak sulamalarını tamamlayıp açmak CHP iktidarına nasip olacak. Sulama yatırımları artık ülkemizin geleceği için hayati önemdedir. İklim değişikliği, yaşanan kuraklıklar, su kaynaklarının kıtlığı göz önüne alındığında bu yatırımların bir an önce tamamlanması gerekiyor. Bu yatırımlar artık milli güvenlik sorunu olmuştur. Ama ne yazık ki bütün bunları görmeyen, Kanal İstanbul gibi abuk sabuk beton projelerine ülkenin bütün kaynaklarını aktarmaya çalışan, bir AKP iktidarı var.”