HABER MERKEZİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin katılımıyla Gaytancıoğlu, Dünya Su Günü ‘Su vatandır’ etkinliğinin sarayda yapıldığını ve 325 tesisin hizmete açıldığı duyurulduğunu söyledi. Konuya ilişkin bir soru önergesi veren CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’ye, “Açılışı yapılan tesisler arasında seçim bölgem olan Edirne İlinde kaç adet tesis vardır? Ve bunlar hangileridir? Eğer bu tesisler arasında Edirne ilinde olanlar var ise her birinin güncel fiyatlarla maliyeti ne kadardır?” sorularını yöneltti.

Okan Gaytancıoğlu, gelen cevapta Edirne’nin AK Parti iktidarında uğradığı haksızlığın net olarak görüldüğünü dile getirerek, “Cevapta; açılışı yapılan ve toplam değeri 4,6 milyar olarak belirtilen tesisler içerisinde Edirne ilinde sadece Keşan-Sazlıdere Barajı sulaması işinin olduğu ve bunun da 2022 fiyatlarıyla 14 milyon 613 bin 980 lira olduğu belirtiliyor. Oysa yine DSİ’nin sitesinde, Sazlıdere Barajının 2015 yılında bitirildiği görülmekte” dedi.

Vermiş olduğu soru önergesine gelen cevabı değerlendiren Gaytancıoğlu, “Türkiye’nin en verimli tarım arazilerine sahip olan illerinden olan Edirne’mize gerekli yatırımlar maalesef yapılmıyor” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çömlekköy Barajına iz ödenek verilmesini neredeyse üç gün üç gece kutlayan AKP’liler Edirne’nin hak ettiği yatırımları alması konusunda suskun.

AKP şatafatlı açılışlar yapmayı seviyor. Biz de dünya su günündeki açılışları sorduk. Gelen cevaba göre; Edirne 325 yatırımdan birine sahi. 4,6 milyarlık yatırımdan sadece 14,6 milyonluk pay almış. Açtıklarını söyledikleri Sazlıdere Barajı DSİ’nin sitesine göre 2015’de işletmeye alınmış. ‘Yok, şimdi hizmete aldığımız sulama kısmı’ diyorlarsa, sulaması sistemleri tamamlanmış sulama barajı ne işe yarar?  Yedi yıldır neyi beklediler? Çakmak Barajı da öylece duruyor. Sulaması bir türlü bitirilmedi. Ne zaman bitirileceği de belli değil. Söylenen tarihler hep ileriye kayıyor. Çömlekköy Barajı yatırım programına alındı diye AKP’liler neredeyse üç gün üç gece davul çaldıracaklardı. Oysa ayrılan para bin lira iz ödenek. Yatırım programına almakla bu işler bitmiyor. Para ayrılması ve net olarak bitirileceği tarihin belli olması gerekir. Trakya’nın GAP’ı Çakmak yıllardır bitirilemiyor. Daha önceki yatırım programlarına bakarsak çoktan bitirilmeliydi. Sonuçta bu işler gösteriş yaparak, ‘şu kadar tesis açtık’ demekle olmuyor. Her yıl toplu açılışlar yapıyorlar ama ortada sulanamayan tarlalar duruyor. Edirne’ye yapılan haksızlık ise ayrıca bizleri üzüyor.”