HABER MERKEZİ

Grup adına konuşan CHP İl Genel Meclisi Sözcüsü Şenol Kılıç, bölgede büyük bir insanlık dramı ve vahşet yaşandığını belirterek, "Biz Cumhuriyet Halk Partisi İl Genel Meclis üyeleri olarak bu vahşetin gerekçesi ne olursa olsun, hangi çıkar ilişkilerine hitap ederse etsin, bir an önce son bulmasını istiyoruz" dedi.

CHP Edirne İl Genel Meclisi Grubu, Rusya'nın Ukrayna'da sürdürdüğü askeri harekatın bir an önce son bulması ve barışın hakim olmasını gerektiğini belirten açıklama yaptı.

CHP İl Genel Meclis üyeler, Mart ayı ilk olağan toplantısında Rusya ile Ukrayna arasında devam eden askeri harekatın son bulması yönünde açıklamada bulundu. CHP İl Genel Meclis Grubu adına konuşan grup sözcüsü Şenol Kılıç, yaşanan savaşın Türkiye'yi ve kendilerini gerek insani gerekse de ticari açıdan derin şekilde etkileyip, üzdüğünü belirtti. Büyük bir insanlık dramı ve vahşet yaşandığını belirten Kılıç, bölgede bir an önce barışın hakim olmasını beklediklerini dile getirdi. 

İKİ ÜLKEYLE DE YAKIN İLİŞKİLERİMİZ VAR

Türkiye'nin söz konusu iki ülkeyle hem turizm hem de ticari açıdan yakın ilişkileri olduğunu belirten Kılıç, "Ukrayna ve Rusya arasında yaşanmakta olan savaş ülkemizi ve bizleri gerek insani, gerekse ticari açıdan derin şekilde etkilemekte ve üzmektedir. Bu iki ülkeyle tarım ve turizmde yakın ilişkilerimiz var. Bildiğiniz gibi buğday ve ayçiçeği ithalatımızın yaklaşık 3'te 1'i bu bahse konu ülkelerden yapılmaktadır. Ayrıca ülke olarak özellikle narenciye ve domates ürünlerimizi de bu iki ülkeye ihraç etmekteyiz. Ülkemize gelen turistlerin göz ardı edilemeyecek ölçüde bu iki ülkeden geldiğini izlemekteyiz. Bu yıl turizm sektörünün beklentisi 35 milyar dolardı. Bu savaş nedeniyle bu beklentiler gerçekleşmeyecek gibi görülmektedir. Temennimiz bu savaşın bir an önce bitmesi ve bu mağduriyetin giderilmesidir" dedi. 

VAHŞETİN SON BULMASINI TEMENNİ EDİYORUZ

Bölgede büyük bir insanlık dramı ve vahşetin yaşandığını kaydeden Kılıç, "Asıl önemli olan konu burada yaşanan vahşet, kan, gözyaşı, büyük insanlık dramı. Biz Cumhuriyet Halk Partisi İl Genel Meclis üyeleri olarak bu vahşetin gerekçesi ne olursa olsun, hangi çıkar ilişkilerine hitap ederse etsin, bir an önce son bulmasını istiyoruz. Bu barışın, bizim coğrafyamızda ve dünyamızda en kısa zamanda oluşmasını talep etmekteyiz. Ukrayna'da yaşayan eğitim gören vatandaşlarımız var, bunların da bir an önce ülkemize sağ salim ülkemize nakledilmesini temenni ediyoruz" diye konuştu. 

MONTRÖ'NÜN DE ÖNEMİ BİR KEZ DAHA ANLAŞILDI

Açıklamayı büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün sözleriyle bitiren Kılıç, "Sözlerimize büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün şu sözleriyle son vermek istiyoruz: 'Savaş zaruri ve hayati olmadıkça, milletin hayatı tehlikeye maruz kalmadıkça savaş cinayettir' demiş. Onun gösterdiği yolda yürüyen bireyler olarak biz de diyoruz ki; yurtta barış, cihanda barış. Bu savaş Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin de ne kadar önemli olduğunu bir kez daha altını çizmiştir. Montrö olmasaydı, şimdi de belki Türkiye çok zor durumlarda kalacaktı. Geçmişte Montrö Mütarekesi'ni tartışmaya açanlara aslında savaş çok güzel dur demesini bilmiştir" ifadelerini kullandı.