SONGÜL KONAR

Edirne hariç çevre illerin hepsinin açık olduğunu kaydeden Cingöz, bulaşının daha çok işletmelerden değil ev ziyaretlerinden kaynaklandığını belirtti.

“BANA GÖRE VAKA ARTIŞLARININ SEBEBİ EV ZİYARETLERİNDEN KAYNAKLANIYOR”

Esnafın taleplerinde yerden göğe kadar haklı olduğunu vurgulayan Kemal Cingöz sözlerine şöyle devam etti: “15 gün önce açıklanan haritada turuncu olan iller kırmızıya döndü ama bu yerler şu an kapatılmadı. Sayın cumhurbaşkanı uygulama aynen devam edecek dedi. Cumhurbaşkanının bu söylemi üzerine geçen hafta kırmızı olup turuncuya dönen illeri de açmadılar. Bugün vali bey ile görüşeceğim. Bunları konuşacağız. Sınır kapılarında yapılan testlerde pozitif çıkan vakaların Edirne’ye yansıyıp yansımadığını da soracağım. Yurtdışına gidecek olanlar transit geçiyor. Bunların test sonuçları Edirne’ye yazılıyor mu, yazılmıyor mu, bunu da bilmek lazım. En son vali beyle görüştüğümde işyerlerinde bulaşı nedir diye sorduğumda yüz binde 11 dediler bana. İşyerlerinde bulaşı oranın yüz binde 11 olması çok iyi. Mavi olan illerin konumunda. Bana göre vaka artışlarının sebebi ev ziyaretlerinden kaynaklanıyor. Bizim elimizde öyle bir istatistiki bir bilgi yok ama valiliğin elinde var. Bunu sadece iş yerlerine bağlamakla olmuyor.”

“HES KODU KONTROLÜYLE, % 50 KAPASİTE İLE BU İŞLETMELER AÇILMALI”

Bulgar vatandaşlarında PCR testi uygulandığı için Edirne’ye gelmediğini belirten Cingöz: “Kişi başı 100 leva testin ücreti. Eşiyle gelen biri 200 leva verecek. 200 leva TL olarak bugün yaklaşık 900 lira yapıyor. Buradan alıp götüreceği üründe kazanacağı belki de o kadar. O yüzden Bulgar vatandaşlarda gelmiyor. Esnafın durumu vahim, bekleyecek takati kalmadı. Sonuç itibariyle HES kodu kontrolüyle, % 50 kapasite ile bu işletmeler açılmalı. Biz kapalı olduğumuz zaman Çanakkale yüz binde 49’du. Şimdi yüz binde 149. Kırklareli yüz binde 80’lerden yüz binde 137’ye çıktı. Tekirdağ yüz binde 89’dan yüz binde 121’ e çıktı. İstanbul’da 187’ye çıktı. Diğer illerde ki durum nedir bilmiyorum. Bizim bölgemizi takip ediyorum. Bizden hariç Çanakkale de, Tekirdağ da, Kırklareli de, İstanbul da açık” diye konuştu.