HABER MERKEZİ

Edirne Belediyesi, ‘Evet’ diyen gençlere nikah hediyesi olarak İstanbul Sözleşmesi’ni anlatan broşür hediye ediyor. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Kadına yönelik şiddet ve ayrımcılıkla mücadelede hayati öneme sahip olan İstanbul Sözleşmesi'nden de vazgeçmiyoruz” diyerek, İstanbul Sözleşmesine verdiği desteği bir kez daha yineledi.

“Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi” yani bilinen adıyla İstanbul Sözleşmesi, 2011'de İstanbul'da imzaladı. İlk imzalayan ve sözleşmeyi ilk yasalaştıran ülke Türkiye oldu. Türkiye’de 1 Ağustos 2014’te yürürlüğe giren sözleşme kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddetin önlenmesini konu alan, bu anlamda imzası bulunan ülkelerde hukuki bağlayıcılığı olan tek uluslararası belge olma özelliğini taşıyor. 

Kadına karşı şiddetin önlenmesi, cinsiyet eşitliği ve kadın hakları gibi konularda önemli güvenceler içeren ve son günlerde yürürlükten kaldırılmasına yönelik tartışmaların yaşandığı İstanbul Sözleşmesi’ne Edirne Belediyesi’nin desteği sürüyor. Edirne Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nün kendi elleriyle hazırladıkları ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ yazılı pankartları hizmet binalarına asılırken;  üzerinden ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ yazılı maskeler belediyedeki kadın personele dağıtıldı. 

Edirne Belediyesi ayrıca evlenen gençlere nikah hediyesi olarak İstanbul Sözleşmesi’ni tüm ayrıntılarıyla açıklayan broşür de hediye ediyor. 

Geçtiğimiz günlerde İpek Duman ve Uğur Erdoğan’ın nikahlarını kıyan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bu şehrin gençleri ile gurur duyuyoruz. Çünkü Mustafa Kemal Atatürk’ün evlatları bırakın kadına, hiçbir canlıya şiddeti öngörmeyen bir ruha, bir karaktere sahiptir. Ama biz Edirne Belediyesi olarak kıydığımız nikahlarda bugünlerde hangi amaçla olduğunu bilmiyoruz ama yürürlükten kaldırmaya çalışılan İstanbul Sözleşmesi’ni hem gelinimize hem de damadımıza bir nikah hediyesi olarak takdim ediyoruz. Ve yine bu evliliğin belgesi olan aile cüzdanını bu yuvayı birlikte yaşatacak olan birlikte sürdürecek olan hem gelinimize hem damadımıza her ikisine birden verirken, kurdukları bu yuvada yetiştirecekleri evlatlarının da Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebet payidar kılmalarını temenni ediyorum” dedi.