HABER MERKEZİ

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, yapılan yatırımlarla Edirne’nin verimli ve bereketli topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşların içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam edildiğini kaydetti.

Edirne’de son dönemde yapılan su yapılarının artmasının bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynadığını ifade eden Yıldız, “DSİ olarak son yıllarda modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koyuyoruz. Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları,  üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artış sağlıyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor bir taraftan da yaşam standardını yükselttiği için şehirlere göçü önlüyor” dedi. 

ÜLKE EKONOMİSİNE YILLIK 4 MİLYON LİRA KATKI SAĞLAYACAK

Kaya Yıldız, Edirne Meriç Umurca Göleti ve Sulaması’nda çalışmaların devam ettiğini dile getirerek, “Projenin tamamlanması ile Umurca Göleti ve Süpürgelik Kapama Seddesi’nde depolanacak su ile 2 bin 690 dekar tarım arazisinin sulanması sağlanacak. Kil çekirdekli homojen dolgu tipinde inşa edilen gölet ve kapamanın gövde dolguları tamamlandı. Sulama hattında toplamda 11.956 m yüksek yoğunluklu polietilen boru döşendi, sulama şebekesi üzerindeki 82 adet sanat yapısı beton imalatlarının mekanik aksamı ile birlikte tamamlandı. Dipsavak ayarvana odası, pompa binası ve terfi hattı imalatları devam etmektedir. Ana gölet ve kapamanın toplam su depolama kapasitesi 342.000 m3 olan Edirne Meriç Umurca Göleti ve Sulaması Projesinin yüzde 70’lik kısmı tamamlanmış olup 2021 yılı içerisinde bitirilmesi hedeflenmektedir. Proje tamamlandığında ise ülke ekonomisine yıllık 4 milyon lira katkı sağlayacaktır” diye konuştu.