DHA

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin gönderdiği telgraflar okundu.

Daha sonra söz alan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, ‘İki dakika daha olsaydı, yaşardı. İki dakika daha olsaydı, şu organı zarar görmezdi’ diyebildiğimiz çok kaza oldu. Ama şimdi en azından onu demeyeceğiz. Çünkü bugün Sağlık Yolu’nu açıyoruz. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’a çok teşekkür ediyorum. Artan trafiği mutlaka rahatlatacaktır. İnsanları sağlığına kavuşturacak, insanları belki hayata bağlayacak bir yol olduğu için anlamlı bir proje” dedi.

Edirne’nin çok önemli bir eksiğini giderecek, yaşamlarının kurtarılmasını sağlayacak çok önemli bir hizmeti Edirne Kuzey Çevre Yolu Sağlık Yolu Bölümü’nü hizmete açtıklarını belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da konuşmasında, “Elbette belediyelerin kendi alanlarında, kendi sahalarında yaptığı hizmetler var. Temel belediyecilik hizmetleri, diğeri de sosyal belediyecilik hizmetleri. Edirne’mizde maalesef temel belediyecilik hizmetleri yönünden çok ciddi eksiklerimiz vardı. 60 yıllık bir vahşi depolama çöplüğümüz vardı. 3 Kasım itibariyle kapandı, bitti. Türkiye’nin ilk 5’ine giren bir çöplük yaptık. Yaklaşık 1-1,5 ay içinde de çöpten elektrik üretmeye başlıyoruz. Şuanda arıtması çalışıyor. Yeniimaret, Yıldırım Mahallelerinde koku kalmadı, problem kalmadı. Bizim KDV dahil 10,1 milyon liraya bitirdiğimiz yeni çöplük başkaları tarafından 110 milyona, 75 milyona, 85 milyona yapıldı” diye konuştu. Edirne Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri’nden 1 yıl sonra ayda 16 bin evin elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar elektrik üretileceğini belirten Gürkan, şunları söyledi: “Edirne’nin artık rezervi tükenmek üzere olan Süloğlu ve Paşaçayır’dan aldığı hem maliyeti yüksek hem kalitesi düşük içme suyu kaynağımızı değiştirerek, Kırklareli Kayalı Köy Barajı’ndan 58 kilometre mesafeden binlik çelik borularla yıllık 20 milyon 500 metre küp su alma işine ait isale hattını tamamladık ve Aralık ayından bu yana oradan su alıyoruz. Yine bu suyun geldiği noktada Lalapaşa Kavşağı’nda bu suyu arıtmak için İçme Suyu Arıtma Tesisi yaptık, tesisimiz devreye girdi. Ve Aralık sonundan bu yana Süloğlu ve Paşaçayırı’ndan değil Kırklareli Kayalı Barajı’ndan daha kaliteli, daha temiz daha hijyenik içilebilir suyu Edirneliler ile buluşturuyoruz. Geçtiğimiz 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Kirişhane Paşaçayırı Mevkii’nde Edirne’mizde evsel ve kanalizasyon atık sularını arıtacak, İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin temelini attık. O da 1,5 yıl içerisinde bitecek ve hizmete girecek. Geriye bir tek hizmetimiz kaldı, bütün bunları doğrudan konforlu bir şekilde buluşturacak, alt yapı hizmetleri, yaklaşık 370 bin metrelik içme suyu şebekesinin tamamen yenilenmesi, kanalizasyon şebekesinin 110 kilometresinin yenilenmesi ve 30 kilometrelik yağmur suyu hattının yapılması, 360 kilometre olan şehir için yolların, asfalt ve kilit parkelerin neredeyse tamamının yenilenmesi. Onunda ihalesini 4 Aralık’ta yaptık. Onayını bekliyoruz.  Onun onayı da geldiğinde, altyapıya da başlayacağız. Edirne bununla birlikte üst yapıdaki eksiklerini de gidermeye başlayacak. Bunların toplam bedeli 500 milyon TL’yi buluyor. Bizim bütçemiz 240 milyon dolayında, geçen sene gerçekleştirilen bütçemiz 162 milyon. Bununla kıyaslanırsa 4 yılda yapılan 500 milyon liralık yatırımın ne anlama geldiği daha iyi hesaplanabilir

EDİRNE’NİN İLK PROJELİ YOLU

Sağlık yolunun planlamasından yapımına kadar çok kişinin emeği olduğunu belirten Gürkan, “Öncelikle yüklenici firma çok temiz çalıştı. Bu yol 4 ay önce bitecekti ama kış şartlarının ağır geçmesi nedeniyle bizde kış şartlarında yolu yapıp sonradan sorun yaşamamak için inşaatı 4 ay ötelemiş olduk. Edirne’de ana arter hariç yapılan tüm yollar, belediye tarafından yapılmıştır. Belediye ve başka kurumlar tarafından yapılan tüm yollar arasında ilk kez bir projeye dayalı yapılan ilk yol bu yoldur. Buna Güney Çevre Yolu da dahildir. Güney Çevre Yolu’nu da zemini açıp, üstüne kaplamasını atmışızdır. Ama Sağlık Yolu temel yapıları ile sıkıştırmaları ile korkulukları, aydınlatması, yeşil alanları, bisiklet yolu ile Edirne’nin ilk projeli yoludur” dedi.  

Gürkan, yolun yapımı sırasında verdiği desteklerden dolayı Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na da teşekkür etti.     

6 MİLYON 100 BİN LİRA BEDEL İLE TAMAMLANDI

Edirne Belediyesi’nce Sultan 1'inci Murat Devlet Hastanesi ile Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi arasında yapımı tamamlanan Sağlık Yolu’nun 6 milyon 100 bin TL bedel ile tamamlandığını belirten Belediye Başkanı Gürkan, “Toplam 1700 metre uzunluğundaki yol 9’ar metre genişliğinde çift gidiş-geliş olarak inşa edildi. Yol güzergahının her iki tarafında da toplam uzunluğu 3 bin 500 metre olan 2,5 metre genişliğinde bisiklet yolu, 2,25 metre genişliğinde yaya yolu, 1,20 metre genişliğinde koşu yolu bulunuyor. 2,10 genişliğinde orta refüjü bulunan yolda ayrıca 1400 metre uzunluğunda otokorkuluk bariyeri de yapıldı. 85 bin metrekarelik alanda 50 metre genişliğindeki bir alana oturtulan yol toplam 35 metre genişliğinde. Her iki tarafta kalan toplam 15 metrelik alan da yeşil alan olarak düzenlendi. Yol için toplam 76 bin ton altyapı malzemesi kullanıldı. Yola 12 bin ton asfalt serimi, 7 bin 500 metrekare parke taş döşendi. Ayrıca yağmur sularının drenajı için 4350 metre kanal, 5 adet menfez ve 110 adet ızgara yapıldı. Yolun Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ile birleştiği alanda 20 metre çapında kavşak yapıldı. Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğü de buraya aydınlatmalı bir kaide yaptı. Bu kaidede Edirneliler’in vatan aşkını, bayrak sevdasını, gururumuz, onurumuz, rengini şehitlerimizin kanından alan bayrağımızın yeni bir formunu göreceksiniz. Tredaş tarafından da yolun aydınlatması sağlandı. Yolumuzun aydınlık, açık ve umutlarımızın her daim canlı olması temennisi ile Kuzey Çevre Yolu Sağlık Yolu’nun Edirne’mize, hastalarıma şifa olmasını diliyorum” dedi. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Başkan Gürkan, makam aracının şoför koltuğuna oturarak, yoldan ilk geçişi yaptı. Gürkan’a Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve CHP Milletvekili Adayı Yakup Atalay da eşlik etti.