BÜLENT SAYLAM

TOKİ’nin Edirne ili Merkez ilçesi, Hadımağa Mahallesi’nde gerçekleştireceği projenin maliyeti ise 75 milyon TL. Konut Projesi inşaat aşamasında ortalama 80 kişinin çalıştırılması planlanırken; hafriyat ve inşaat çalışmalarının 5’şer süreceği projenin toplamda 10 ayda tamamlanacağı ÇED raporunda belirtildi. TOKİ’nin bu projede mahalle kültürünü önceleyen yatay mimariyi esas alacağı öğrenildi.

PROJENİN TEKNİK OLMAYAN ÖZETİ

Projenin teknik olmayan özetinin giriş bölümünde “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, dar ve orta gelir grubundaki vatandaşların ev sahibi olabilmeleri için “100 Bin Sosyal Konut Projesi” tanıtımıyla TOKİ tarafından yapılacak olan projelerden olan Edirne ili, Merkez ilçesinde, “224 Adet Konut, 10 Adet Dükkan” İnşaatlarının yapımını kapsamaktadır. Faaliyet iki poligon halinde gerçekleştirilecek olup gerçekleştirileceği (ÇED İzin Alanı) alanının yüz ölçümü toplam 27.607,85 m2 ’dir. Proje kapsamında 224 adet konut, 10 adet dükkan yapılacaktır.” ifadelerine yer verildi.

YATAY MİMARİ ESAS ALINACAK

Teknik olmayan özette, “Mahalle kültürünü önceleyen, yatay mimariyi esas alan medeniyete uygun sosyal konut projelerinde talebin çok olduğu projeler için ilk etapta hak sahipleri kurayla belirlenecektir. Ancak gelen tüm taleplere Bakanlık tarafından da yol haritası belirlenecektir” ifadeleri yerini aldı.

Özette şu bilgilere de yer verildi: “İş bu rapor; söz konusu proje için hazırlanmış olup, 26.05.2017 tarih ve 30077 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” (Ek-II) listesinde, Madde 33- Toplu Konut Projeleri (200 konut ve üzeri) kapsamındadır.

İnşa edilecek olan tüm yapılar (konut yapıları, kapalı otopark, depo, makine daireleri, trafo yapıları, site giriş yapıları, kapıcı daireleri, sosyal donatı yapıları) konut yapılarında tünel kalıp ve diğer yapılarda karkas yapım sistemlerine uygun olarak inşa edilmesi planlanmaktadır. İnşa edilecek yapılar temellerin radye jeneral temel sistemi ile inşa edilmesi planlanmaktadır. İnşaat yapım tekniği Avan ve uygulama projeleri bu emsal uygun olarak, deprem yönetmeliği de dikkate alınarak hazırlanacaktır. Söz konusu projenin uygulama projeleri ÇED surecinden sonra yapılacaktır. Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası, AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından yenilenmiş, 18 Mart 2018 tarih ve 30364 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan en güncel deprem kaynak parametreleri, deprem katalogları ve yeni nesil matematiksel modeller dikkate alınarak hazırlanan harita ile deprem bölgeleri yerine en büyük yer ivmesi değerleri gösterilmiş olup bu PGA_475 değerine göre proje alanı 0,180 g bölgesinde bulunmaktadır.

Proje ile ilgili olarak planlanan toplu konutların işlev ve kapasite acısından hizmet ömrü genel anlamda sınırsızdır. Yapılması planlanan toplu konutlar, mevcut inşaat teknolojileri ile en üst düzey teknolojilere Gore yapılacağından en az 50 senelik bir fonksiyonel ömre sahip olacağı tahmin edilmektedir. Tesisatın fiziki ömrü ise, yapıldıkları malzemenin fiziki ömrü ile sınırlıdır. Mekanik aksam, beklenen fiziki ömürleri sonunda yenilenecek, diğer tesisatta da gerekli yenilemelere gidilecektir. Bu tür yenileme çalışmaları ile toplu konutların ömrü daha da uzayacaktır.

Konut Projesi inşaat aşamasında ortalama 80 kişinin çalıştırılması planlanmaktadır. Hafriyat çalışmaları 5 ay, inşaat çalışmaları 5 ay sürecek olup proje toplamda 10 ayda tamamlanacaktır. Hafriyat çalışmaları aşamasında ayda 25 gün, günde 8 saat çalışılacaktır. Konut bölgelerinin yakın çevresinde gerçekleştirilen şantiye faaliyetlerinin, ÇGDYY Ek-VIII, Tablo 5’te verilen gündüz zaman dilimi (07:00-19:00) dışında akşam (19:00-23:00) ve gece (23:00-07:00) zaman dilimlerinde sürdürülmesi yasaktır gereği 08:00-18:00 saatleri arasında çalışılacaktır.

Raporda belirtilmeyen ve yüklenici tarafından sonradan yapımına karar verilen inşaat uygulaması, teknolojik yöntem ve imalarlarla ilgili gerekli izinler yüklenici tarafından alınacaktır.

İskan aşamasında idari işlerin site yönetimine teslim edilmesi sonrasında vaziyet planı içerisinde yer alan her türlü imalatın sorumluluğu (atık toplama vb.) site yönetimi tarafından sağlanacaktır.”