SONGÜL KONAR

Aksal açıklamasında Edirne’de bir tane Halk Ekmeğimiz olsaydı daha farklı olabilirdi” sözlerine dikkat çekti. 

“BU İŞİN YOLU, YÖNTEMİ VAR”

Bu süreçte Edirne Valisinin talimatlarıyla, Ticaret İl Müdürünün 112 tane fırını denetlediğini, 92 fırın hakkında tutanak tutulduğunu belirten Milletvekili Dr. Fatma Aksal, açıklamasında şu cümlelere yer verdi:“Yaklaşık 10 gündür bir süreç var, çok yakından takip ediyorum. Ekmek fiyatları ile ilgili fırıncılarımızın bir talebi var. Haklı olabilirler ama bu işin yolu, yöntemi var. Ekmek bizim temel gıdamızdır. Bir ayakkabı fiyatı size uymuyorsa almayabilirsiniz ama ekmek bizim temel gıda maddemiz. Fiyatı belli kurallar çerçevesi içerisinde denetleniyor. Fiyatı arttırmanın belli bir yolu, yöntemi var. Bu yol, metot izlenmedi. Edirne genelinde fırıncılar ekmeğin gramını 210 gramdan 200 grama düşürdü ve 1,50 TL olan ekmeği 2 TL’den satıldı. Yasal izinler aldılar mı, alınmadı. Yasal izin almadan bunu yapamazsınız. Türkiye’de bir gerçek var. Bütün bir ülkede yaşıyoruz, herkes aynı fiyatta satıyor. Trakya’da buğdayımızı unumuzu üretiyoruz. Bugün fiyatlara baktığınızda en pahalı ekmek Sakarya’da satılıyor. Ekmeğin kilogramı 7,69. Fırıncıların yaptığı bu son fiyat artırımıyla Edirne’de ekmeğin fiyatı 10 TL’ye geliyor. Hiç kimsenin Edirnelilere Türkiye’deki en pahalı ekmekten bile pahalı ekmek yedirmeye hakkı yok. Bu süreçte Valimizin talimatlarıyla, Ticaret İl Müdürümüz 112 tane fırını denetledi, 92 fırın hakkında tutanak tutuldu. Biz buna müsaade etmeyeceğimizi, devlet olarak gerekli işlemler yapacağımızı belirttik. Edirne’de bir tane Halk Ekmeğimiz olsaydı daha farklı olabilirdi. Bir haftanın sonunda yapılan görüşmelerin ardından ekmek dün itibari ile ekmeğin gramı 210 gram, fiyatı da 1,50 TL’ye çekildi. Vatandaşımız ekmeği eski fiyatıyla yemeye devam edecek. Fırıncılarımız taleplerini yasal yollardan iletirler, yasal görüşmeler yapılır, alınan kararlar sonucunda açıklanır. Şahsım dahil herkes bu ülkenin kanunlarına uymak zorundayız. Fırıncılarımız da bu kanlara uymak zorunda. Yapılan görüşmeler sonunda ekmek eski fiyatına çekildi.”

“BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ DEVAM EDİYOR”

TBMM’de bütçe görüşmelerinin devam ettiğini belirten Aksal, sözlerine şöyle devam etti: “TBMM’de bütçe görüşmeleri devam ediyor. Bütçe önce Plan Bütçe Komisyonunda. Görüşmeler önce Plan Bütçe Komisyonuna geliyor. Ben Plan Bütçe Komisyonu Üyesi değilim ama bölgemiz için ve ülkemiz için çok önemli olan ve zaman bulabildikçe Komisyonda Plan Bütçe Görüşmelerine katılıyorum. 7 Aralık itibari ile genel kurula gelecek. Görüşmeler yaklaşık 10-15 gün genel kurulda görüşülecek. Görüşmelerden sonra karara bağlanacak. Yılsonunda bilindiği gibi hem İl Özel İdarede hem TBMM’de bütçe çalışmaları devam ediyor.”

“BU BİR AF DEĞİL”

Aksal, TBMM'de kabul edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanması beklenen Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV, tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili konuşarak sözlerini şöyle sonlandırdı: “Yapılandırma konusunda çok büyük bir beklenti vardı. Bu bir af değil. Kimisi af diyor ama kesinlikle af değil. Af yapıldığında ödeyen vatandaşa haksızlık oluyor. Örneğin Kredi kullanan öğrenciler vardı, kredilerini ödeyememişlerdi, onlar da bu yapılandırmadan yararlanacaklar. Birçok konuda belediyelerimizin de elini rahatlatıyor aslında. Su borcu olan vatandaşlarımız borçlarını yapılandırarak daha rahat ödeyecekler. Belediyelerimizde tahsilâtını yapacaklar, devlette tahsilâtını yapacak. Hiç kimse kaybetmeden herkes kazanacağı durum. Tüm vatandaşlara söylüyorum bu yapılandırmalardan yararlanın. Aman tekrar olur diye ihmal ediyoruz, yararlanmıyorlar. Süreç bittikten sonra borçlarını faiz ile ödemeye başladıklarında pişman oluyorlar. Bütün hemşehrilerime bu avantajdan yararlanmalarını tavsiye ediyorum. Hayırlı olsun. Beklenen ve sahada talep edilen bir konuydu ve meclisten geçirdik, hayırlı olsun.”