SONGÜL KONAR

Aksal açıklamasında, hem Edirne hem ülke gündemini çok yakından takip ettiğini dile getirdi. 

“EDİRNE’DE SAYILARIMIZ KÖTÜ BAŞLADI AMA ÇOK KISA SÜREDE TÜRKİYE ORTALAMASININ ALTINA DÜŞTÜ”

Koronavirüs ülkemizde görüldüğü andan itibaren gelişmeleri yakından takip ettiğini belirten Aksal, şunları söyledi: “Sadece Edirne değil, ülkede olduğu gibi tüm dünyanın gündeminde koronavirüs var. Türkiye koronavirüse karşı önlemlerini çok önceden aldı. Türkiye’de ilk vaka 11 Martta görüldü. Biz o tarihten önce tüm önlemlerimizi almıştık. Dünyada koronavirüs ile mücadele eden en iyi ülkeyiz. Edirne bir sınır kenti, sadece 400 bin Edirneli’den ibaret değil. Edirne Türkiye’nin Avrupa’ya açılan bir kapısı. Valiliğimizin organizasyonuyla çok ciddi önlemler aldık. Edirne’de sayılarımız kötü başladı ama çok kısa sürede Türkiye ortalamasının altına düştü. Son birkaç gündür rakamlarımız çok iyi. Tüm Edirne genelinde vaka sayısı 250’ler civarında. Ölüm oranı 10’larda, iyileşen hasta sayımız çok fazla. Tüm sağlık çalışanlarını tebrik ediyoruz. Hiç umudumuz olmayan hastalarımız iyileşti. Salgını önlemenin bir tek yolu var, o da izolasyon. Vatandaşlardan ricamız ne olur sabırlı olun, evde kalın.”

“VATANDAŞIMIZI ELEKTRİKTE DE MAĞDUR ETMEYECEĞİZ”

Son günlerde vatandaşın gündeminde olan ve dudak uçuklatan elektrik faturaları ile ilgili de konuşan Aksal, hiç kimsenin mağdur olmayacağını vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: “Hem Edirne hem ülke gündemini çok yakından takip ediyorum. Sahadan aldığımız tüm sorunları anında Ankara’ya iletiyoruz. Herkes çok kıymetli. Bu süreçte hiçbir vatandaşımızı kaybetmek istemiyoruz. Mücadelede birinci önceliğimiz vatandaşımızın can güvenliğini sağlamak. TREPAŞ evlere sayaç okumaya gittiğinde çok sayıda apartmanlara gidiyor, bu nedenle bulaşma riski de yükseliyor. Türkiye genelinde bir karar alındı. ‘Mümkün olduğunca sayaçları okumayalım, 2018-2019 yılının aynı ayının fatura ortalamalarıyla bir fatura gönderilsin.’ Bu uygulama Edirne’de de yapıldı. Edirne’de birçok işyeri kapandı, yazlığı olan vatandaşlarımız yazlıklarına gitti, köylerde evi olan vatandaşlarımız da köylerinde evlerine gittiler. Bölge müdürüyle konuştum. Faturalar hesaplanırken biraz gecikme oldu. Gelen faturalar bir aylık süreyi aştı. Vatandaşımız çok yüksek bir fatura geldiğini düşünüyorsa, hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz. Süreç başladığında ekonomik istikrar paketi hazırlandı. Vatandaşımızı elektrikte de mağdur etmeyeceğiz. Ne olur müsterih olun. Bu süreçte kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Çok büyük bir haksızlık ve yüksek bir fatura geldiğini düşünen vatandaşlarımız TREPAŞ’ı arasın. Kendi sayaçlarını okusunlar, okudukları beyan alınarak faturaları yeniden düzenlenecek. Bu süreci inşallah en kısa zamanda atlatacağız.”

“İHTİYAÇ GÖRÜLÜRSE DÖRDÜNCÜ FAZI DA AÇARIZ”

Son zamanlarda vatandaşlara dağıtılan yardımlar hakkında konuşan Aksal, açıklamasında şunlara yer verdi: “İlk paketi açıkladığımızda 100 Milyarlık bir paketti. Paketi açıkladığımız gün, ihtiyaç olursa yeni paketler açıklamaya devam edeceğiz dedik. Toplumun hiçbir kesimini mağdur etmeyeceğiz. İlk aşamada sosyal yardımlaşmadan vatandaşlara 1000’er TL ödeme yaptık. Türkiye genelinde 4 milyon 400 TL ödeme yapıldı. Üçüncü faz olarak ödemelere devam edeceğiz. İlk fazda daha önce devletten gelir desteği alanlar, mesela engelli vatandaşlarımız, dul maaşı alan vatandaşlarımız, ekonomik durumu bozuk olan vatandaşlarımız desteklerini aldılar. Zaman ilerledikçe bu halkayı genişlettik. İkinci aşamada koronavirüs sebebiyle işinden olan vatandaşlara ödeme yapıldı. Üçüncü aşamada ise zarar gören ve gerçekten ihtiyacı olan vatandaşlara ödeme yapmaya devam edeceğiz. İhtiyaç görülürse dördüncü fazı da açarız.”

“TÜM ÇİFTÇİLERİMİZE SÖYLÜYORUZ, NE OLUR ÜRETMEYE DEVAM EDİN”

Kriz bittikten sonra Türkiye’nin ihracat merkezi olacağını düşünen Aksal, “Dünya çok büyük bir krizden geçiyor. Maddi olarak hepimizin kayıpları olacak. Bu krizi atlattıktan sonra maddi kayıpları çok hızlı atlatacağımızı düşünüyorum. Her kriz beraberinde bir fırsatı getirir. Çok büyük bir mücadele veriyoruz. Kriz bittikten sonra Türkiye’nin ihracat merkezi olacağını düşünüyorum. Üretmeye devam etmeliyiz. Bu anlamda Türkiye dünyada çok önemli yere sahip. Edirne tarımda çok önemli potansiyele sahip. Tüm çiftçilerimize söylüyoruz, ne olur üretmeye devam edin. Nasıl satacağım, nerde satacağım diye en ufak bir endişeniz olmasın. Size söz veriyoruz, ürününüz tarlada kalmayacak” diye konuştu.

 “ESNAFA DESTEK OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Esnafa ‘can suyu’ olarak verilen kredi hakkında konuşan Aksal, şunları söyledi: “Bu süreçte tüm kesimi olduğu gibi esnafı da mağdur etmeyeceğiz. Vergileri öteledik, düşük faizli krediler veriliyor. Hükümet olarak çok hızlı hareket ettik. Yerel bankalarımız bu hızlı sürece ilk başta ayak uyduramadı. Yavaş yavaş bu süreci aşıyoruz. Vatandaşı mağdur etmeyeceğiz. Düşük faizli krediler kullanmaya devam edeceğiz. Aylık geliri 5 bin TL altında olan vatandaşlara 10 bin TL’lik can suyu kredisi verdik. Esnafa destek olmaya devam edeceğiz. Çiftçinin Mayıs ve Haziran ayında olan kredilerinin ödemelerini faizsiz olarak 6 ay erteledik. Destek ödemelerini de yapıyoruz. 100 bin TL’ye kadar olan kredilere %50 sübvansiyon getiriyoruz. Çiftçinin her zaman yanındayız. Çiftçilerimiz üretmeye devam etsinler. Her zaman yanlarında olduk, olmaya devam edeceğiz. Kredi ödemelerini erteledik. Eğer çiftçi borcunu ödeyemiyorsa mücver sebep sayılacak. Kendilerine kötü kredi olarak yansımayacak.”

Aksal açıklamasının sonunda, vatandaşın evlerinde kalıp mecbur kalmadıkça sokağa çıkmamalarını hatırlatarak, birinci önceliklerinin en az kayıpla bu süreci atlatmak olduğunu ve mücadelelere devam edeceklerini söyledi.