AYGÜL KONAR

Gaytancıoğlu, yaptığı açıklamada, “83 milyon orman yangınlarına odaklanmışken birileri gümrük vergilerini sıfırlayarak yandaşlarına ithalat yapma derdinde” dedi.

“TÜRKİYE CAYIR CAYIR YANIYOR”

Okan Gaytancıoğlu, açıklamasının başında, Türkiye’nin cayır cayır yandığını, vatandaşların buna kanalize olmuşken birilerinin rant peşinde olduğunu dile getirerek, “Türkiye cayır cayır yanıyor. Herkes çok mutsuz. Herkes televizyonların başında maalesef yangınları izliyor. Türkiye’nin 3’te 1’i ormanla kaplı olmasına rağmen 3 tane uçakla bu işi yürütmeye çalışıyorlar. Yazık ki ne yazık! Türkiye buna kanalize olmuşken birileri de maalesef rant peşinde. Cumartesi günü bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayınlandı. Bu kararnamede Bosna-Hersek menşeli ürünlere sıfır gümrük vergisi ile izin veriliyor. 8 bin ton kırmızı et var. Hatta bunun sakatatları var, dondurulmuş ve taze et var. Sıkı durun! Domuz eti de var. At-eşek eti de var. Böyle bir şey olabilir mi? Bu son derece yanlış. Şu anda çiftçimiz ayçiçeği hasadına başlayacak 75 bin ton sıfır gümrük vergisiyle ayçiçeği ithalatına izin var. Hasat yapılırken sıfır gümrük vergisi olur mu? Yine 85 bin ton buğday unu var. Horoz-tavuk etleri var. Alabalık-sazan balığı var. Mısır var, nişasta bazlı şeker var. Yazıktır, günahtır. Tabi ki Bosna-Hersek’e yardımcı olalım Bosna-Hersek’te bu ürünler yok. Bu ürünler yine Sırbistan’dan, Macaristan’dan Bosna-Hersek’e rantçılar aracılığıyla getirilecek ve Türkiye maalesef yine kaybedecek. Yine kazananlar yandaşlar olacak. Bu ürünlerin hepsi Türkiye’de üretiliyor. Besicimiz kan ağlıyor. Küçükbaş-büyükbaş hayvan üretmek için yem alıyor. Yem çok pahalı ama Türkiye hep ithalatı tercih ediyor. Hep ithalatçı kazanıyor. Yerli üretici borç içinde yüzüyor” ifadelerine yer verdi.

“ÜRÜNLERİN NELER OLDUĞU YA DA HANGİ ÜRÜNLER OLDUĞU BİLE YAZMIYOR”

İthal edilecek ürünlerin tamamı Türkiye’de mevcut olduğunu ifade eden Okan Gaytancıoğlu, “Ciğerlerimiz yanıyorken, milletçe her saat kahrolup, üzüntü içinde iken, 31 Temmuz 2021 Cumartesi günü Cumhurbaşkanı ithalat kararnamesi ile Türkiye Bosna-Hersek menşeli 12000 ton sığır, domuz, at, eşek, koyun ve keçi etlerinin taze ve dondurulmuş bölümleri ve sakatatlarını sıfır gümrük vergisi ile ithal edecek. Yine 1000 ton horoz ve tavuk dondurulmuş ve parçalanmış etleri ile 85 bin ton buğday unu, 75 bin ton ayçiçeği tohumu, 5000 ton tereyağı ithalatı sıfır gümrük vergisi ile yapılabilecek. Yani 83 milyon orman yangınlarına odaklanmışken birileri gümrük vergilerini sıfırlayarak yandaşlarına ithalat yapma derdinde. İthal edilecek ürünlerin tamamı Türkiye’de mevcut; ama olur mu? Birilerinin para kazanması gerek. Hem de ekmekten, çikolataya, canlı büyükbaş hayvanlardan, domuz, at ve eşek sakatatlarına, canlı koyun ve keçiden tavuk ve horoza kadar birçok farklı ithalat kalemi yer alıyor. Domuz, sığır, koyun, keçi, at, eşek ve katırların sakatatları gümrük vergisinden muaf. Yine domuz, at, eşek ve katır etlerinin taze, soğutulmuş ya da dondurulmuş etleri sıfır gümrük vergisi ile ithal edilecek. Hatta yayınlanan Cumhurbaşkanlığı ithalat kararnamesinde sadece Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonları (GTİP) ve tarife kontenjan miktarları yazıyor, hayvansal ürünler ya da bitkisel ürünlerin neler olduğu ya da hangi ürünler olduğu bile yazmıyor. İthal edilecek tüm ürünler, Türkiye’de üretilebiliyor, ayrıca dost, kardeş ve Müslüman ülke Bosna-Hersek kullanılarak daha önceki yıllarda yapıldığı gibi Sırbistan, Macaristan, Romanya ve diğer AB ülkelerinin ürünleri Türkiye’ye yandaşlar tarafından sokulacak” şeklinde açıklamada bulundu.