HABER MERKEZİ

CHP’li Gaytancıoğlu, 27.dönemde kurulan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ne göre Tarım ve Orman Bakanı olan Turkcell Yönetim Kurulu Eski Üyesi Bekir Pakdemirli’ye sorularını yazılı olarak cevaplanması istemiyle yöneltti.

Patateslerin Suriye depolarında bekletildiği ve Türkiye’ye ithal edildiği iddiasını gündeme getiren CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Suriye’den ithal edilen patates iddia edildiği gibi Türk patatesi ise, bunları Suriye’de depolayan ve Türkiye’ye satan firmalar kimlerdir? sorusunun cevabını aradı.

Şeytanın Avukatlığını Yapalım mı? Bu Patatesler Bizim Olmasın?

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu;

Türkiye son günlerde iç savaşın sürdüğü, 4 milyon mültecinin Türkiye’ye yerleştiği Suriye’den yapılacak patates ithalatını konuşuyor. Dönemin Tarım Bakanı Fakıbaba’ya göre Suriye’den patates ithal etmek hem onlara yardım olacak, hem de patates fiyatlarının düşmesine neden olacaktı. AKP’yi tanımasak bizde bunun çok masum bir girişim olduğunu, komşumuz Suriye’ye yardımın onlara destek olacağını düşünebiliriz. Ancak AKP’yi çok iyi tanıyoruz. AKP, her türlü krizi, fırsata ve ranta çevirmeyi düşünen politikalar geliştirdiği için yandaşlarına çıkar sağlamada çok usta bir partidir. Örneğin son 7 yılda yaklaşık 6 milyar $’lık kırmızı et ve canlı hayvan ithalatına rağmen, et fiyatları hiç düşmemiş tam tersine sürekli artmıştır. İthalatın başladığı yıl olan 2010’da 1 kg kıyma 18 TL iken günümüzde kıyma fiyatları 50 TL’yi aşmıştır. Yani ithalat bir çözüm değildir. Peki AKP bunları bilerek neden ithalat yapıyor? Cevap çok basit, çünkü ithalattan rant ve çıkar sağlayan AKP yandaşları var. 
Patateste de buna benzer bir durum olabilir mi? Neden olmasın? TÜİK verilerini incelediğimizde, Türkiye 2017’de Suriye’ye 9.1 milyon $ karşılığında tam 67 bin ton patates ihraç etmiş. 2018’in ilk 5 ayında ise tam 686 bin $ karşılığında 5,7 bin ton patates ihracatı yapmış. Türkiye’den Suriye’ye ve Irak’a taşımacılık yapan bazı nakliyecilerden elde edilen bilgilere ve iddialara göre; Suriye’den ithal edilen patates 2017 ve 2018’in ilk aylarında Suriye’ye ihraç edilen ve Suriye’deki depolarda tutulmuş Türk patatesidir. Bir nevi stokçulara ve yandaşlara rant sağlamak amacıyla Türkiye’de patates fiyatlarının yükselmesi beklenmiş ve 4 bin ton Türkiye’ye ithal edilmiştir.” 

CHP’li Okan Gaytancıoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti; 

1. Türkiye yıllardır patateste kendine yeterli ve hiç ithalat yapmamış iken, Tarım Bakanlığı olarak üretim yetersizliğini neden öngöremediniz ve ithalata başvurdunuz?
2. Suriye’den ithal edilen patates iddia edildiği gibi Türk patatesi ise, bunları Suriye’de depolayan ve Türkiye’ye satan firmalar kimlerdir?

3. İddialar doğru ise, depolama işlemi için neden Suriye tercih edilmiştir?

4. İddialar doğru ise, çiftçinin durumu, üreticinin durumu, esnafın durumu nasıl oluyor da rant sağlamanın önüne geçmiştir?

5. TÜİK verilerine göre, 2017 yılı ve 2018 yılının ilk 5 ayında Suriye’ye yapılan ihracat rakamlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

6. Suriye’den Türkiye’ye ithal edilen 4 bin ton patates rakamını nasıl değerlendiriyorsunuz?

7. Türkiye’de patates üreticiliği yapan çiftçi sayısı kaçtır?

8. İcralık duruma gelen çiftçi sayısı kaçtır?

9. İcralık duruma gelen patates üreticisi çiftçi sayısı kaçtır?