HABER MERKEZİ

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Ticaret Bakanlığı 2019 Yılı Bütçe Sunumunda, Plan ve Bütçe Komisyonunda konuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığının birleştirilmesiyle Ticaret Bakanlığı kurularak etkili bir model oluşturulduğu fikrine katılmayan CHP’li Okan Gaytancıoğlu, “Bu şekilde uzmanlaşma olmaz, tam tersine farklılaşmaya gidersiniz.”

51 MİLYAR DOLAR DIŞ TİCARET AÇIĞI VAR

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, açıklamasında "Millî politikalar geliştiriyoruz" ifadesini kullanan Ticaret Bakanına, “2018'de dövizdeki artışa rağmen, on aylık verilere göre, hâlen 51 milyar dolar dış ticaret açığı var” açıklamasıyla karşılık verdi.

İŞ ADAMLARINA YEŞİL PASAPORT

Konuşmasına devam eden CHP’li Gaytancıoğlu şunları kaydetti: “İhracatçıya yeşil pasaport kolaylığı sağladığınızı söylüyorsunuz ancak bunun belli başlı kriterleri var. Ticaret hacmi yüksek olanlara bu olanak sağlanıyor. Edirne gibi Avrupa'ya açılan durumda olan sınır kentlerine sınır ticareti kapsamında bir kolaylık sağlanırsa yani buradaki iş adamlarına yeşil pasaport olanağı sağlanırsa dış ticaretimiz daha da artacaktık kanısındayım. Kaldı ki Gürcistan'a iş adamları nüfus kağıtlarıyla rahatlıkla gidebiliyorlar.”

PARAYI BETONA DEĞİL, ÜRETİME YATIRIN

CHP’li Gaytancıoğlu, “Madem yerli ve millî olduğunuzu söylüyorsunuz, Ticaret Bakanı olarak size düşen, ülkemize döviz kazandırmaktır. Bunun için de 2 milyona yakın konut stoku bulunan yurt içinde konut sektörüne avantajlar sağlamak değil, gururla bahsettiğiniz yurt dışı müteahhitlik hizmetlerine yönelmektir. Böylece yurt içindeki müteahhitleri zengin etmekle uğraşmayıp buraya ayrılan kaynakları yoksula, emekliye, çiftçiye ve işsizlere ayırabilirsiniz. Kısacası, kaynakları doğru kullanarak parayı betona değil, üretime yatıralım.”

BOSNA HERSEK NEDEN BİRDENBİRE İHRACATÇI BİR ÜLKE OLDU

CHP’li Gaytancıoğlu, “Serbest ticaret anlaşması yapılan ülkeler var, bunlardan birisi de Bosna-Hersek. Sayın Bakan, burada neredeyse bitkisel yağ ve un üretimi hiç yokken Bosna-Hersek birdenbire ihracatçı bir ülke oluyor. Neden? Sıfır gümrük vergisi uygulayarak "Müslüman ülke dayanışması" adı altında oradan yapılan ithalatı ciddi anlamda artırdınız. Döviz fiyatları yükselince buradan yapılan ithalat azaldı. Daha önce Bakanlığınıza gelen iş adamları bundan şikâyetçi oldular ama Hükûmetiniz, bir defa, iş dünyasına ciddi korku salmış, kimse şikâyetini tekrarlayamıyor. Ben buradan uyarıyorum: Bosna-Hersek'ten yapılan un ve bitkisel yağ ticaretini inceleyin.”

Hasat zamanı çiftçi tarlasında buğdayını biçerken siz gümrük vergilerini sıfırlıyorsunuz

CHP’li Gaytancıoğlu, "‘Tarım ürünleri ithalatında enflasyonla mücadele kapsamında tarımsal ürünlerin ve gıda maddelerinin arz ve talep dengesiyle yurt içi ve yurt dışı fiyat gelişmelerini takip ediyoruz.’ diyorsunuz. Bu amaçla hasat döneminde üreticilerimizin korunması amacıyla gümrük vergilerini artırırken üretimin olmadığı ve yetersiz olduğu dönemlerde ise iç piyasa fiyatlarının makul seviyelerde tutulması ve spekülatif fiyat artışlarına meydan verilmemesi amacıyla gümrük vergilerinin düşürüldüğünü söylüyorsunuz, tam tersini yapıyorsunuz, hasat zamanı çiftçi tarlasında buğdayını biçerken siz gümrük vergilerini sıfırlıyorsunuz. Bir bilim adamı olarak, bir çiftçi olarak bütün tarlaları geziyorum. Urfa'dan başlıyor bizim hasadımız, Konya'da devam ediyor. Hatalı politikanızdan dolayı, Trakya'da fiyatlar 80, 90 kuruşa düşüyor. Temmuz ayında gümrük vergileri sıfırlanmaz. Madem hasat zamanı sıfırladığınızı söylüyorsunuz, o zaman konuyu bir bilene sorun.

Hollanda'da tarım ürünlerinin yüzde 95'ini üretici örgütleri yaparken bu oran Türkiye'de yüzde 1 bile değil. Siz üretici örgütlerinin pazar payını artıracağınızı söylüyorsunuz ‘Bu amaçlar bu tedbirleri alacağız.’ diyorsunuz ama hangi tedbirleri aldınız, çok merak ediyorum.”

ESNAF PERİŞAN

CHP’li Gaytancıoğlu, “‘Esnaf ve sanatkârlara yönelik hizmetlerimiz var." dediniz, esnafın durumu hakkında hiçbir açıklama yapmadınız. Esnaf şu anda perişan, acaba haberiniz var mı?”

Sıfır faizli kredileri müteahhitlere değil kurumlara verin

CHP’li Gaytancıoğlu, “Tarımsal Pazarlamada Kooperatifçiliğin Geliştirilmesi Projesi'ni uygulamaya koyduğunuzu söylüyorsunuz, somut olarak ne yaptınız merak ediyorum ama çok somut bir şey yapmak istiyorsanız size söyleyeyim: Tarımsal pazarlama konusunda birçok tarım satış kooperatifi birliği var. Örneğin, Trakya Birlik var, Çukobirlik var. Bitirdiğiniz Çukobirlik'i, Fiskobirlik'i yeniden canlandırmak için sıfır faizli kredileri müteahhitlere vereceğinize biraz da bu kurumlara verin. Tarımsal pazarlamada Türkiye'nin ticaret hacmini artırmak istiyorsanız bunlara kolaylıklar sağlayın. Bunların önüne engel çekiyorsunuz. Gümrük vergilerini düşürüyorsunuz, yine ayçiçeğinde yaptınız, hasat zamanı düşürdünüz. Bakın, size bitki olarak da söylüyorum, ürün olarak da söylüyorum, tarih olarak da söylüyorum. Yüzde 26'dan 13'e çektiniz. Bulsanız sıfıra çekeceksiniz. Faturalarla oynayarak sanayiciyi gümrük vergisinden dolayı muaf ettirmeye çalışıyorsunuz ama yandaş firmalarınıza ciddi kolaylıklar sağlıyorsunuz.”

CHP’li Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, konuşmasının ardından Ticaret Bakanına şu soruları yöneltti; “Yeşil pasaportun kapsamını genişletmeyi düşünüyor musunuz? En azından Edirne gibi sınır kentlerinde dahi iş adamlarının iş seyahatlerinde bir kolaylık sağlamayı düşünüyor musunuz?

Serbest ticaret anlaşması yapılan ülkelerden suistimalli bir ticaret olduğu yönünde bilgiler var, bu konuda ciddi bir çalışma yapıyor musunuz?

Tarım ürünleri ithalatında sıfır gümrük vergisi uygulamasının enflasyona katkısı olduğunu düşünüyor musunuz? Somut bir örnekle açıklar mısınız?

Yurt dışında "helal et" kapsamında yapılan kırmızı etlerin gerçekten helal olmadığını bizler biliyoruz, size açıklarım. Peki, bunu siz biliyor musunuz?

Esnaflarımız çok zor durumda, vergi ve sigorta primlerini ödeyemiyorlar. Alışverişler durma noktasında, küçük esnaf zor durumda. Esnaflarımıza yönelik kredi borçlandırması gibi bir yapılandırma ya da kolaylık düşünüyor musunuz? Kapıkule Gümrük Kapısı'nda zaman zaman çok yoğunluk yaşanıyor, tır kuyrukları oluşuyor. Kapıkule Gümrük Kapısı'nın yükünü azaltmak ve oradan oluşacak turizm faaliyetlerini artırmak amacıyla daha önceleri çok gündeme gelen Uzunköprü Eskiköy Gümrük Kapısı'nı hizmete açmayı düşünüyor musunuz? Çünkü orada bir kilise yapıldı, onarıldı; ciddi anlamda, çok sayıda turist gelmek istiyor fakat yol çok uzak olduğu için gelemiyor. Bu konuda desteğinizi bekliyorum.”