SONGÜL KONAR

Gaytancıoğlu, “Türkiye pirinçte ithalatçı. Uzun zamandan beri çeltik üretimi ciddi anlamda artıyor. 20 yıldan beri 300 bin tondan 900 bin tonlara çıktı. Bu tamamen yerli ıslahçılar ve çiftçilerin başarısı. Hem ıslahçılar iyi tohum geliştirdiler hem de çiftçi bu tohumları kullandı. Arazilerini büyüttüler, modern aletler kullandılar. Buna göre üretim arttı. Fakat devletin desteği hiç doğru dürüst olmadı. Tam tersine bazı yıllar köstek oldu. Bu yıllardan biri de 2018.” dedi.

Okan Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hasat iyi geçti, verim yüksekti. Fiyat bazı çeşitlerde 3 TL’nin üzerinde seyretti. Fakat piyasalara müdahale edilmediğinden faizler yükselince ve enflasyon artınca fiyatlar geriledi. Devlet burada TMO’yu kullanmadı. Tabiri caizse tarım bakanlığı uyudu. Üretici borcunu ödeyebilmek için ürününü elden çıkarttı. İthal maliyeti çok yüksek. Kendi çiftçinize destek verin. Fiyatı Osmancık için 3 TL olarak açıklayın. Bunu 15 Eylül’de söyledik. 15 Kasım’a geldik şimdi fiyat açıklıyorlar. Osmancık için 2,60 TL. İri taneli çeşitler için fiyat yok. Bu son derece yanlış.”

Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Çiftçi zor durumda. Üreticiler çok zor durumda. TMO görevini yapamamıştır. Önümüzdeki yıl çeltik üretimini olumsuz etkileyecek bir karardır. Bunu 2 ay önce açıklasalar piyasada taban fiyat oluşurdu. Kimsenin elinde mal yok. Hasat başlamadan önce fiyat açıklanması çiftçiyi rahatlatır. Üretici açısından bir hüsran oldu.”