HABER MERKEZİ

Yapılan toplantıda, Edirne merkez Kıyık semtinde bulunan Şükrüpaşa Tabyası'nın 2018'den bu yana beklenen restorasyonu masaya yatırıldı.

İl Genel Meclisi Şehitlikler ve Şehit Aileleri Koruma Komisyonu raporunu sunan Komisyon Başkanı Sezgin Gündoğdu, “2 Ekim 2017 tarihinde Edirne Valiliği, Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Milli Savunma Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile Şükrüpaşa Anıtı ve Kıyık Tabyası'nın bulunduğu parseller ve taşınmazların, kullanımı ve restorasyonu amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'na teslim edildiğine dikkat çekildi. 10 Nisan 2018 tarihli kurul kararında güncel rölöve detayları ile birlikte hazırlanması kararını aldığının belirtildiği raporda projelerin bir an önce hazırlanması gerektiği belirtildi. Şükrüpaşa Anıtı, Nizamiye, Koğuş Karargâh, Menfez yapıları ile 7 topçu odası, 5 pusu odası ve yeşil alandan oluşan tabyanın restorasyonunun 2022 yılı yatırım programına alınması için teklif de yapıldığı belirtilen raporda, "Ancak bugüne kadar rölövelerin ve projelerin hazırlanması uzun sürmüş, çalışmalar devam etmekte, kapalı kalan bu yerin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca ivedilikle işlemlerinin yapılarak restorasyon işlerinin bitirilip, Edirne tarihi ve turizmi açısından çok önemli bir yeri olan bu anıtın turizme kazandırılarak ziyarete açılması önem arz etmektedir" dedi.

Komisyon raporunun ardından CHP ve AK Partili İl Genel Meclis üyeleri yaptıkları konuşmalarda bu tabyanın Edirne turizmi için önemli olduğunu vurgulayarak, “Bizler İl Genel Meclisi olarak kentte çok sayıda müze açıyoruz. Ama buranın atıl olarak durması üzücü” şeklinde konuştu.

İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş ise “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Edirne’deki temsilcisi İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’dür. Bende buradan onlara sesleniyorum, buranın restoresi için 2022 yılına ödenek çıkartılarak bitirilmesi için girişimlerde bulunun” ifadelerini kullandı.