MEHMET AYTAÇ

Ziraat odası başkanları ve çeltik üreticilerini ziyaret eden İyi Parti temsilcileri, açıklanan çeltik fiyatlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundular.

DEMİR: “ÇELTİK FİYATLARI TATMİN EDİCİ DEĞİL”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan çeltik fiyatlarını kesinlikle tatmin edici bulmadıklarını vurgulayan Ekrem Demir, “Saha çalışmalarında öğrendiklerimizi ve duyduklarımızı Genel Başkan’ımız Meral Akşener’e rapor halinde ileteceğiz” dedi.

“ÇELTİK ÜRETİCİSİNİN AYAKTA DURMASI MÜMKÜN DEĞİL”

İpsala’da çeltiğin başak halindeyken dolu yağışından ve mantar hastalığından dolayı randımanın düşeceğini ifade eden Demir, şu açıklamayı yaptı: “Çeltiğin içinde yabancı madde varsa ofis ve tüccar almayacak. Dolayısı ile açıklanan fiyatta kimse ürünümüzü almayacak verilen fiyatta tekrar ciddi düşüş yaşanacaktır. Bizim zararımız kim ödeyecek? İpsala ovasında toplam 100 bin hektara yakın arazide, hastalık dolayısıyla randıman %50 düşecek. Zaten borçlu olan çeltik üreticisinin ayakta durması mümkün değil. Devlet gümrüksüz mal ithal ettiği takdirde bizim malımız yine elimizde patlayacak ya da tüccara yönlendirileceğiz.”

Demir, açıklamasının sonunda; “Sonuç olarak, icarla yer işleyen çeltik üreticileri yer sözleşmeleri 1-2 sene içerisinde bitecek. Ciddi çeltik üreten çiftçilerimiz bu şartlarda sektörden çekileceğini söyledi. İYİ Tarım olarak örümcek ağı teoremi örneği verilmiştir. Örümcek ağı teoremini (Cobweb yasasını) önünüze alacaksınız. Ve oluşan piyasa fiyatları üzerinden çiftçimize ‘fark fiyatı’ ödeyeceksiniz. Biraz ağır olacak ama eğer bunu yapmazsanız gerçekten büyük vebal altında kalırsınız. İktidar sahiplerine ve Kamuoyuna saygı ile duyurulur” dedi.

İpsala Ziraat Odası, İpsala Çeltik Üreticileri Kooperatifi ve üretim sağlayan çeltikçilere yapılan ziyarete, Demir ve Çakırlar’ın yanı sıra; İpsala Belediye Başkanı Abdullah Naci Ünsal, Keşan İlçe Başkanı Zafer Sarıkeçe, İpsala İlçe Başkanı Hasan Geçit, Meriç İlçe Başkanı Ömer Ergin, Edirne İl Başkanlık Divan Kurulu üyeleri Mustafa Burgazlı, Halim Gürsü, Tarık Aldeniz, Alpay Alpagut, Suat Özçuhacı ve ilçe yöneticileri de katıldı.