Edirne Belediyesi’nin organizasyonuyla her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanan ve baharın gelişini müjdeleyen Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri, COVİD-19 salgını nedeniyle iptal edildi. Ancak 1400 yıldır her 5 Mayıs’ta yakılan dev Kakava Ateşi,  Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Romanları temsilen Çeribaşı Fikri Ocak tarafından geleneği sürdürmek adına sembolik olarak yakıldı. Dev Kakava Ateşi bir kez daha Türkiye’nin dört bir yanına ve tüm dünyaya sağlık, sevgi, barış, huzur ve bereket ulaştırması için yandı.

Sarayiçi Er Meydanı’nda yakılan Kakava Ateşi öncesinde tüm önemler alındı. Sosyal mesafeye de oldukça dikkat edildi.  Belediye tarafından alana gelen basın mensuplarına maske dağıtıldı. Kakava Ateşi’ni Romanları temsilen yakan Çeribaşı Fikri Ocak, Kakava Ateşi’nin bütün dünyaya sağlık getirmesini dileyerek, 2021 yılında düzenlenecek olan Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri’ne tüm dünyayı ve Türkiye’yi davet etti. 

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da Kakava Ateşi’nin tüm dünyaya sağlık getirmesini diledi. Gürkan, “Baharın habercisi olan ve 1400 yıldır aralıksız olarak kutlanan baharın müjdecisi Kakava ve Hıdırellez’in bugün tekrar yıl dönümündeyiz. Tabii ki gelenekler çok önemli yaşamamızda ama sağlık olmazsa hiçbir şey olmaz. Sağlık bazen geleneklerin de önüne geçiyor. Biz sağlık tedbirlerine de dikkat ederek, geleneğimizi de yaşatmak için Sayın Valim ile beraber böyle bir karar aldık. Dedik ki, bu yıl Kakava’nın 1400 yıldır devam eden gelenekselliğini kesmeyelim ama sağlık tedbirleri nedeniyle de sadece çeribaşımız, Belediye Başkanı ve Sayın Valimiz 3 kişi bütün toplumu temsilen, bütün devleti ve halkı temsilen Kakava Ateşi’ni yakalım. Baharın bize getireceği bollukla, bereketle, sağlıkla inşallah bu zor günleri atlatacağız. Koronavirüs de ülkemizde, şehrimizde çok iyi gidiyor. İnşallah baharla birlikte bu virüsün de ülkemizden ve dünyadan gitmesine sebep olacaktır. Baharın müjdecisi olan Kakava -  Hıdırellezin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Edirne Valisi Ekram Canalp de COVİD-19’a karşı millet ve devletin çok etkin bir mücadele yürüttüklerini söyledi. Hem Türkiye’de hem de Edirne’de Koronavirüsüne karşı mücadelenin kesitsiz bir şekilde devam ettiğini belirten Canalp, “Bu mücadelenin bu şekilde sürdürülebilmesi için belli fedakarlıkların yapılması gerekiyor. Şuanda 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlarımız uzun zamandır büyük bir fedakarlık gösteriyorlar. Pek çok vatandaşımız zaruri haller dışında evlerinde kalarak, belli bir fedakârlığı yürütüyorlar. Bugün Kakava Şenlikleri’ni de sembolik olarak gerçekleştiriyoruz. 14 asırlık bir geleneği sadece 3 kişinin katılımı ile bugün burada sembolik olarak kutluyoruz. Bugün yaptığımız bu fedakarlıklar önümüzdeki yıllardaki şenliklerin çok daha coşkulu olmasına bir temel teşkil edecektir” diye konuştu.