SONGÜL KONAR

Cingöz, Edirne İl Ticaret Müdürü Mahmut Altun'un, Edirne'deki 16 bin 468 esnafın 7 bin 29'unun Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerine kayıtlı olduğu ve esnafların daha ucuz krediye ulaşabilmeleri için bu kooperatiflere ortak olabilmesi gerektiği yönündeki açıklamaları değerlendirdi.

“KOOPERATİFLERİN FAİZ ORANLARI BANKALARA GÖRE DAHA UYGUN

Altun'un açıklamalarına katıldığını kaydeden Kemal Cingöz, Edirne'de Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerine ortak olan 4 bin 69 ortağın, toplamda 208 milyon TL'nin üzerinde kredi çektiğini hatırlatarak, "Esnaflar eğer kredi kullanacaksa öncelikle Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifinden kullanır. Kooperatiflerin faiz oranları bankalara göre daha uygun. Kullanmayan esnafların ya ihtiyacı yok ya da müracaat etmiş, ancak kriterleri tutmuyordur. Elimizde istatistiki olarak bilgi olmadığı için bu konuda yorum yapmak doğru olmaz. Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri her müracaat edene de kredi vermiyor. 3 kefil ve ipotek gibi kriterleri var. O yüzden esnaflar kooperatiflerden kredi kullanmaktan biraz imtina ediyor. Bankalarda bir tane kefille ya da kefilsiz kredi kullanma imkânına sahipler" dedi.

"KADIN GİRİŞİMCİLERDE EDİRNE NÜFUS ORTALAMASINA GÖRE TÜRKİYE’DE BİRİNCİ"

Türkiye genelindeki nüfus oranına bakıldığında, bu nüfusun yüzde 2,40'ını esnafların oluşturduğunu, Edirne'de ise nüfusa göre bu oranın yüzde 4'e yakın olduğunu bildiren Cingöz, kadın girişimciler ile ilgili olarak da şunları söyledi; "Kadın girişimcilerde Edirne nüfus ortalamasına göre Türkiye’de birinci. Kadınların girişimci olabilmeleri için her türlü desteği veriyoruz. Kadın yatırımcılara maddi ve manevi her türlü destek oluyoruz" diye konuştu.

“KAPILARIN KAPALI OLMASININ ÇOK BÜYÜK BİR ETKİSİ VAR

Sözlerinin son bölümünde, Yunanistan'ın seyahat yasağını 15 Temmuz'a çıkartmasına değinen Kemal Cingöz, şunları söyledi; "Bu karar onların kendi tercihi. Tabi ki kapıları açmaları esnaflar için çok elzem bir durum. Kapıların kapalı olmasının çok büyük bir etkisi var. İl merkezindeki ticaret Yunanistan ve Bulgaristan vatandaşları üzerine endeksli. Esnaflarımız, bu süreçte aldığı yaraları 1-2 senede saramaz. Dışarıdan gözüktüğü gibi değil. İşin vahametini onlar biliyor. Bundan sonra esnaf ve vatandaşlar Sağlık Bakanlığı'nın açıklamış olduğu kurallara dikkat eder ve inşallah vaka sayıları da bu şekilde seyrederse herkes sosyal yaşamını sürdürebilir."