HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Edirne merkez ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynuyor.

DSİ son yıllarda modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koyuyor. Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları,  üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor bir taraftan da yaşam standardını yükselttiği için göçü önlüyor.

3 BİN 860 DEKAR TARIM ARAZİSİNİN SULANMASI SAĞLANACAK

Edirne’nin Lalapaşa ilçesi Doğanköy Barajı ve Sulama inşaatında çalışmaların devam ettiğini belirten DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, çalışmaları devam eden Doğanköy Barajı ve Sulaması’nın tamamlanmasıyla gölette depolanacak su ile 3 bin 860 dekar tarım arazisinin sulanmasının sağlanacağını söyledi.

Baraj gövde sıyırma kazısı, dipsavak kondüvisi, enjeksiyon imalatları ve gövde dolgusunun yüzde 87’sinin tamamlandığını 2 bin 500 dekar alanın sulanmasını sağlayacak cazibeli sulama hattında 2 kilometrelik kısmının borularının temin edilerek döşendiğini ifade eden Yıldız, gövde dolgusu ve sulama şebekesi imalatlarına devam edildiğini belirtti. Kaya Yıldız, temelden yüksekliği 31,50 metre ve su depolama kapasitesi 1 milyon 600 bin metreküp olan Doğanköy Barajı ve Sulaması’nın tamamlanması ile 2021 yılı birim fiyatları ile dekar başına 1400 TL gelir artışı ve ülke ekonomisine yıllık 5,4 milyon TL katkı sağlanmasının hedeflendiğini söyledi.