SONGÜL KONAR

Mehmet Geçmiş, yaptığı açıklamada, ellerindeki imkânların yetersiz kaldığından dolayı ya köylerin ya da sahil yerlerinin çöp toplanma konusunda mağdur durumda kaldığını belirtti.

“BUNUNLA İLGİLİ FARKLI YÖNTEMLER UYGULAMAK ZORUNDAYIZ”

Yaz aylarında sahil yerlerindeki nüfusun beklenenin üzerine ulaştığını, 25 kilogramlık ve 50 kilogramlık çöp konteynerlerinin ise yetersiz kaldığını belirten Geçmiş, “Sahil köylerindeki nüfusu oranı yaklaşık olarak 10 bin ve 50 bin, özellikle Mecidiye ve Erikli Sahil köyleri 100 binlere ulaşabiliyor. Bizim yapmış olduğumuz çalışmalar ve önlemler ancak 500, bin- iki bin nüfuslara kadar. Fakat o kadar yoğun bir çalışma var ki, sahillerden dolayı yığılmalar oluyor. Bununla ilgili farklı yöntemler uygulamak zorundayız. Konuyla ilgili olarak vali ile görüştüm. Burada tek başına Özel İdare ya da Köylere Hizmet Götürme Birliği olarak altından kalkmamız mümkün değil. Çeşitli önlemler alıyoruz. Bu önlemler içerisinde 25 kilogramlık 50 kilogramlık çöp konteynerleri koyduk. Bunlarla ilgili araç aldık ama buna rağmen yetmiyor. Günde bir sefer çöp kamyonu geliyor. Böldüğümüzde Keşan’ın 45 köyü var. 45 köyüne gittiğinde ya sahiller mağdur kalıyor ya da köylerimiz mağdur kalıyor. Tek araç yerine iki araç takviyesi yaptık, orayı iki araçla döndürüyoruz. Fakat bu da yetmiyor” ifadelerini kullandı. 

BUNUNLA İLGİLİ GÜNEKAB’I DA BU İŞİN İÇERİSİNE KATMAMIZ GEREKİYOR

Çöp toplama sorununa biran önce ortak bir çözüm bulunması gerekildiği ifade eden Mehmet Geçmiş, “Bizim düşüncemiz, Köylere Hizmet Götürme Birliği, Belediye Başkanlarımız, Kaymakamlarımız, Özel İdaremiz ile birlikte köy muhtarlarına da bu sürecin içine dahil ederek ayrı bir çöp toplama yöntemi uygulamamız gerekiyor. Hatta bununla ilgili GÜNEKAB’ı da bu işin içerisine katmamız gerekiyor. Çöpü alıp oralara göndereceğimiz için onların da çöpe ihtiyaçları var. Çöpten elektrik üretiyorlar ve yeteri kadar da çöp gelmediğinden dolayı kendileri de bu konudan dolayı muzdaripler. Artık bu sezonu bitirdik. Eylül ya da Ekim ayında orada bir toplantı yapmayı hedefliyoruz. Paydaşlarla birlikte çözüm önerilerini ortak sunmayı, bu çözüm önerilerimiz ile birlikte sorunları da bir dahaki sezon 2022 yılında tamamen ortadan kaldırmayı hedefleyecek projelerimiz var. Bununla ilgili çalışmalarımız var ama tek taraflı ne Köylere Hizmet Götürme Birliğinin ne de Özel İdarenin bu işin altından kalkabilecek ekonomik gücü var. Biz paydaşlarımızı bir araya getirirsek ortak akıl ortak yatırımları yönlendirerek 8 köyümüzü ayrı bir yöntem uygulayarak bu sorunu çözebileceğimizi tahmin ediyorum. Bununla ilgili olarak valimize gerekli çözüm önerilerimizi sunduk. 8 köyümüzle birlikte acil bir proje hazırlamamız gerekiyor. Bu proje ile birlikte muhtarlarımızı da mutlaka işin içine sokup oradaki tüm sorunu bir dahaki yıl tamamen kökünden halletmek gibi bir projemiz var” dedi.

“KONUYLA İLGİLİ GELEN ŞİKAYETLERİ DE BİR ANDA ÇÖZEBİLME ŞANSINA SAHİP DEĞİLİZ”

Eylül ve Ekim ayında yapılacak çalıştayla oradaki sorunu çözebileceğini belirten Geçmiş, sözlerini şöyle sonlandırdı:“Biz de çok muzdaripiz ve bu konuyla ilgili çok fazla şikayetler geliyor. Ama bu konuyla ilgili gelen şikâyetleri de bir anda çözebilme şansına sahip değiliz. Çöp konteynerleri orada 4 sefer dolup boşalıyor. Bununla ilgili ne makine tesisatımız ne de konteynerimiz mevcut. Ortak çözüm önerileriyle bunu çözeceğimizi tahmin ediyorum. Oradaki sorunu çözmek zorundayız. Çünkü oralar Edirne’nin yüz akı ve gerekli çalışmaları yapacağız. 2022 yılında bu olayı çözmüş olacağız. Çalıştayla herkese bir sorumluluk vererek bu işi çözmeye hedefliyoruz. Tek taraflı değil, herkesin müdahil olarak çözme taraftarıyız. GÜNEKAB’ı bu işin içerisine sokarak, çözüm önerilerimiz ile çöp sorununu çözeceğimizi tahmin ediyorum. Bizler, GÜNEKAB ve Köylere Hizmet Götürme Birliğinden, muhtarlarımıza da sorumluluk vererek yerinde yönetimle bu işi çözeceğimizi düşünüyorum.”