HABER MERKEZİ-EDİRNE HABER GAZETESİ

Edirne Volkswagen Mercan Otomotiv’de düzenlenen toplantıda 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününden farklı olarak bugünü seçtiklerini belirten Tolga Mercan, gazetecilerin o gün de her zamanki gibi çeşitli noktalarda önemli haberler peşinde olduğu için farklı bir tarihte gazetecilerle bir araya gelerek günlerini kutlamak istediklerini söyledi.

Volkswagen Mercan Otomotiv Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Tolga Mercan, Satış Müdürü Hüseyin Dönmez, çalışma ekibi, Keşan’dan Medya Keşan Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Bülent Saylam, Keşan Reklam Ajansı ve Keşan Güncel Haber internet sitesi sahibi Semra Harmankaya Anlar, Gülin Akarca ile Keşan Online internet sitesinden Emre Akarca ve Edirne’deki çalışan basın mensuplarıyla bir araya geldi. 

DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKMAK İSTEDİK

2015 yılında alanı olmamasına rağmen yerli değerlerin korunması amacıyla Keşan FM radyoyu satın alan Volkswagen Mercan Otomotiv Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Tolga Mercan, var olan programlara bölgenin istediği yenilikçi programları ilave ettiklerini söyleyerek, bu şekilde medyanın kenarına dokunarak bu sektöre de adım atmış olduklarını dile getirdi.

DALGA VARSA GEMİNİN HER YERİ ETKİLENİR

Gazetecilerin ekonomik krizin otomotiv sektörünü nasıl etkilediği sorusuna yanıt veren Mercan, ekonomiyi bir gemiye benzeterek şu sözlere yer verdi; “Büyük bir tanker gibi düşünelim. Biz o tankerin içerisindeyiz. Ortada bir kriz varsa ve bu geminin içerisindeyseniz beni ilgilendirmez diyemezsiniz. Bu kriz tüm sektörler için geçerlidir. Bazı sektörleri daha az etkiler, bazılarını ise daha fazla etkiler. Örneğin, gıda işinde herkesin işlerinde düşüş yaşanması gerekir. Gıda işletmeleri 2018 yılında %15 artışla kapattık. Deterjan ve temizlik ürünleri işlerini % 18 artı ile kapattık. Ama otomotiv kategorisini %35 eksi ile kapattık. İnşaatçı arkadaşlar da satışlarda geçen yıllara oranla % 65 düşüş yaşandığını söylüyorlar. Bunun olması da çok normal. Sektörden sektöre farklılık gösterebilir. Satışların arttığını söyleyen ihracatçı arkadaşlar da var. Kısacası eğer dalgalanma varsa geminin her yeri etkileniyor. Şiddetli, fırtınalı, yağışlı bir havada benim işim % 50 arttı beni ilgilendirmez diyemez. Çünkü çalıştırdığı insanların askeri ücret zamları gelecektir, hammadde zamlanacaktır yukarı çıkar. Her şey birbiriyle bağlantılıdır. Ben etkilenmedim diyen doğru söylemez. Muhakkak herkes az da olsa ekonomik krizden etkilenmiştir. Otomotiv işi geçen yıl daha çok etkilendi. Ama ihtiyaç açısından bakıldığında evlenen gene evlenecektir. Onlara gene ev lazım olacaktır. Ama ev almak yerine kiraya çıkacaktır. İnsanlar kriz yüzünden evlenmeyi bırakmadılar. Bu bir müddet bu şekilde devam edecektir. ÖTV indirimi 30 Mart tarihinde sona erecek. Fakat süre uzarsa sektöre yardımcı olacaktır. Faiz rakamları aşağıya indikçe o ihtiyacı olan insanlar satın almaları yapacaktır. Yaptıkça da piyasa dengeye oturacaktır. 30 Mart kritik bir tarih. Ama sonrasında da devam ederse güzel olur diye düşünüyorum. Krizde özellikle yabancı para cinsinden borcu olanlar bu durumdan daha fazla etkilenenler olmuştur.”

DEĞİŞİM NORMALDİR

Araç satışlarında da geçen yıllara oranla azalma görüldüğünü vurgulayan Mercan“Araç fiyatları da dolar kurundan dolayı yukarılara çıkmıştır. Bunlar olacak şeyler. Domates ve patatesin bile fiyatı yukarı çıkmışken otomotiv sektöründeki bu değişim normaldir. Böyle düşünürsek tüm sektörlerde etkilenme olmuştur. 2018 yılında bir önceki yıla göre Türkiye pazarı %45 oranında küçüldü. 2016’da 100 birim araç satılırken, burada otomatik olarak 55 birime düşmüştür. Bundan sonra daha ne kadar küçülür bunu izlemek lazım. Burada karar verici devlet politikalarıdır. Vergi kalemi de önemli bir faktördür” dedi.

HUZUR VE YATIRIM KARDEŞ GİBİDİR

Huzur ortamının olmadığı yerde yatırımın olmayacağının altını çizen Mercan; “Birisi gelip Suriye’de çok iyi kazanç var dese gider miyim gitmem çünkü yarın ne olacağımı bilmiyorum. Esasında bu kadar basit. Ama başka bir yerde gelişmiş bir ülkeyi söylese herkes oraya yönelir çünkü orada huzur, medeniyet, haklar ve hukuk vardır. Biz de Mercan şirketler topluluğu olarak huzur, mutluluk ve işi geliştirecek ortam oluşmasını istiyoruz. Bu oluşunca da yatırımlarımıza devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

CİĞER VE SELİMİYE’DEN İBARET DEĞİL

Volkswagen Mercan Otomotiv Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Tolga Mercan, Edirne turizmine de kısaca değinerek, şu sözlere yer verdi; “Edirne diyince insanların aklına Ciğer ve Selimiye Camii geliyor. Edirne sadece ciğer ve Selimiye’den ibaret değildir. Kaçımız ciğer yiyoruz. Belki ayda bir kez belki hiç yemiyoruz. Bölgemizle ilgili de eksiklikler var. Turizm konusunda oldukça eksiklikler olduğunu düşünüyorum. Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın turizm konusunda gelişmeler kaydettiğini gözlemledik. Edirne peynirimiz var ama tanıtamıyoruz. Aynı şekilde pirincimiz var tanıtamıyoruz. Büyük fabrikalara gerek yok. Ticaret odaları, esnaf odaları bir araya gelip turizmin gelişmesine daha fazla katkı sağlamak için çalışmalar yapmalı. İşler kazan kazanla yürür. Edirne pirinci denildiği zaman biz marka şehir olmayı başarabiliriz. Marka olmaktan başka şansımız yok. Gümrük kapıları ihracatın karayolu ile yapıldığını ve % 88’le yapıldığını düşünürsek % 86’sı buradan geçiyor. Edirne ekonomisi olarak bu işten ne kazanıyor. Sadece kapıdan geçip gidiyor. Bunu da değerlendirip fırsata çevirmemiz bir şehir yaratmamız gerekir. Satış noktaları ve insanların yemek yiyebilip dinlenebileceği yerler oluşturulmalı.”

ŞİRKETİMİZ ADINA AYRI BİR GURUR KAYNAĞI OLDU 

Keşan Volkswagen Mercan servis bölümünün artan müşteri sayısı doğrultusunda 1.000,000 TL yatırımla büyütmek için başladıkları ek servis inşaatlarını bitirmek üzere olduklarını söyleyen Tolga Mercan, “Mercan Şirketler Grubu hem Edirne ve hem de Türkiye’nin birçok yerinde yatırımlarını büyütmeye ve geliştirmeye devam edecektir. Geçtiğimiz mayıs ayında sadece yapay zeka algoritmalarının kullanıldığı ve mini otonom araçların yarıştığı OPENZEKA MARC 2018 yarışmasında Trakya Üniversitesi ve Mercan Şirketler Topluluğu işbirliği ile geliştirilen otonom araç birinci oldu. Bu teknolojik yarışmada bizim desteklediğimiz mini otonom aracımızın birincilik ödülü alması hem bölgemiz hem de şirketimiz adına ayrı bir gurur kaynağı oldu. Bosch firmasının ana sponsorluğunda gerçekleşen bu yarışmada aldığımız birincilikle bu sene yapılacak Autoshow’da final yarışmasını gerçekleştireceğiz.  Biz de bu teknolojik yenilikleri yakından takip eden bir şirket olarak bölgemize önemli katkılar sağlayan üniversitemizi ve gençlerimizi destekleyerek ne kadar isabetli bir karar aldığımızı gördük.” dedi. 

Konuşmaların ardından Kasım ayında Edirne’de yaşanan sel felaketinde yaşadıkları olumsuz şartlarda müşterilerin mağdur olmamaları için tüm ekip bir araya gelerek çalışmalar yaptıklarını anlatan Mercan, işletmelerinin etrafına yaşanabilecek olumsuzluklara karşı duvar ilavesi yaptıklarını söyleyerek gazetecilere zarar gören alanı gezdirdi. Volkswagen Mercan Otomotiv Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Tolga Mercan, bir lokantada verdiği öğle yemeğinde çalışan gazeteciler gününe özel yaptırdığı sürpriz pasta kesilirken, gazeteci rolünü üstlenerek onların bu anını fotoğrafladı.