MEHMET AYTAÇ

İhale süreci tamamlanan ve 3 ila 4 yıl sürmesi planlanan restorasyon çalışmalarını değerlendiren Orhan Çakırlar, sosyal medya üzerinden düşüncelerini aktardı.

“SELİMİYE, DÜNYA MİRASIDIR”

Selimiye Camii ve çevre düzenlemesinin yapılacak olmasını çok sevindirici bir gelişme olarak niteleyen Çakırlar, “Camii ve çevresinin düzenlenmesi için yapılan çalışmalar bu zamana kadar uzun sürdü ama esas çalışmaların, bundan sonra Dünya Mirası Selimiye’ye büyük katkı sağlayacağı kanaatini taşıyorum” dedi.

Yemişkapanı Hanı’nın da restorasyonuna değinen Çakırlar, hanın uzun zamandır bakımsız durduğunu hatırlatarak,  burasının da düzenlenme aşamasına gelmesini “çok iyi” olarak niteledi. Çakırlar, emeği geçenlere de teşekkür ederek şu şekilde konuştu: “Kimin emeği geçtiyse, öyle ya da böyle çok teşekkür ederiz. Ama bu, insanların sen yaptın ben yaptım kavgasına da dönüşmemeli. Bu bütün Edirnelilerin ortak derdidir. Selimiye bütün dünyaya mal olmuş bir eser. Türk-İslam eserleri arasında daha doruk noktada başka bir eser yapılmamıştır. Endişem odur ki daha evvel örneklerini gördüğümüz daha önce Fatih Sultan Mehmet Han’ın heykeli bir avmnin önündeydi, kaldırıldı Selimiye’nin önüne getirildi. Uygundur diye düşünülür. Mimar Sinan’ın heykeli de yapıldığı günden beri orada duruyordu oradan kaldırılmış. Ümit ederim bu peyzaj çalışmalarından önce bu iki eserin de nereye yerleştirileceği tespit edilmiştir. İkinci sevindirici haberlerden biri de Selimiye Camii’ni restorasyonuna başlanacak olmasıdır. Bu da güzel bir çalışmadır diye düşünüyorum. Yalnız her biri belki farklı kurumların elinde olduğu için Edirne’de çok iyi yapılamayan bazı restorasyonlar var. Karayollarına ait olan Gazi Mihal Köprüsü örnektir ve ya Sarayiçi’ndeki mutfaklar bunlara örnektir. İyi restorasyonlar yapılmamıştır. Ümit ediyorum Selimiye’nin restorasyonu çok iyi yapılır ve dünya turizmine açılır. Bundan 8-10 yıl içinde Selimiye’nin önünde bir avize vardı. Edirne’ye ilk elektrik geldiğinde alınmış, hatırı sayılır miktarda para ödenmiş olan bir eserdi. Restorasyonu yapılacak diye alındı fakat bugün Vakıf Müzesi’nde duruyor. Bunun doğruluğunu eğriliğini tartışmak istemiyorum ama düzenlemenin iyi yapılması gerektiğini söylüyorum. Biz Edirneliler, Selimiye ve çevresine sahip çıkıp bunu daha ileriye götürme anlamında gayret göstermeliyiz.”