SONGÜL KONAR

Çiftçi ve hayvan üreticilerinin sorunlarını dinlediklerini belirten Pekcanlı, girdi maliyetlerinin geçen yıla göre arttığını söyledi.

“ÇİFTÇİ İSYANDA”

Fiyatlar anlamında çiftçinin isyanda olduğunu kaydeden Fevzi Pekcanlı, sözlerine şöyle devam etti:  “Son yağmurlardan sonra Edirne’de ki verim oranı çok güzel. Bu işin diğer ayağı sanayi tarafı olduğu için borsada ki tüccarlar ile de görüştük. Tüccarlar verimin güzel olduğunu fakat kalite değerinin geçen seneye göre düşük olduğunu söylüyorlar. Buğdaylar protein anlamında kayba uğramış. Fiyatlar da ortalama 2.300 TL’lerde. TMO 2.250 TL civarında fiyat açıkladı. Yağmurdan dolayı hasat birkaç gün gecikti ve ürünler borsaya ciddi anlamda giriş yapmadı. Muhtemelen birkaç gün sonra bu rakam daha da düşecek. Ton bazında 2.000 TL civarında buğday alınacağı söyleniyor. Çiftçi isyanda çünkü geçen sene hasat dönenimde 4 TL civarında mazot alıyordu. Şu an 7 TL’den aşağıya mazot alamıyor. Bu yıla göre geçen sene yarı fiyatına gübre alıyorlardı. Çiftçi enflasyonu akaryakıt hariç geçen seneye göre % 40’larda. Gübrede ise çiftçi enflasyonu katbekat artıyor. Çiftçi, tarlasına gübreyi neredeyse tuzlukla atacak duruma gelecek çünkü çok fiyat artışı var. Çiftçilerimiz geçen seneki girdi maliyetlerine göre 2.300 TL civarında ki fiyatların iyi olduğunu söylüyorlar. Geçen sene 1.650 TL’ye buğdayını veren çiftçi bu sene 2.200 TL’ye verdiği zaman aslında geçen seneye göre aynı fiyata vermiş oluyor. Maliyetler artınca çiftçi para kazanamıyor. Sadece kazanıyormuş gibi gözüküyor. Arpayla ilgili de biraz sıkıntı var. Şu an TMO, yurtdışından aldığı ürünü zararına satış yapıyor. 2.500 TL civarlarında aldığı arpayı 1.900 TL’ye satıyor. Sırf Türk çiftçisinden ucuza arpa almak için kamu zararı gösteriyorlar. Böle bir zihniyet olmaz.”

“CANLI HAYVAN BORSASINDAKİ ÜRETİCİLERİMİZ YEM FİYATLARINDAN DOLAYI ÇOK DERTLİ”

Ülkemizde tek canlı hayvan borsasının Edirne’de olduğunu belirten Pekcanlı: “Alıcı ve satıcı orada. Mal çiftçinin ve tüccarın gözünün önünde ihaleye çıkıyor. Canlı Hayvan Borsasında çok güzel bir sistem var. Canlı Hayvan Borsasındaki üreticilerimiz yem fiyatlarından dolayı çok dertli. Geçen sene 80 TL’lerde olan bir çuval yem şu an 160 TL civarlarında. Neredeyse %100 artmış ama geçtiğimiz yıl 26 TL baskül fiyatı olan etin bu sene ki fiyatı da aşağı yukarı aynı. Hayvanını satmaya çalışan ücretimizde çok dertli ve inanın hayvanlarına yem veremeyecek duruma gelecekler” diye konuştu.

“ONLARIN DURUMU 15-20 GÜN SONRA DAHA DA NETLEŞECEK”

Esnafın durumunu da değerlendiren Fevzi Pekcanlı, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Esnafın durumu zaten berbat. Ben de kendi ticari işletmemde Covid-19 salgınından dolayı %50 kayba uğradım. Esnaf 1 Temmuz tarihinden sonra kısıtlamaların kalkmasını bir umutla bekliyor. Esnafta biraz umut görebiliyorum ama çiftçi umutsuz. Esnafın da 1,5 yıldır hiç dayanacak gücü kalmadı. İnşallah pandemi sıkıntısı biter de herkes rahatlar. Esnafın derdi dükkânını açamamak. Onların durumu 15-20 gün sonra daha da netleşecek. Kasım ayından beri saat 21.00’den sonra insanlar dışarıya çıkamıyor. Kıraathanelerde, kafelerde, restoranlarda çok fazla insan çalışıyor. Edirne merkezde birkaç tane ciğerci, köfteci esnafında 300 kişi çalışıyor. Bu insanların gece kapalı olması çalışan sayısının 50 kişiye düşmesi anlamına geliyor.”