HABER MERKEZİ

Sırbistan’ın Sancak bölgesinde yaşayan Boşnak nüfus için büyük bir önem arz eden 1917 Sjenica Konferansı’nı hatırlama ve tanıtmanın yanı sıra bölgedeki sanatçılarla Balkan coğrafyasından davetli sanatçıları tanıştırmayı ve bir diyalog kanalı oluşturmayı amaçlayan Sjenica 2021 Sanat Kolonisi’nin bu yıl beşincisi düzenlendi. Boşnak Ulusal Konseyi tarafından 15 - 20 Ağustos 2021 tarihleri arasında düzenlenen etkinliğe Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün de davetli olarak katıldı. Türkiye’nin yanı sıra Bosna- Hersek, Kuzey Makedonya ve Sırbistan’dan 9 sanatçı 5 gün boyunca Eski ve Yeni Sjenica, Sjenica Gölü, Peşter, Uvac Doğa Koruma Alanı konulu eserler ürettiler.

Açılış organizasyonunda bir araya gelen Boşnak Ulusal Konseyi ve misafir sanatçılar bir tanışma toplantısı gerçekleştirdiler. Ülkeleri ve sanat serüvenleri hakkında bilgiler paylaşan davetli sanatçılar, organizasyonun üçüncü gününde Konsey Başkanı Yasmina Curiç ve yerel basın tarafından ziyaret edildiler. Başkan Curiç, Prof. Melihat Tüzün’e ve Prof. Zeliha Akçaoğlu’na katılımlarından ötürü teşekkür ederek, Türkiye’den katılımcı sanatçı olmasına çok önem verdiklerini ve bundan büyük bir memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki son Sancağı olan Yeni Pazar bölgesinde bulunmaktan dolayı büyük bir mutluluk yaşadığını ifade eden Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün, “Bu etkinlik sadece sanatsal bir gaye taşımıyor. Aynı zamanda sanatın iletişim, etkileşim ve kültür paylaşımı gibi diğer tüm değerlerini de kapsıyor. Bizi oldukça sıcak bir şekilde karşılayan ve bizleri böyle bir etkinliğe davet eden Konsey Başkanı Yasmina Curiç’e, Konsey Üyesi ve etkinlik küratörü, sanatçı Medzid Fakic’e, Konsey Kültür Sorumlusu Amila Cosovic’e ve sanatçılarla ilgilenen tüm üyelere misafirperverlikleri için çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Organizasyonun sonunda Dekan Prof. Melihat Tüzün ve Anadolu Üniversitesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Zeliha Akçaoğlu, Sırbistan Yeni Pazar Başkonsolosu Başar Başol’u makamında ziyaret ederek yeni görevinde başarılar diledi.