HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Stratejik eylem planı doğrultusunda Edirne ve ilçelerinde yaşayan Roman’ların sorunlarını ve çözüm yollarını tespit etmek amacıyla Edirne Valiliği himayesinde kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, kaymakamlar, STK’lar, Roman’ların yoğun olarak yaşadığı mahalle muhtarlarının katılımıyla 30 Nisan 2019 tarihinde ‘Roman Çalıştayı’ gerçekleştirilmişti. Gerçekleştirilen bu çalıştay sonrasında tespit edilen sorunların çözümüne yönelik il eylem planı oluşturularak ve Edirne Valiliği’nin oluru ile uygulamaya konuldu.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, “İl Eylem Planı doğrultusunda gerçekleştirilen faaliyeti ve kurumların eylem planındaki faaliyetlerini değerlendirmek üzere, belirtilen tarihten bugüne dört kez ‘Edirne İli Roman İl Eylem Planı İzleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantısı’ düzenlenmiş, düzenlenen toplantılar sonrasında ‘Edirne İli Roman İl Eylem Planı Tablosunda’ kamu kurum, kuruluşlarına ve Edirne ilinde faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarına düşen görevler hakkında yapılan çalışmalar görüşülmüş, çalışmaların arttırılarak eylem planı kapsamındaki iş konularına ağırlık verilmesi, gerçekleştirilen çalışmaların kayıt altına alınarak eylem planında belirtilen işleyiş gerçekleştirilmiştir”

Cuma günü, Edirne Vali Yardımcısı Dr. Yusuf Güler başkanlığında ‘Edirne 5. Roman il eylem planı izleme ve değerlendirme toplantısı’ ile geniş katılımlı ‘Çalıştay revizyon çalışması’ gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen toplantı ve revizyon çalışmasına, Edirne Vali Yardımcısı Dr. Yusuf Güler, ilçe kaymakamları, merkez ve ilçe belediye yetkilileri, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş, Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürü Selim Ak, Tarım ve Orman İl Müdürü Atilla Beyazıt, Edirne İŞKUR Müdürü Şengül Çildam, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, İl Ticaret Müdürü Mahmut Altun başta olmak üzere eylem planı kapsamında sorumlu kuruluş amirleri, emniyet ve jandarma yetkilileri, konu ile ilgili Edirne merkez ve ilçe mahalle muhtarları, Romanlar alanında çalışmalar gerçekleştiren STK temsilcileri katıldı.

Gerçekleştirilen toplantı ve revizyon çalışması; Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Erdinç Topçu’nun, eylem planı kapsamında, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının paydaş çalışmaları kapsamında hazırlanan ‘Edirne ili genelinde yapılan çalışmalar sunumu’ ile başladı.

Edirne Gençlik ve Spor İl Müdürü Selim AK, İl Eylem Planı kapsamında kurumsal olarak gerçekleştirdikleri çalışmaları toplantıya katılanlara aktardı.

Edirne Vali Yardımcısı Dr. Yusuf Güler, Edirne İli Roman İl Eylem Planı kapsamında yapılan ve yapılacak çalışmalar hakkında değerlendirme konuşması yaparak, Merkez ve İlçeler de uygulanmak üzere hali hazırda olan ‘Edirne İli Roman İl Eylem Planı’ çalışmalarında yer alan görev ve sorumlulukların, yeni yaklaşımlara ve yeni taleplere göre revize edilerek gerçekleşecek çalışmaların öneminden bahsetti. Gerçekleşen konuşmanın ardından Edirne Merkez ve İlçe çalışma grupları, geniş katılımlı ‘Roman İl Eylem Planı Revizyon Çalışması’ kapsamında, görüş, öneri ve taleplerini belirleyerek, Romanlar alanında çalışmalar gerçekleştiren Sivil Toplum Örgütleri ile çözüm yolları üzerine görüşmeler gerçekleştirdi.

Toplantı, katılımcıların birbirlerine ve kamu kurumlarınca gerçekleşen çalışmalara yönelik soru/cevap sonrası son buldu. Toplantıda alınan kararlar, görüş ve öneriler ‘Roman İl Eylem Planı Revizyonu’ çalışması kapsamında, her bir çalışma grubu tarafından kaleme alınarak, revizyon için çalışmalara başlandı.