HABER MERKEZİ

Bakan Koca, valilik girişinde Edirne Valisi Ekrem Canalp ve 112 acil sağlık kıyafeti giymiş çocuklar tarafından çiçeklerle karşılandı. Valilik şeref defterini imzalayan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Edirne Valisi Ekrem Canalp’ten şehir genel bilgileri ve sağlık yatırımları ve yapılması gerekenler hakkında bilgiler aldı. Toplantının ardından bir açıklama yapan Sağlık Bakanı Koca, Edirne’nin giderek yaşlanan bir nüfusa sahip olduğunu belirterek AMATEM ve Psikiyatri hastanesinin açılmasının planlandığını söyledi. Edirne’ye yapılan sağlık yatırımları hakkında bilgiler veren Sağlık Bakanı Koca, “Osmanlıya başkentlik yapmış güzel Edirne şehrimizi ziyaretimize Valiliğimizi ziyaretle başladık. Valimizden genel sorunları ve yapılan yatırımlar ile sağlıkla ilgili yapılması gerekenler hakkında istişarede bulunduk. Son 16 yılda Edirne’ye 15 katrilyon hizmet yapıldı ve bunun 300 milyonu sağlık için harcandı. Bu dönemde 27 sağlık kuruluşumuz da devreye girdi, önümüzde bir takım sağlık yatırımlarımız söz konusu, Keşan 150 yataklı devlet hastanesi ve Enez’de entegre hastanemizi bu yıl içinde hizmete alacağız. Bu sene Uzunköprü ilçemizde arsa tahsisi yapılan 200 yataklı hastanemizin plan ve proje safhası devam ediyor. Bunun dışında Edirne’de giderek yaşlanan bir nüfus var bu çerçevede de AMATEM ve psikiyatri hastanesi açılmasını planlıyoruz. Bizim yeni dönemde sağlıkta 82 milyon vatandaşımızın kaliteli hizmet almasını hedef olarak belirledik. Bu nedenle Edirne’den dışarıya hasta sevkinin zorunlu olmadıkça yapılmaması gayreti içindeyiz. Bu anlamda bakıldığında daha çok yoğun bakım hastalarının sevk edildiğini görüyoruz. Üniversite ile de organize olarak mümkün mertebe yoğun bakım hastalarının Edirne’de tedavi edilmesini planlıyoruz. Bu gün Edirne’de ambulans sayımız 46 ya kadar yükseldi, bugün 4x4 arazi tipi olan dört tane ambulansı hizmete alıyoruz, bu sayı yıl içinde 55 e yükselecek. Bu gün biliyorsunuz 8 Mart dünya kadınlar günü, sağlık sektöründe kadın istihdamı Türkiye’de en yüksek orandır. Hekimler içinde yüzde 40 olan bu oran genelde yüzde 60 ı bulmaktadır” dedi.

Bir soru üzerine salık çalışanlarına yönelik artan şiddete karşı genelge hazırlandığını ifade eden Bakan Koca, “Sağlıkta şiddet maalesef ki son zamanlarda arttı. Şiddetin tasvip edilebilirliği olmaz. Bu konuda bakanlığımın ilk aylarında sağlıkta şiddet konusunda bir yasa çalışması oldu. Bu yasayla ilgili olarak İçişleri Bakanlığımızın da bir genelgesi yayınlandı. Bu çerçevede şikâyete konu olmadan failin yakalanması dosyanın savcılığa sevk edilmesini belirten bir genelge. Bu şiddet olayının asayişle çözüleceğine inanmıyoruz, burada özellikle sağlık çalışanlarının güvenliği ile ilgili çalışma yapıldı” şeklinde konuştu.

Basın açıklamasının ardından Edirne Valisi Ekrem Canalp, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya günün anısına üzerine Selimiye camisinin işlendiği Edirnekari tablo hediye etti. Bakan Koca, Edirne Valiliğini ziyaretinin ardından Saraçlar Caddesi’nde kısa bir esnaf ziyareti gerçekleştirdi ve ambulans teslim programına katıldı.