AYGÜL KONAR

Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Enez Kaymakamı Elif Canan Tuncer, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Enez Belediye Başkanı Özkan Günenç, Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Keşan Jandarma Komutanı J. Kdm. Bnb. Ahmet Barış Ulucanlı, Keşan İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Tekin ve Enez İlçe Emniyet Müdürü Yusuf Çalışkan katıldı. 

Toplantıda, Keşan ve Enez Sahillerinin koronavirüs riskine karşı hazırlanması ve vatandaşların güven içerisinde sağlıklı bir şekilde tatil geçirmelerinin temini için gerekli olan önlem ve çalışmalar ile ilgili bir dizi kararlar görüşülerek, fikir alışverişinde bulunuldu. 

Toplantıyla ilgili bilgilendirmede bulunan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, “Saros Körfezi, 70 kilometre sahil kapsayan bir yazlık tatil noktası. Normalleşmenin tam arifesinde yazın başlaması Saros Körfezi’ne önlem almayı zorluyor. Yaklaşık 3 milyon insanın 3 ay boyunca kısa süreli veya uzun süreli ya da orta vadeli konaklamasıyla sirküle etmesi ve bu nüfusunda civar illerden, Türkiye’nin her yerinden gelmesi korona adına bir tehdit oluşturmakta. Bizde de bunlara önlem almak adına sıkı tedbirlerin alınması gerektiği doğmuştur. Sayın Valimiz bizlerle yaptığı toplantıda bir sonuç bildirgesi çıkararak Edirne Hıfzıssıhha Kurulu ve ilgili ilçelerin Hıfzıssıhha Kurulu ile yapacağı bir dizi önlemler olacak. Bu alınan önlemler önümüzdeki hafta yayınlanır. Bu yayınlanmanın içinde girdi-çıktıların kontrolü, tedbiri söz konusu olacaktır” dedi.

“SERTİFİKALI KİRALIK MODELİNİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE ZORUNLULUĞA DOĞRU GÖTÜRÜLMESİ İÇİN BİR ÇALIŞMA YAPILACAK”

Açıklamasında sertifikalı kiralık ev modelinin çok beğenildiğini ifade eden Helvacıoğlu, toplantıda öngörü çalışmalarının yapıldığı ve henüz kararların alınmadığını belirterek, “Saros Körfezi’nde yerleşim alanlarının günlük, haftalık ya da aylık olarak misafirlere kiraladığı evlerin durumu konuşuldu. Sertifikalı kiralık modeli çok beğenildi, Keşan Belediyesi ve Hıfzıssıhha Kuruluna teşekkür edildi. Bu belki de Türkiye’de sayısı az olan bir örnek olması için de iyi uygulamalar arasına girdi. Bunun bütün Saros’a yayılmasını ve Hıfzıssıhha Kurulu tarafından yaygınlaştırılması ve zorunluluğa doğru götürülmesi için bir çalışma yapılacak. Biz sertifikalı eve devam ediyoruz. Pazartesi gününden itibaren çalışmalarımız başlıyor. En az 10 bin evin kiralandığı Saros’da düşünülürse girdiler-çıktılar sertifikasyon modelinin bizi zorladığını düşünüyoruz. Çünkü hem misafiri tanıyacaksın, hem kimlik bildirge sahibi olacağız hem de onun nerede kaldığını belirten hijyen ve sağlıklı bir konaklama alt yapısı oluşturmak için bu model sertifikalandırma yönteminin kontrol altına alınması ve tüm Saros’da standart olabilmesi için bu yöntemin uygulanması kararı çıktı. İl dışından gelen misafirlerin kayıt altına alınması normalleşme sürecine uygun olarak il dışından gelenlerin o bölgede ikamet eden diğer toplam bireylerin belli koşularla ve sürelerle kısıtlanması yani karantinaya alınması değil belki ama bir nevi kayıt altına almak için bir çalışma yapılacak” diye konuştu.

PLAJLAR KONUSU GÖRÜŞÜLDÜ…

Plajların kontrol altına alınarak denetimlerin yapılması konusunda da bilgilendirmede bulunan Başkan Helvacıoğlu, “Plajlar konusunda çok hassasiyet uygulamaları çıkacak. Yakınlık, şezlonglar, denize girme noktaları, denizde kalma, plaj, şemsiye mesafeleri, sosyal mesafeler konusunda ciddi bir çalışma yapılması konusunda ortak fikir çıktı. Seyyar satıcıların tertip düzen sağlanması, ruhsatlandırılması, su kanalizasyon bağlantıları, hijyen olabilmeleri için ciddi denetimler yapılması kararı çıktı” ifadelerini kullandı.

KAMP ALANLARININ KAPASİTELERİNİN BELİRLENMESİ…

Kamp alanlarının kapasitelerinin belirlenmesi konusunda konuşan Mustafa Helvacıoğlu, “Çadır alanları noktalar halinde belirlenecek. Artık her yere çadır kurulamayacak. Çadır alanları tüm Saros’da belki beş noktada belki yedi noktada oluşturulacak. Ama çadır alanı oluşturulurken de onlara su, temizlik, tuvalet, elektrik imkânı, alışveriş imkânı sağlanacak büyük çadır kampları oluşturulacak. Yani ‘ben gideyim çadır kurayım’ kesinlikle yasak. Belirli noktalarda çadır kurulacak. Sahilde çadır kurmak zaten yasak. Erikli’de bir nokta, Gökçetepe’de bir nokta, Yayla’da, Uzunkum’da, Enez’de, Vakıf’ta birer çadır noktaları olacak” diye konuştu.

“MOBİL SAĞLIK HİZMETLERİNİN, KALICI SAĞLIK HİZMETLERİ GİBİ ARTTIRILMASI GÖRÜŞÜLDÜ”

65 yaş üzeri vatandaşlar için devam eden kısıtlamaların kalkmaması durumunda 65 yaş ve üzeri ve 18 yaş altı grubun tatil noktalarındaki durumu görüşüldüğünü söyleyen Helvacıoğlu, şöyle devam etti: “Giriş çıkışlarda tüm yazlıkçılar kontrol edilmeli. Jandarma ve emniyet kolluklarının sayısının arttırılması gündeme geldi. En önemli gündemlerden biri de sağlık hizmetlerinin sahillere arttırılması. Mobil sağlık hizmetlerinin, kalıcı sağlık hizmetleri gibi arttırılması görüşüldü. Bu sene Enez’e bir nokta daha oluşturuldu. Erikli ve Yayla arasında sağlık sistemi güçlendiriliyor. Keşan Devlet Hastanesi Saros’a baktığı için daha takviyeler ve güçlendirmeler yapılacak. Sağlık sistemi önemli olduğu için korona ile ilgili de olduğu için Saros Körfezi’ne gelen binlerce kişinin sorunlarını bu sene sağlık açısından daha kolaylaştırıcı çözümler bulmamız gerektiği ortaya çıktı. Onun tavsiyeleri yapıldı. İvedilikle bu kararların eksiksiz uygulanması ve denetimlerin gerçekleştirilmesi için çok hızlı bir şekilde valiliğin yeniden bir toplantı yaparak Saros’a ciddi kararlar alınılarak, Kaymakamlar, Hıfzıssıhha Kurulları, Belediyeler ve ilgili kurumlar tarafından da uygulamaya başlanılacak.”

“ÇOK ZORLANACAĞIMIZ BİR SEZON GEÇİRECEĞİZ”

Çöp, ilaçlama ve dezenfeksiyon noktalarının da önemseneceğini vurgulayan Başkan Helvacıoğlu, müzikli yerlerin, temaslı yerlerin bu sene şimdilik etkinlik yapamayacağını belirterek, “Alınan Türkiye kararlarına da uyulacak. Güncel gündem gereği Türkiye Bilim Kuruluna göre alınan kararların doğrultusunda toplantı yapıldı. Çok zorlanacağımız bir sezon geçireceğiz. İnsanlar yoruldu. Sıkışık bir sezon olacak. Temmuz- Ağustos ayları bir sezona yetecek kadar kalabalık olacak. Hem ekonomik anlamda hem insan sayısı anlamında bu 45 gün tüm sezona yetecek. Sıkışık bir sezon bekliyoruz. ‘Kalabalık olmaz bu sene, gelinmez bu sene’ denmesin. Tam tersi olacak. Çok yoğun ve kalabalık bir sezon geçireceğiz.  O endişeleri tedbirle almalıyız. Olağan bırakırsak başımıza sıkıntılar gelebilir” şeklinde konuştu.