HABER MERKEZİ

Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, yaptığı açıklamada sezon boyunca denetimlerin devam edeceğini belirtti.

SEZON BOYUNCA DENETİMLER DEVAM EDECEK

İl Müdürü Mahmut Altun, açıklamada şunlara yer verdi: “Bildiğiniz gibi, tatil sezonunun başlamasıyla sahillerimizde nüfus yoğunluğun yaşanmaktadır. Vatandaşlarımıza mal ve hizmet sunan işyerleri bir bir denetlenmekte ve sezon boyunca etiket, tarife ve fiyat listelerinin denetimleri yapılmakta ve yapılacaktır. Esnafımızın, tüketicilerle herhangi bir sorun yaşamamaları, tüketici memnuniyeti odaklı, ticareti kurallarına göre sürdürülebilir yapmaları gerekmektedir. Yapılan denetimlerde idari para cezaları ile karşı karşıya kalmamaları bakımından; 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 54. Maddesi amir hükümleri gereği, perakende satışa arz edilen malların veya ambalajların yahut kaplarının üzerinde kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde tüketicinin ödeyeceği tüm vergiler dahil satış fiyatı ve birim fiyatını gösteren, üretim yeri ve ayırıcı özelliklerini içeren etiket konulması; etiket konulması mümkün olmayan hallerde aynı bilgileri kapsayan listelerin kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde uygun yerlere asılması zorunludur.”

“HER ÜRÜN ÇEŞİDİ İÇİN 339,00 TL İDARİ PARA CEZASI UYGULANMAKTA”

Mal ve hizmet sunanlar tekrar denetlendiğinde yönetmeliğe aykırılığın tespiti halinde her ürün çeşidi için 339,00 TL idari para cezası uygulanmakta ve uygulanacağını hatırlatan Altun, şöyle devam etti: “İl Müdürlüğümüzce, hizmetlerin tarife ve fiyatlarını gösteren listelerin de bu madde hükmüne göre düzenlenerek asılması gerektiği yönünde eğitimler verilmekte, varsa eksiklikleri gerekli uyarılar yapılmaktadır. Devamında mal ve hizmet sunanlar tekrar denetlendiğinde yönetmeliğe aykırılığın tespiti halinde her ürün çeşidi için 339,00 TL idari para cezası uygulanmakta ve uygulanacağı hatırlatılmaktadır. Mal ve hizmet sunan esnafımız tarafından, tarife ve fiyat listesi; hizmetin özelliğine ve tüketiciye sunuş biçimine göre, tarife ve fiyat listelerine ilişkin belge, levha pano ve benzerleri, hizmetin sunulduğu işyerinde, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asılır, takılır veya konulur. Tarife ve fiyat listelerinde gösterilen fiyatların dışında; servis ücreti veya herhangi bir isim altında başka bir ücret alınması halinde, bunun tarife ve fiyat listesinde gösterilmesi zorunludur.”

“EDİRNE TİCARET İI MÜDÜRLÜĞÜ OLARAK ESNAFIMIZI BİLGİLENDİRİYORUZ VE UYARIYORUZ”

Tüketicilerin satın almak istediği mal ve hizmetin bedelini bilmesi yasanın amir hükmü olduğu gibi tüketici ile satıcı, sağlayıcı ve hizmet sunan arasında ücret konusunda tereddüt yaşanmaması gerektiğini vurgulayan Altun, “Tüketicinin alacağı mal veya hizmetin fiyatını önceden bilmesi alışverişte güvenin en belirgin işaretidir. Satıcı veya sağlayıcı tarafından mal ve hizmetin fiyatı önceden belirlenip tüketicinin rahatlıkla görebileceği ve okuyabileceği gibi asılmadıysa veya uygun yerlere konulmadıysa tüketicinin satıcıya karşı güveni olmaz. Tüketicide, satıcı ve sağlayıcıya karşı bir şüphe ve güvensizlik oluşur. Tüketici kandırılıyorum şüphesine kapılır. Edirne Ticaret İI Müdürlüğü olarak esnafımızı bilgilendiriyoruz ve uyarıyoruz. Buna rağmen kuralları ihlal eden olursa idari para cezası uygulamak zorundayız. Edirne Ticaret il Müdürlüğü olarak bu yönde eğitim ve denetimlerimizi sürdüreceğiz. Bilindiği gibi en az Müdürlüğümüz kadar belediyelerin ve ilgili odaları da Kanun maddesinin uygulanması ve izlenmesine ilişkin işleri yürütmekte görevlidirler.” şeklinde konuştu.