BÜLENT SAYLAM

Savcı, Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık başkanlığındaki toplantıya AK Parti Edirne Milletvekilli Fatma Aksal, vali yardımcıları, daire amirleri, roman kökenli meclis üyeleri, Edirne’deki STK temsilcilerinin katıldığını söyledi. Savcı, toplantıda üniversitede okuyan roman öğrencilere burs, Erikli’de çalışan roman vatandaşlarımızın kaldığı bölgenin iyileştirilmesi adına konteyner gönderilmesi, karma eğitim gibi konu başlıklarının olduğunu kaydetti.

ORTA VE UZUN VADEDE NELER YAPILABİLİR KONUŞULDU

Savcı, saat 17.00’de başlayan toplantının gece 00.00’ye kadar sürdüğünü hatırlatarak açıklamasına şöyle başladı: “Sayın valimizin başkanlığında bir bilgilendirme koordinasyon toplantısı gerçekleştirdik. Bu toplantıda bugüne kadar neler yapıldı ve bundan sonra daha neler yapılabilir konusunda yerelle Edirne'nin tamamını kapsayan valilik kapsamında öncelikli orta vadede ve uzun vadede neler yapılabilir konuşuldu. Bu toplantıda tabii biz daha önce de devlet büyüklerimize sunmuş olduğumuz raporları ve girdiğimiz bilgileri sayın valimizle de paylaştık. 

KARMA EĞİTİMDEN YANA OLDUĞUMUZU BELİRTTİK

Toplantıda karma eğitimin de başlık olarak geçtiğini belirten Savcı, açıklamasına şöyle devam etti: “Bizim eğitim alanındaki ısrarımız ve kesinlikle ve kesinlikle olmazsa olmazımız karma eğitimden yanayız. Çocuklarımızın çünkü birlikte yaşama ve bu birlikte yaşamla beraber birlikte yaşam alanlarının genişlemesi konusunda akran eşitliği, rol modellik, içeriğini kapsayan ve aynı zamanda okul tefrişatının okul düzeninin envanterinin ve yeterlilik pozisyona roman öğrencilere erişmesi konusunda karma eğitimden yana olduğumuzu belirttik ve bununla ilgili de sayın valimiz bu talebimize olumlu cevap verdi.” 

ERİKLİ’YE 40 KONTEYNER GELECEK

Erikli’de çalışan romanların kaldıkları yerin iyileştirilmesi için de talepleri olduğunu kaydeden Savcı, “Erikli’deki yağmurda, rüzgarda doğal afetlerde,yaşam koşulları müsait olmayan, Erikli’ye gelen yerli veya yabancı turistlerin değişik gözlerle bakıldığı roman kardeşlerimizin ekmek mücadelesini vermiş kaldıkları bir yer var. Biz de bu kardeşlerimizin daha önce sayın Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu da Vali Bey'den bu konuda prefabrik talep etmiş. Bununla da ilgili sayın valimizin bir an önce yapılması konusunda söz aldık. 40 tane konteyner Afad aracılığıyla oradaki ekmeğini helal yoldan lokmasını kazanmak isteyen vatandaşlarımıza bunun tesis edileceğinin duyurusunu aldık.” dedi. 

ÜNİVERSİTEDE OKUYAN ROMAN ÖĞRENCİLERE BURS VERİLECEK

Savcı, Vali Kırbıyık’tan üniversitede okuyan roman öğrencilere burs verileceği bilgisini aldığını belirterek, şunları söyledi: “Üniversite okuyan veya başlayan roman öğrencilere valilik tarafından burs verilecek. O günün en kârlı toplantısı ve en somut bugün elimizde ne var dediğimizde 40 konteyner ve üniversitede okuyan roman öğrencilerimize burs verilmesidir. Dezavantajlı ve roman öğrencilere burs verilmesidir. Sosyal alanların entegrasyonu konusunda da hani birlikte yaşamı savunmak açısından da nasıl karma eğitimden yana olduğumuz gibi biz diğer yani roman olan, roman olmayan keşan'da yaşanan Edirne’mizde yaşayan kim varsa biz birlikte yaşamayı arzuluyoruz. Roman okulu roman camisi, roman sokağı değil de işte sokaklarının adının neyse veya mahallenin adı neyse onunla alınmasının istediğimizi söyledik.” 

TOKİ’DE DOĞALGAZ ÇALIŞMASI VAR

Toplantıda TOKİ Konutlarının bulunduğu yerde bir doğalgaz çalışmasının da konuşulduğunu söyleyen Savcı, açıklamasına şöyle devam etti: “736 haneyi kapsayan bir doğalgaz çalışması var. Bu kış gelmeden inşallah da kardeşlerimiz o doğalgaza kavuşması ve o zor kış şartlarında doğal gaz sıcaklığını hissedeceklerini de toplantıda konuştuk. Bu arada çocuklarımızın spora entegrasyonu, gençlerimizin ara elaman, çıraklık, meslek liselerine yönlendirilmesi nitelikli iş gücü piyasasına kazandırılması gibi taleplerimiz oldu.” 

TOPLANTILAR SIK SIK YAPILACAK

Vali Kırbıyık’ın bu toplantıların sayısını arttıracağını dile getirdiğini kaydeden Savcı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Sayın valimiz bu toplantıyı gelir gelmez yapmak istediğini planladığını söyledi bu toplantıda. Önümüzdeki günlerde de sık sık bu koordinasyon toplantılarının yapılacağını,başta roman kardeşlerimiz olmak üzere işte hangi konuda olursa olsun, eğitim, sağlık, barınma, asayiş, helalde neler yapılabilir konularının gündemde olacağını dile getirdi. konuşuldu.”

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ İSTİYOR MUSUNUZ SORUSU BİZE SORULDU  

Kentsel dönüşüm konusunun da konuşulduğunu söyleyen Savcı açıklamasını şöyle devam etti: “Sayın valimiz ısrarla kentsel dönüşüm yapılabilir mi? Kentsel dönüşümü vatandaşlarımız istiyor mu? Sorusunu bizlere yöneltti. Bu cevabı özellikle biz kanaat önderleri ve STK temsilcilerinden beklediğini gördü. Gözlemledik. Sayın valimizin o işten devlet adamlığı davranışı, duruşu söylemleriyle biz önümüzdeki günlerde roman kardeşlerimizin bu zamana kadar hiçbir şey yapılmadı diyemeyiz. Çok hizmetler oldu, eksikler olmuştur ama eksiklerin tamamlanması konusunda da yerelde de stratejik roman eylem planı zaten sayın valimiz daha önce stratejik roman eylem planının koordinatör genel müdürüydü buraya gelmeden önce. Konuya, konulara vakıf sorunların ve çözümlerin birliği konusunda sorunlara hakim.

SAVCI, TOPLANTI İÇİN TEŞEKKÜR ETTİ

Trakya Roman Federasyonu Başkanı Fahrettin Savcı, toplantının tertip eden herkese teşekkür ederek açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Sorunların çözülmesi için neler yapılabilir? Kontrol bilgisi dahilinde biz de yıllarca 20 yıldan beri nasıl sorunlarımızı anlatmaya devam ettiysek, bu sefer de sorunları bilen ve sorunların içerisinde birinci derecede muhatap olan Edirne'de ilk vali görevini yürüten Kürşat valimize konuları dilimizin döndüğünce, aklımızın erdiğince anlatmaya çalıştık, inşallah sayın valimiz devlet büyüklerinden almış olduğu heyecanı Edirne'de roman kardeşlerimizin heyecanını göreceğinden zerre kadar şüphemiz yok. Toplantıya katılan vatandaşlarımızın sorunlarına duyarsız kalmayan, notlarını tutan ve notları tutmaktan ziyade bu sorunların öncelikli sorunlarını çözebilecek konusunda takipçiliğini yapacaklarına zerre kadar şüphemiz yok. Sayın Edirne milletvekilimiz Fatma Aksal Hanım'a sayın valimize ve diğer bürokratlara sorunlara çözüm bulmaları konusundaki tavırları, davranışları için de teşekkür ediyoruz. Toplantı hakkında kamuoyuna böyle bilgi vermek istedim.”