AA

Edirne'de bulunan Tarihi Bedesten Çarşısı'nda bahar temizliği başlatıldı.

En son 2007 yılında kapsamlı bir restorasyondan geçen 600 yıllık çarşının kubbeleri içten boyanacak ve temizlenecek.

Tarihi Bedesten Çarşısı Dernek Başkanı Hakan Fındıklı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi çarşıyı ramazan ayının ikinci yarısına ve bayrama hazırladıklarını söyledi.

Ekiplerin 15 metrelik iskelede hummalı bir çalışma sürdürdüklerini ifade eden Fındıklı, "En son 2007 yılında çarşımız kapsamlı bir restorasyona alınmıştı. 6 ay kadar süren tadilat sonrası çarşı kiracılarıyla tekrar buluşmuştu. O günden beri çarşımızda he hangi bir boya badana işlemi gerçekleştiremedik. Görüldüğü gibi kubbelerin yüksekliği 17 metre civarında. Çok zor bir iş yapılıyor şu anda. Vakıflar Edirne Bölge Müdürlüğünün desteğiyle bu işi yapıyoruz. Çarşımız 14 kubbeden oluşuyor. Her gün bir kubbesini yaparak çalışmaları 2 haftada bitirmeyi hedefliyoruz. Bahar temizliği yapıyoruz diyebiliriz. Boya badana ve örümceklerin temizliği yapılıyor. Ancak çok zor bir iş.  Ramazan ayının başında bu işi bitirmek istedik. Sıkıntı olmadan, kazasız belasız şekilde çalışmaları inşallah tamamlayacağız." dedi.

- Edirne Bedesten Çarşısı

1417-1418 yılları arasında Çelebi Mehmet tarafından Eski Cami'ye vakıf olarak yaptırılmıştır. İki renkli kesme taşlarla kaplanmış süslemeli duvarlı olan çarşı 14 kubbelidir. Kubbeleri kurşunla kaplıdır. Çarşının dört kapısı bulunmaktadır. Her kubbenin altında sivri kemerli bir pencere bulunmaktadır. Evliya Çelebi, bedestendeki elmas ve takıların birkaç Mısır hazinesi değerinde olduğunu ve bunları altmış gece bekçisinin koruduğunu rivayet