HABER MERKEZİ

Balkanlarda Türklerin en yoğun olarak yaşadığı yerlerden biri olan Kuzey Makedonya’da, Yugoslavya döneminde 21 Aralık 1944’te kendi dillerinde eğitim hakkı kazanan Türkler, 15 Şubat 2007’den bu yana bu tarihi ‘Türkçe eğitim bayramı’ olarak kutluyorlar. Dördüncüsü düzenlenen Trakya Üniversitesi Kuzey Makedonya ‘Türkçe eğitim bayramı’ etkinlikleri bu yıl da yoğun katılımla Balkan Kongre Merkezi’nde kutlandı. Kuzey Makedonya’dan da katılımcıların olduğu program, saygı duruşu ve iki ülkenin milli marşlarının okunmasının ardından açılış konuşmalarıyla devam etti.
Türkiye’de Okuyan Makedonyalı Öğrenciler Birliği Başkanı Hişam Emin, 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı’nı Edirne’de dördüncü defa kutlamanın heyecanını yaşadıklarını belirterek gecenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. 
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu Türkçe Eğitim Bayramı’nı Edirne’de kutlamaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, “Trakya Üniversitesi, Balkanları kendisine uzmanlık alanı olarak seçmiş, Türkiye’de en çok Balkanlı öğrencinin okuduğu üniversite. Balkanları gezdiğimizde mezunlarımızla ve öğrencilerimizle her yerde karşılaşıyoruz. Bu coğrafyada dokunmadık, gitmedik yer bırakmayan Trakya Üniversitesi her geçen gün bu konudaki marka değerini arttırarak devam ediyor. Özellikle Kuzey Makedonya’dan şu anda 172 öğrenciyi üniversitemizde okutuyor olmaktan onur duyduğumu ifade etmek isterim. Bugüne kadar da 168 öğrencimizi mezun ettik. Bu bayramı Türkiye’de kutlayan ilk kurumlardan biri olarak bu yıl dördüncüsünü kutlamaktan da mutluluk duyuyoruz" dedi.
Trakya Üniversitesinin Kuzey Makedonya'ya sadece eğitim ve sağlık alanında katkı sağlamakla yetinmediğini ifade eden Tabakoğlu, "İnşallah teknopark modelimizi de Balkanlara ve Kuzey Makedonya'ya götürmeye kararlıyız. Ülkenin yetkili makamları ile görüştük ve görüşmeye devam edeceğiz. Sağolsun Sayın Başkonsolosumuz Aktan Bey bize hep yardımcı oldular. Bu iki devlet arasındaki bağların gittikçe kuvvetlendiği, güçlendiği bir ortam yaşıyoruz. Ve tabii ki Kuzey Makedonya Devleti’nin Anayasasına girmiş 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı'nın burada kutlanmasından daha doğal, daha güzel bir şey olamaz” diye konuştu.  
21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı’nın Kuzey Makedonya sınırları dışında da kutlanmasının mutluluk verdiğini ifade eden Kuzey Makedonya İstanbul Başkonsolosu Aktan Ago, Kuzey Makedonya’da Türkçe eğitim gören öğrenci sayısının arttığını söyleyerek, “Bu bayramın Türkiye Cumhuriyeti’nde de kutlanmasında en büyük payı olan Türkiye’de Okuyan Makedonyalı Öğrenciler Birliği'dir. İnşallah bu gelenek gelecekte de devam edecektir” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından Türkiye’de Okuyan Makedonyalı Öğrenciler Birliği tarafından başta Edirne Valisi Ekrem Canalp, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz olmak üzere programın gerçekleşmesinde emeği geçenlere plaket takdim edildi. Plaket takdiminin ardından Rumeli Eğitim Kültür Derneği Balkan Halk Dansları Topluluğu, sahne alarak izleyicilere keyifli dakikalar yaşattı.
Gecenin sunucusu Yusuf Emin'in anlatıcılığında, Fehmiye Çelik'in solistliğinde, Gayda İstanbul'un eşliğinde şiirler, görseller ve Rumeli ezgilerinden şarkılardan oluşan Aşrı Memleket isimli gösteri ile katılımcılar gönüllerince eğlenerek Kuzey Makedonya Türkçe Eğitim Bayramı'nı coşkulu şekilde kutladı. 
Programa Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı ve Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, Kuzey Makedonya İstanbul Başkonsolosu Aktan Ago, Kuzey Makedonya Türk Demokrat Partisi Milletvekili ve Devlet Eski Bakanı Hadi Nezir, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Enver Hüseyin, il müdürleri, davetliler ve öğrenciler katıldı.