HABER MERKEZİ

Her yıl 10 bin atama yapılması gerektiğini belirten Aydemir, engelli vatandaşların öğretmen olabilmesi için EKPSS sınavına girebildiğini fakat atmalarının yapılmadığını söyledi.

“ENGELLİLER ÖĞRETMENLİK YAPAMAZ DENİLİYOR
AMA SINAVA ALIYORLAR” 

Devlet kurumlarında ki kontenjanın engelliler için %6’ya çıkarılması gerektiğini de kaydeden Sedat Aydemir şunları söyledi: “Bu atamalarla ilgili devletin bir politikası vardı ve bu politikaya göre engelli dernekleri ve federasyonlarıyla bir anlaşma yapıldı. Sıraya giren EKPSS’yi kazanmış kişilerin işe alınmasıyla ilgili yaşanacak süreç imza altına alındı.

Bu imza sürecinde bir yılda 10 bin kişinin alınacağı vardı. Yani 2 bin 500 kişilik kadro değil. Milli Eğitim Bakanlığında ve birçok devlet dairesinde kadrolar bulunmakta. Yani devlet burada vermiş olduğu sözü yalayıp yuttu. Bir yılda 10 bin kişi işe alacaktı, ikinci yılda 10 bin kişi işe alacaktı. 1994 yılından beri süre gelen bir süreç var. Sınav kazanmış 200 bin kişiyi bu şekilde istihdam sağlamak gibi bir hedef vardı. Fakat geldiğimiz süreçte 2 bin 500 kişi ile çok altlarda rakamlarla bazı şeyler gerçekleştirilmeye çalışılıyor. Bugünü kurtarmaktır. Biz hak etmiş olan engellilerin daha ileri bir düzeyde işe alınmasını söylemiştik ve söylüyoruz. Konfederasyon başkanı da bu konuya değinerek atamanın 10 bin kişi olmasını söyledi. Bir yıl için 10 bin kişi olmak üzere bu şekilde 200 bin rakamına ulaşmak gerekiyor. Konfederasyonun bu konuda basın açıklamaları gibi eylemleri de oldu. Ama geldiğimiz süreçte örneğin öğretmen atamalarında engelliler öğretmenlik yapamaz deniliyor ama sınava alıyorlar. Sınav parasını da alıyor ama iş uygulamaya geldiğinde ataması yapılmıyor. Ulaşımda, derse girmekte sıkıntılar yaşanır gibi bir takım şeyler örnek gösterilerek engellilerin öğretmenlik mesleğinde yetemeyeceğini dile getiriyorlar. Değişik kadrolarda var ama baktığımızda istidam edilen kişilerin geri hizmet olarak adlandıracağımız sekreterlik, bekçilik gibi kadrolarda istihdam edildiğini görüyoruz. Konfederasyonlar açısında devlet dairelerinde %6 kontenjan tanınması noktasında talep vardı. %3’ten %6’ya çıkarılmak isteniyordu. Bu da gerçekleşme- di. Bu istihdam olayı bir kangren şekline dönüştü ve hala devlet bu protokole uymamakta direniyor. Bu sorunun en kısa sürede çözülmesi gerekmektedir.”