HABER MERKEZİ 

Müdürlük ayrıca bu anlamda atık elektrikli ve elektronik eşyaların yetkilendirilmiş kuruluşu olan TÜBİSAD (Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği)’la imzaladığı protokol kapsamında Keşan merkezindeki okullar genelinde elektronik atık toplama yarışması düzenledi.   

4 Mayıs 2018’e kadar sürecek olan yarışmaya katılan ve derece alan okulların ödülleri 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında verilecek.

Yarışmada derece alan okullara verilecek ödüller şöyle;

Elektronik ürünlerin günlük hayatı kolaylaştıran en önemli araçlar olduğunu vurgulayan Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü yetkilileri, şunları dile getirdi: “Elektronik aletler kullanım süreleri tamamlandığında büyük ve zararlı bir atık çöplüğüne dönüşüyor. Keşan Belediyesi olarak çevreye olan zararı artı değere dönüştürmek ve elektronik atıkların geri dönüşümüne yardımcı olmak için elimizden geleni yapıyor ve üzerimize düşen sorumluğu yerine getiriyoruz. Elektronik atıklar günümüzün en önemli sorunlarından biri. Teknolojinin hızla ilerlemesi günlük hayatımızı kolaylaştıran elektrikli ve elektronik alet ve cihazların kullanımını arttırmış, ihtiyaca bağlı yeni özellikler yönündeki ürün taleplerinin artışı istenmeyen bir elektronik atık sorununu doğurmuştur. Kullanıcısı için kullanım değeri kalmayan ya da kullanılmaz durumda olan hasar görmüş, bozuk, kırık, tamir edilemez olarak görülen elektrikli ve elektronik cihaz ve aletlerin tümüne atık elektrikli ve elektronik eşyalar diyoruz.”


ELEKTRONİK ATIKLARIN ZARARLARI NELERDİR?

Elektrikli ve elektronik ekipmanların bazılarının; kurşun, berilyum, baryum ve civa gibi çevre ve insan sağlığını tehdit eden toksik maddeler içerdiğine vurgu yapan müdürlük yetkilileri, “Bilgisayar monitörleri ve televizyonlar yaklaşık 4 kg. kurşun içermektedir. İç yüzeydeki kaplamaları ise tehlikeli atık sınıfına giren fosfor içermektedir. Elektronik atıkların ekonomiye geri kazandırılmasıyla; doğal kaynaklarımız korunur, enerji tasarrufu sağlanır, atık miktarı azalır,  geri dönüşümle geleceğe yatırım yapmış oluruz.” dedi.

Daha yaşanabilir ve sürdürülebilir çevre ilkeleri doğrultusunda elektronik atıkların evsel çöplerden ayrı toplanması gerektiğine dikkat çeken müdürlük yetkilileri, “Tüm bu kapsama giren elektronik atıklar bu iş için ayrılmış konteynırda muhafaza edilecek, daha sonra da geri dönüşüm tesislerine gönderilecektir.” şeklinde konuştu.