Bezbaş: Sıkıntı Sadece SBS’de

Engin: Açıklama sadece ortaokullarla ilgili

Cingöz: Öğretmenlere güvenmiyorlar

 

 

::::::::::::::::::

Keşan Final Dergisi Dershanesi Sahibi Mustafa Bezbaş, Uğur Dershanesi Keşan Şubesi Müdürü Mehmet Ali Engin, Keşan Fen Bilimleri Dershanesi Sahibi ve Müdürü Mustafa Cingöz,  Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın dün yaptığı; SBS (Seviye Belirleme Sınavı)’nin 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı itibariyle kaldırılacağı ve dershanelerin de özel eğitim kurumlarına dönüştürüleceğine yönelik açıklamasını, Medya Keşan Gazetesi’ne değerlendirdi.

BEZBAŞ: İLKÖĞRETİME ÖĞRENCİ HAZIRLAYAN KURUMLAR BU SÜREÇTE ÖĞRENCİ KAYBI YAŞAYABİLİRLER

“Biz anayasal kurumlarız yolumuza devam ederiz.” diyen Bezbaş, bakanlık açıklamasında asıl niyetin dershanelerin azaltılması olduğunu ifade etti. Mustafa Bezbaş, şunları söyledi: “İnsanlar, Milli Eğitim Bakanı’nın dediklerini yanlış anlıyor. Bakan,   demedi. Sadece,  özel eğitim kurumuna dönüştürüleceğini söyledi. Zaten özel eğitim kurumları, yasayla öğrenci alan kurumlardır. Sınav olduğu sürece, dershanenin adını Final Akademi yaparsın. Hiç kimse, bu ülkede; resim, müzik dersleri vermek serbest ise, matematik kimya fizik gibi dersleri de yasayla diyemez. Bakan da onu söyledi zaten. Dershaneler, yasal kurumlardır. Tabiî ki dedi. Biz anayasal kurumlarız yolumuza devam ederiz. Niyetleri herhalde dershanelerin azaltılması. Açıklama, gücü olmayan, ayakta duramayan bu tür sansasyonlardan etkilenebilecek kurumlara ve SBS’ye yönelik.”

“SINAVI KALDIRACAĞIZ DÜŞÜNCESİ TAMAMEN BİTTİ”

Bezbaş, yapılan açıklamanın dikkatlice değerlendirilmesi halinde, sınav tamamen kaldırılmadığı gibi, daha fazla sınava dönüştürüldüğü tespitinin yapıldığına kayıt düşerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Sadece ilköğretime öğrenci hazırlayan kurumlar bu süreçte öğrenci kaybı yaşayabilirler. Ama sonunda 8. sınıfta sınav yapılabileceğine göre ve üstelik bakan da bunu açıkladı, daha çok sınav yapılacağı için bence  düşüncesi tamemen bitti! Birden fazla sınav yapılacağı için de dershaneler kalkmaz, aksine çoğalır! Zorla da dershaneleri kapatmak diye bir şey de söz konusu değil. Ama bakan, sanırım  derken bu durum sonucunda  demek istiyor. Ama dershaneler özel okula dönüştürülse bile özel okul olmuş halde dershane gibi çalışırlar. Çünkü bir ihtiyaç var. Bizim için herhangi bir problem olmaz. İsterse özel okula dönüştürülsün, isterse dershane olarak devam etsin biz de kayıtlı öğrencilerimizi özel okula kaydederiz. Daha kârlı çıkarlar. 10 bin liraya özel okula yazdıracağına 2 bin 2 bin 500 liraya özel okula yazdırmış olurlar. Zaten hem sınava hazırlayan hem de dershane gibi çalışacak özel okullar ortaya çıktı. Sanırım yönetmeliği değiştirecekler. Bahçe zorunluluğunu kaldıracaklar. Bütün dershaneleri okul yapacaklar. Bu da bizim arayıp da bulamadığımız şey. Hem hafta sonları dershaneye devam ederiz, hafta içi de okul olarak çalışırız. Sonuçta her türlü dershaneye ihtiyaç var. Adı dershane olmaz da akademi olur. Bu üniversite öğrencilerini etkileyen bir durum değil. Bazıları SBS’ye hazırlanan ufak yaştaki çocukların dershaneye gitmesini savunmuyor hepsi bu.”

“DERSHANELERDE ÇOK İŞ VAR”

Dershanelerin sadece SBS’ye öğrenci hazırlamadığını, bunun dışında pek çok eğitim faaliyetinde bulunduğunun altını çizen Mustafa Bezbaş, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Dershaneler sadece SBS’ye öğrenci hazırlamıyor ki?  Bakanlık, küçük çocukların dershaneye gitmesini istemiyor. Ama buna veli karar verir. Siz, <Çocuk dershaneye gitmesin.>  derseniz bile bu sefer dershane formatında olmayan bazı kurumlar ortaya çıkar. O zaman öğrenciler, Final Akademi’ye gidecek, Uğur Akademi’ye gidecek, FEM Akademi’ye gidecek. Akademi adı altında yapılan işler Milli Eğitim Bakanlığı’na da bağlı değil. Teftişe denetime de tabi değil. Veli ne yapacak? Tek tek bazı derslerden ders aldıracak. Biz sadece SBS’ye de hazırlamıyoruz. Bizim mental matematik kurslarımız,  üniversiteye hazırlık kurslarımız, KPSS kurslarımız var. Dershanelerde çok iş var. Bakan beyin konuşmaları dershaneleri etkilemez. Bu süreçte çok ciddi teşvikler verilirse sadece ilköğretime yönelik dershanecilik yapanlar bu teşvikten yararlanıp dershaneye döndürebilirler. Ama üniversiteye hazırlıkta, KPSS’de, mental matematikte, hızlı okumada, İngilizce kursunda böyle bir sıkıntı yok. Sadece sıkıntı SBS’de. Bunu nasıl yasaya geçirecekler bilmiyorum. Bunun uygulanabilirliği yok. Hiç mantıklı değil. Üniversite sınavına hazırlananlar panik yapmasın, üniversiteye hazırlıkta, dershanelere herhangi bir yaptırım sözkonusu değil. Konuşmalara, SBS be SBS dershaneciliğiyle ilgili.”

UĞUR DERSHANESİ – MEHMET ALİ ENGİN:

dershanelere daha çok iş düşecek

Uğur Dershanesi Müdürü Mehmet Ali Engin, Milli Eğitim Bakanı’nın yapmış olduğu açıklamaları şöyle değerlendirdi: “Bakanın açıklaması tamamen SBS içerikli. Burada sınavın kaldırıldığını, bir daha uygulanmayacağını beyan ediyor. Ancak önümüzdeki yıldan itibaren başlamak üzere sekizinci sınıflarda bakanlık kontrollü sınavın yapılacağını beyan etmiştir. Ama bu sınavın varlığıyla çocukların sınavda başarılı olması için çalışan destek kurumları eğitimlerine devam edeceklerdir. Dershanecilik bu anlamda geri düşmez, kapanmaz. Lise ile ilgili her hangi bir engelleme yok çocukların sınava hazırlığı lise gruplarında aynen devam edecektir. Açıklama sadece ortaokulla ilgilidir. Kapanma değil dönüşümle ilgili çalışmaların devam ettiği bildirilmektedir. Dershaneler belki de özel eğitim kurumlarına dönüşeceklerdir. Ama kapanmayı gerektiren bir ifade bakanda da yok. Bakanlık kontrollü sınav kırka yakın olacak, dolayısıyla, dershanelere bu durumda daha çok iş düşecektir.”

FEN BİLİMLERİ DERSHANESİ – MUSTAFA CİNGÖZ:

SBS kaldırılıyor ama KPSS kaldırILMIYOR

Fen Bilimleri Dershanesi Sahibi ve Müdürü Mustafa Cingöz, Milli Eğitim Bakanı’nın açıklamalarına yönelik olarak şu ifadeleri kullandı: “Hem diyor hem de öğretmenlerin okul sınavlarında objektif olmadıklarını söylüyor. Demek ki okuldaki öğretmenlerine güvenmemektedir. Öğretmenler ellerinden geldiğince eğitimlerini vermektedir. Biz de öğrencilere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Dershanenin ve sınavın olmaması durumunda liseye geçişteki öğrenciyi neye göre seçecekler? Kim hangi liseye nasıl gidecek? O zaman liseler tek düzeye getirilmiş olacak. Herkes kendi oturduğu evin yakınındaki liselere gidecek. Biz dershaneler, özel ders alamayan çocuklara ders vermeye, yardımcı olmaya çalışıyoruz, bu şekilde çocukların daha başarılı olmalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz. İnsanın olduğu yerde seçim hep olmuştur. SBS kaldırılıyor ama KPSS’yi kaldırmıyorlar. Sınavlar kaldırılarak başarısız öğrencilere fırsat tanınmaktadır. Başarılı öğrencileri seçmek zorundasın. Seçmezsen eğitimde eşitsizlik ortaya çıkmaktadır. Özel bir okul açabilmek için çok büyük bir finans, bir alt yapı gerekiyor.”