Dershaneler,  1 Eylül 2015 yarından itibaren artık yok. Dershanelerin dönüşüm sürecinin sona erdiğini söyleyen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, Kanuni dayanağı olan dershane kurumunun ya da dershane diye bir kurumun artık yok olduğunu kaydetti. 2 bin 300 dershanenin dönüşüm programına başvurduğunu bunlardan bin 300’ünün başvurusunun onaylandığını belirten Tekin, bin iki yüzünün de özel okula dönüştüğünü söyledi.


DENETİMLER SÜRÜYOR

Özel okul ve kurumlarda yapılan denetimleri eğitim öğretim faaliyetlerinin mevzuata uygun yürütülmesi için yaptıklarını söyleyen Tekin, Denetimlerin sadece özel okullarla ilgili olmadığını, Bakanlığa bağlı her türlü kurumun denetlendiğini ekledi. Dershane, özel öğretim kursu, özel okul, özel yurt gibi kurumların Bakanlığın denetiminde olduğunu hatırlatan Tekin, mayıs ayında valiliklere genelge gönderdiklerini söyledi.      
İllerde ve taşrada, MEB'den izin almadan, diğer bakanlıklardan veya il özel idarelerden ruhsat alarak eğitim öğretim hizmeti sunan kurumlar bulunduğunu, kanunun verdiği yetkiyle bunları da denetlediklerini anlatan Tekin, diğer bakanlıklar ve idarelerden kişilerin denetimlerde yer almasının da bu gerekçeye dayandığını belirtti.

DERSHANELER 1 EYLÜL’E KADAR FAALİYETLERİNİ SÜRDÜRECEK
Dershanelerin özel okula dönüşümü sürecinin de sona erdiğini söyleyen Tekin, dershanelerin eğitim öğretim faaliyetlerine 1 Eylül 2015 Salı gününe kadar devam edebileceğini, 1 Eylül’e kadar dershanecilik faaliyeti yürütecek kurumların neredeyse tamamına yakınının temel lise ya da özel öğretim kursuna dönüşmek için süreci takip ettiğini bildirdi.    
DERSHANELER ARTIK KESİNLİKLE YOK
Valiliklere gönderilen son genelgeyle, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının gereğinin ve yönetmelik doğrultusunda işlem yapılmasının istendiğini söyleyen Tekin, 1 Eylül’den itibaren dershanecilik faaliyeti yapan hiçbir kurumun kalmayacağını ve bunlardan özel öğretim kurumu ya da herhangi bir özel okula dönüşmek isteyen dershanecilere gereken kolaylığı yapacaklarını dile getirdi. Tekin, genelge ile ilgili şunları söyledi: “Ama onun dışındakiler, dershaneci olarak faaliyetlerine devam edemezler. Dolayısıyla, vatandaşlarımıza, tırnak içinde söylüyorum kesinlikle bu tür ‘yasaya karşı hile yollarına başvuran' insanlara itibar etmemeleri, herhangi bir taahhüt altına girmemeleri, taahhüt altına girmeden mutlaka il milli eğitim müdürlüğümüze, ilçe milli eğitim müdürlüklerimize danışmalarını öneririz.”
DÖNÜŞÜM SÜRECİNDE DEVLET DESTEĞİ DEVAM EDECECEK
Dönüşüm programına başvurmayan dershanelerin ruhsatları bulunsa da özel öğretim kurumu olmadığının Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla da tescillendiğini söyleyen Tekin, “Kanuni dayanağı olan dershane kurumu ya da dershane diye bir kurum artık yok. Bunlar içerisinde özel öğretim kursuna ya da özel okullara dönüşenler faaliyetlerine devam edecekler. Hatta bu dönüşüm sürecinde biz teşviklerimize, desteklerimize devam edeceğiz” diye konuştu.