HABER MERKEZİ

CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Erdin Bircan’ın sözleşmeli öğretmen mülakatlarında yaşanan haksızlıklarla ilgili soru önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz,
Sözleşmeli öğretmen alımı Yönetmelik çerçevesinde yapılmış ve herhangi bir adayın mağdur edilmesi söz konusu olmamıştır” dedi.

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan’ın daha önce sözleşmeli öğretmenlik mülakatlarında yaşanan mağduriyetin tüm boyutlarını dile getirmişti. Branş ve öğretmenlik ile alakası olmayan, siyasi parti, dini ve ırksal köken gibi sorularla öğretmen mülakat soruları soran komisyonları savunan Bakan’a göre KPSS’de derece alan öğretmen adaylarının mülakatlarda elenmesinin bir sakıncası yok.

CHP’li Bircan’ın mülakat komisyonlarında ortaya çıkan haksızlıklar ile ilgili soru önergesine eksik, yanlış ve yanıltıcı bilgiler veren Bakan Yılmaz’a göre ortada bir sorun yok.

Bircan’ın Mülakat komisyonlarının vermiş olduğu puanların branş ve illere göre ortalama dağılımı nedir?” sorusuna yanıt vermeyen Bakan, yaşanan mağduriyetin sistematikliğinin de üzerini örttü.

Mülakatlarda kamera kaydı alınacak mı sorusunu da yanıtlamayan bakanlık, yaşanacak mağduriyetlerin daha da artacağını böylece itiraf etmiş oldu.

CHP’li Bircan yaşanan mağduriyetleri defalarca dile getirdiğini hatırlatarak, “Mağdurların en büyük şikayet konuları komisyonların objektif olmayan tutumlarıydı. Bazı komisyonlar KPSS puanı ile eş değer mülakat notları verirken, bazı komisyonlar KPSS puanlarının çok üzerinde veya aşağısında puanlar vererek, KPSS’de daha yüksek puan alanların atanmalarına engel oldular. Kanunda da yeri olmayan komisyon uygulamasını yönetmelikle açıklamak Milli Eğitim Bakanının çaresizliğidir” diye konuştu.

Komisyonlarda yaşananları bilme şanslarını olmadığını, kamera kaydı tutulmadığı için de Bakanlığı yandaşları atadığının kesin olduğunu söyleyen Bircan, “Bakanlık yaptığı son açıklamada da kamuoyunda konuşulan soruların sorulmadığını söylüyor ancak talebimize rağmen kamera kayıtları tutulmadığı için sözleri havada kalıyor. Öte yandan yapılan açıklamada zarftan çekilen iki sorunun değerlendirildiğini ifade etmeleri de böyle saçma sapan soruların sorulduğunu kendilerinin de kabul ettiğini ortaya koyuyor” dedi.

Mülakatta soruların öğretmenlikle alakasız sorulardan örnekler ise şöyle:

- Başbakan kim, Son üç başbakanı say, Van’ın hangi belediyelerine kayyum atanmıştır, niçin atandı, atanmalı mıydı, Mecliste hangi partilerin kaç milletvekili var soruları bir adaya soruluyor ve o adaya KPSS puanını çok altına bir puan verilerek, KPSS puanına göre atanması kesinken, atanamayacak sıralara geriletiyor. Bu adayın öğretmenliği ile bu soruların ne bağlantısı var?” Yapılan AKP’li olmayanları elemek için komisyonların ciddi çaba harcadığının kanıtı.

- Hataylı bir adaya Arap mısın diye soru soran komisyon üyeleri adayın Arap kökenli olduğunu öğrendikten sonra ‘senin okuman yazman var mı’ diye dalga geçtiklerini hıçkırarak anlatan bir öğretmen adayı olmuştur.

- Van depreminde yurtları yıkıldığı için cemaatin yurdunda kalmak zorunda kalan bir kız öğrenciyi ise ücretli öğretmenlik sınavında bile hiçbir şey sormadan eliyorlar. O öğretmen adayı ‘O yurda dönemin Başbakanı Erdoğan gelip elleriyle bana hediye verdi’ diye anlatsa da komisyonu ikna edemiyor.

- Nerelisin sorusuna Tunceli’yim diyen bana ulaşan birkaç öğrenciye komisyon çok düşük puan veriyor.

- Hakkarili bir adaya komisyon Yüksekova neden il olmadı? Hakkarililer neden Yüksekova'nın il olmasını istemiyor?