Dershaneciler, yeni düzenlemeyi değerlendirdi

 

Bezbaş: “Dershaneler, fakir fukaranın kolejidir”

Öztekin: “Taslakta iyileştirme yapılmasını bekliyoruz”

 

Dershanelerin, 2018-2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar devam edeceğine yönelik, Hükümet tarafından yapılan son düzenlemeyle ilgili olarak Keşan’da faaliyet gösteren dershane yöneticilerinin görüşlerine başvurduk.

Keşan Final Dergisi Dershaneleri Kurucu Temsilcisi Mustafa Bezbaş, Fen Bilimleri Dershaneleri Keşan Şubesi Müdür Yardımcısı Hüseyin Öztekin, görüşlerini Medya Keşan Gazetesi’ne açıklarken, FEM Akademi Dershaneleri yetkilileri tarafından konuyla ilgili olarak herhangi bir açıklamada bulunulmayacağı bildirilerek, gerektiği takdirde, ileri bir tarihte yazılı açıklamada bulunulacağı kaydedildi. Uğur Dershanesi Keşan Şubesi yetkilileri ise randevu talebimize geri dönüş yapmadı.


MUSTAFA BEZBAŞ: DERSHANECİLİK SEKTÖRÜ, FAKİR-FUKARANIN KOLEJİDİR

“Dershanelerin dönüşüm süreci 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı sonuna kadar uzatıldı. Ancak burada karıştırılmaması gereken şey, dönüşüm sürecinin uzatılmış olmasıdır. Yani kurs niteliğindeki dershaneler, 2015 yılına kadar devam edecek. Ben velilerden rica ediyorum, çocuklarını 2015 yılı sonuna kadar dershanelere göndersinler. Biz kendilerine bir yıl önceden bir sınav hazırlık programı uygulayacağız. 11’inci sınıflar, 12’nci sınıfa geldikleri zaman, bu anlamda kurslar açılamayacak. Bu süreçte, devlet bize destek verecek, öğrenci başına ücret ödeyecek. Arsa ve kredi imkanları da sağlayarak, dönüşüm için gerekli olan aşamalarda yardımcı olacak. Keşan’daki dershanelerin, dönüşüm sürecini başarıyla atlatabilecek güçleri var. Bizler, dershaneler birliği çatısı altında, birbirimize yardımcı ve destek de oluyoruz. Bu anlamda problem yok. Dönüşüm tamamlanınca da zaten hepimiz özel okullar olacağız. Sanıyorum, Milli Eğitim Bakanlığı’nın elindeki bazı okul alanları, düşük kiralama bedelleriyle  bizlere verilecek. Biz bundan memnunuz. Bizi okul sahibi yapabilmek için uygun bir yasa çıkarıldı. Bu sayede özel okula dönüşebiliriz. Bu işten kârlı çıkmış olsak dahi, ben dershanecilik sektörünün, fakir fukaranın koleji olduğunu düşünüyorum! Özel okul işletmeciliği ise başka bir şey. Çünkü biz en ücra köşeden, servislerle rekabet ederek, öğrenci taşıyoruz. Aynı zamanda, öğrencilerin hem rehberliğini, hem danışmanlığını hatta ağabeyliğini yapıyoruz. Bu sistemdeki bütün dershaneler, öğrencileri, en iyi şekilde eğitiyordu. Fakir-fukara çocukları kendisine hedef koyarak, eğitimini dershaneler sayesinde tamamlayabiliyordu. Hepimiz bu şekilde okuduk. Bu sayede hayatını kurtarıyordu. Şimdi ise cumartesi pazar dahil tatil bilmeyen bir sektör yok edildi. Ben ve bu sektördeki herkes 7 gün 12 saat çalışıyor. Bu eğitim düzeyinde olup da haftanın 7 günü çalışan bir başka sektör elemanı bulamazsınız. Kim ne derse desin, dershanecilik sektörü ülkemizde çok güzel şeyler yarattı. Ben 15 yıldır bu sektörde çalıştım ve bu sektörde kalıcıyım. 70 kişilik bir ekibiz ve yolumuza Final bünyesinde devam edeceğiz! Hayırlısı olsun. Öncelikle bu binada (Açelya Şubesi) başlayacağız ve bir yıl içinde binamızı yapacağız. Lise düzeyinde bir özel okul düşünüyoruz. Diğer şubemizi de ortaokul olarak hazırlayacağız. Keşan’da iki adet dershanemiz var ve biz bu ikisi için iki ayrı teşvik başvurusunda bulunduk. Sonuçta iki okulumuz olacak.”


HÜSEYİN ÖZTEKİN: ÖZEL OKULA DÖNÜŞÜM, DERSHANELERİN EKSİKLİKLERİNİ KAPATMIYOR

“Daha önce 1 Eylül 2015 tarihine kadar eğitim vereceği açıklanan dershanelerle ilgili olarak yeni bir düzenleme yapıldı. Ancak bu süreç, yani dershanelerin kapatılma değil de dönüşüm süreci 2019 yılına kadar uzatıldı. Tabiî ki bu süreçte, hangi dershane ne kadar başarılı olabilir, ne kadar potansiyel yaratabilir bunu bilmiyoruz. Keşan için konuşursak, burası küçük bir yer. Beş adet dershane var. Bunların özel okula dönüşmesi, beş adet özel okulun olması demek. Zaten şu anda Keşan’da bir özel okul var ama o bile tam olarak potansiyelini doldurmuş değil. Açıkçası, özel okula dönüşümün tam olarak istenilen anlamda olacağını düşünmüyorum. Bu bizim eksikliklerimizi tamamlamıyor. Çünkü veliler, dershane ücretlerini öderken bile zorluk çekiyorlar. Özel okula dönüşünce nasıl ödeyecekler? Bu ücretleri ödemeleri mümkün değil. Ayrıca, devlet, ilk başta, dershanelere teşvik uygulayacağını, öğrenci sayısı yeterli olmadığı zaman bunu finanse edeceğini açıkladığı halde, son düzenlemede bu uygulama yok. Bu nedenle haksız rekabet ve haksız kazanca yol açabilecek. Bu da bizleri düşündürüyor. Biz, merkezi bir dershane olduğumuz için, merkez olarak genel bir dönüşüm çabamız var. Keşan’da olmaz da Edirne ve Çanakkale birleşerek, bir dershane olabilir. Bu konularda merkezle diyalog halindeyiz. Bu kararlar doğrultusunda adım atacağız. Seçimlerden sonra bu dönüşüm sürecine son şeklin verileceğini umut ediyoruz. Bu haliyle son taslak, açıkçası bizi memnun etmedi. Daha düzgün bir iyileştirmenin olmasını bekliyoruz.”