Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Abdülaziz Çıkıkçı, önceki gün Uzunköprü, Meriç bölgesinde köy ve beldelerdeki incelemeleri ve dün de afetten zarar gören Mahmutköy’deki ziyaretleri hakkında bilgi verdi. Çıkıkçı, 2 ay önce program dahilinde İpsala ve Enez ilçelerinde gerçekleştirdikleri ziyaretlerin devamı olan Uzunköprü, Meriç bölgesi ziyaretlerine Ramazan ayı nedeniyle ara verdiklerini ve önceki gün saat 09.00’dan akşam saatlerine kadar süren bir dizi incelemelerde bulunduklarını ifade etti. Yeni seçilmiş belediye başkanlarına hayırlı olsun ziyaretlerinde bulunarak sorunlarını dinleme fırsatı bulduklarını da ekleyen Çıkıkçı ayrıca, bölgedeki zarar ziyanı yerinde inceleme imkanı bulduklarını söyledi.

“SAĞATAĞACI KÖYÜNDE ÜRÜNLERİNİ SİGORTA YAPAN ÇİFTÇİLERE

EKİLİ ALANLARIN SİGORTA KAPSAMINDA OLMADIĞI SÖYLENMİŞ”

Abdülaziz Çıkıkçı önceki gün ilk olarak Adasağranlı’da muhtar ve vatandaşlarla buluştuklarını ve görüş alışverişinde bulunduklarını, sonrasında Küplü ve Subaşı Belediye başkanlarını ziyaret ettiklerini söyledi. Çıkıkçı sözlerine şöyle devam etti: “Meriç Kaymakamı ve Belediye Başkanını ziyaretiyle çalışmalarımız devam etti. Bu arada yoğun yağışlardan dolayı afette zarar gören Meriç’in Sağatağacı ve Akıncılar köylerini de ziyaret ettik. Orada gerçekten düşündüğümüzün ve tahminlerimizin ötesinde bir zarar olduğunu gözlemledik. Ekili arazilerin neredeyse tümü zarar görmüş durumda. Dolayısıyla vatandaşlarımız bu yıl ekmiş olduğu üründen herhangi bir gelir elde edemeyeceği gibi büyük bir zararla karşı karşıya kalmışlardır. Borçlarının ertelenmesiyle ilgili bir takım girişimler olmuş bu köylerde. Borçların bir yıl, faizlerinin de düşürülerek ertelenmesi ile ilgili yazısı gelmiş olduğu söyleniyor. Bunu yanında TARSİM ile ilgili sıkıntıların olduğunu gözlemledik. Vatandaşların ifadelerine göre TARSİM bu arazilerde bir takım çalışmalar yapmış, arazi sahibi vatandaşların bir bölümü de arazilerini sigortalamışlar. Ancak %100 kayıp olmasına rağmen kendilerine bir ücret ödemeyeceklerini söylemişler. Bunun nedeni olarak da özellikle de Sağatağacı köyünde ekili alanların sigorta kapsamında olan alan olmadığını ifade etmişler. Vatandaşlar da ‘o zaman burası sigorta kapsamı dışında bir alan ise neden bizim arazimize sigorta yapıldı daha önceden bunun araştırılması gerekmiyor muydu’ diye ifadelerde bulundular. Bu durum karşısında da vatandaşların mahkemeye başvurmaları gerektiği söylendi. O bölgede gerek TARSİM yönünden gerekse zarar ziyan yönünde büyük sıkıntılar var. Devletin ilgili organlarının yapmış olduğu çalışmalar var.”

“ÖZEL İDARESİ VE DSİ EKİPLERİ BÖLGEDE ÇALIŞIYOR”

Bölgede acil müdahale edilmesi gereken yerlere müdahale edildiğini söyleyen Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Abdülaziz Çıkıkçı, su tesisatlarındaki arızalar ile ilgili tamiratlar yapıldığını, kanalizasyon borularında sıkıntılı olan yerlerin acilen çözüldüğünü ve araziye ulaşım yollarındaki sorunların Özel İdaresi ve DSİ ekipleri tarafından çözüme kavuşturulduğunu bekledi. Bu bölgedeki çalışmaların devam ettiğini de d,ile getiren Çıkıkçı, “Yıkılan evlerle ilgili çalışmalar devam ediyor. Uzunköprü ilçesinin Çakmak ve Sığırcılı köylerinde yıkılan evler çoğunlukta ve bununla ilgili de çalışmalar devam ediyor. Vali ve Uzunköprü kaymakamının da ifade ettiği bu bölgedeki evleri yıkılan vatandaşlarımıza 25’şer bin TL nakdi yardım yapılacağı söyleniyor. Bu paraların yakın zamanda gelmesini umuyoruz. Bir an önce konu komşuda çoluk çocuğunda kalan bu vatandaşlarımızın sağlıklı bir eve kavuşurlar. Bununla ilgili de çalışmalar var. Özel idarenin üretmiş olduğu projeler uygulanacak. İmkanı olanlar az bir nakitle biraz daha büyük eve sahip olacaklar, imkanı olmayan yaşlı ve gelir düzeyi düşük olan vatandaşlarımız da daha küçük evlerde ikamet edecekler. Çakmaklı ve Sığırcılıklı köyleri hem arazi de ve hem de evlerinin yıkılması ile bu konu da özel bir yerleri var. Program dahilinde yaptığımız bu çalışma güzel oldu vatandaşlarımıza moral motivasyon açısından destek olduk.” dedi.

MAHMUTKÖY ZİYARETİ

Ağır hasar gören Mahmutköyü ziyaret ettiklerini söyleyen Çıkıkçı, şunları ifade etti: “Sebzecilikle uğraşan bir köyümüzde maddi kayıplar olduğunu gözlemledik. Kendilerine geçmiş olsun dileklerimizi sunduk. Görüş alışverişinde bulunduk ve bu alandaki çalışmamızı sonlandırdık. Bundan sonra da bu olayın takipçisi olacağız. Kısa vadede yapılacak işler olmuş orta ve uzun vadedeki vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermek için ne gerekiyorsa yapılması yönünde çalışmaların takipçisi olacağız.”

TARSİM ile ilgili sıkıntı tüm köylerde olduğu gibi Mahmutköy’de de sıkıntı var. Vatandaşlar ve ilgililer tarafından TARSİM’in mevzuatı ile ilgili sıkıntılar dile getiriliyor. Çiftçi sigortasını yaptırıyor, yarısını vatandaş yarısını devlet veriyor. %100 oranında zarar olduğu halde TARSİM denen sigorta şirketi zararın tamamını ödemiyorsa, vatandaşın sigorta yaptırmasının mantığı nedir? Kredi kullanan çiftçiler TARSİM yaptırmak zorunda ve bu tip afetler sonunda TARSİM vatandaşın yanında olmayacaksa o zaman vatandaşlar bu sigortayı niye yaptırsın. Zararlar karşılanmamaya devam edildiği zaman çiftçimiz bu sigortaya itibar etmeyecektir. Sigorta mevzuatında yönünde değişiklik yapılması gözüküyor.”

“BEN BUGÜNE KADAR KİMSEYLE

POLEMİK YAPMIŞ KİMSE DEĞİLİM”

Son olarak önceki gün kendilerinin açıklamasına karşılık Hüseyin Boyalık’ın cevap vermesine Boyalık’a atfen bir söylemlerinin olmadığını, sadece o açıklamada bir genelleme yaptıklarını ve İl Genel Meclisi dışında il genel mevzuatı, yürüyüşü, işleyişi ile alakalı açıklama yapanların önce mevzuata hakim olmaları gerektiği kanaatiyle ilgili bir genelleme olduğunu yineleyen Çıkıkçı, şunları söyledi: “Bu arkadaşımız yeni heyecandır. Aktif siyasete yeni girmiştir. Kendine göre bir yol haritası mutlaka olacaktır. O yol haritası da kendisini bağlar, bizi bağlamaz. Ben bugüne kadar kimseyle polemik yapmış değilim. Hele başkanı olduğum bir organda herhangi bir meclis üyemle polemik yapmam söz konusu olamaz. Başkan olarak mecliste birlik beraberlik içerisinde hareket etme ve Edirne içine doğru kararların alınması için çaba göstermek gibi bir anlayışım ve görevim olduğunu biliyorum. Açıklamam kendisini hedef alan bir açıklama değildi üstüne alınmış. Olsun o da zaman içerisinde işlerin nasıl işlediğini daha iyi görür ve bu tip açıklamalara itibar etmez.”