MEHMET AYTAÇ

Emekli Öğretmenler Derneği’nde önceki gün yapılan toplantıya Eğitim-Sen Keşan Temsilcisi Vedat Bulut, Eğitim-İş Keşan Temsilcisi Erol Yazla ve Türk Tabipler Birliği Keşan Temsilcisi Uz. Dr. Uğur Özdağlı katıldı.

“KEŞAN’DA KARANTİNAYA ALINAN SINIFLAR VAR”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Uz. Dr. Uğur Özdağlı; bir buçuk yıldır dünyanın bir kaç ülkesi haricinde tüm ülkelerde eğitim devam ettiğini ancak bizde eğitimin kesintiye uğradığını söyledi. Özdağlı, çocukların eğitimsiz kaldığını vurgulayarak; “Corona salgının, Türkiye’de bir kaç ataktan sonra sonbaharda tekrar hızlanmaya başladığını görüyoruz. Haziran ayının başında neredeyse bölgemizde sıfır olan vakalar, bayram ve yaz tatiliyle birlikte özellikle şehir dışından gelen insanlarla birlikte 50-100lü rakamlara ulaşmaya başladı ve ciddi anlamda sorun yaşamaya başladık, kayıp vermeye de başladık” dedi.

Aşılama konusunda önemli bir yol katettiklerini belirten Özdağlı şunları söyledi: “Trakya, aşılama konusunda Türkiye’nin en başarılı yerlerinden biri. 1. ve 2. dozda çok yüksek seviyede aşılama oranına sahibiz. Bu arada Milli Eğitim Bakanlığı okulları bir genelgeyle açacağını açıkladı. Biz de Keşan’daki okullarımızın durumu nedir? Ne yapar isek okulların açık kalmasını sağlayabiliriz diye buradayız. Okulların açık kalmasının bir takım koşulları var. Bunlar genel olarak ne kadar kabul görse de Keşan’daki okul gerçekliği buna denk düşüyor mu? Tanımlanan ya da istenilen seviyede mi? Okulların altyapısı, mevcutları uygun mu? Öğrencilerin ve öğretmenlerin aşı durumu ve tüm bunlarla ilgili bir açıklama yapmak istedik. Zaman zaman bu toplantıları tekrar edip değerlendirme yapacağız. Çünkü bu toplantya başlamadan önce aldığımız haberlere göre Keşan Anadolu Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi’nde birer sınıfın pozitif vakalardan dolayı karantinaya alındığını öğrendik. Yani bu durum Keşan’dan uzak değil, bizzat Keşan’ın göbeğinde yaşanan durumlar. Biz de eğitim ve sağlık camiasının temsilcileri olarak bir takım başlıklar çıkardık.”

BULUT: “AŞI OLMAYAN ÖĞRETMENLER VAR”

Özdağlı’nın ardından Eğitim-Sen Keşan Temsilcisi Vedat Bulut söz aldı. Okullarda yeterli önlemlerin alınması ve temizlik kurallarına uyulması halinde eğitimin rahat bir şekilde yüzyüze devam edeceğine inandıklarını belirten Vedat Bulut, aşı olamayan öğretmenlere de dikkat çekti. Bulut şöyle konuştu: “Şu anda öğretmen arkadaşlarımızdan da aşı olmayanlar var. Aşı olmayan arkadaşlarımız lütfen ücretsiz izne ayrılsınlar, okullarda sıkıntı yaratmasınlar. Bu pandemi süreci içerisinde bilimin ışığında, bilime inanmıyorsak neye inanacağız, nasıl atlatacağız bu işi? Bu arada velilerin ve öğrenci yakınlarının da mutlaka aşı olmaları gerekiyor. Eğitim öüretimin seyreltilmiş sınıflarda yapılmasını istiyoruz. Bununla ilgili de bir beklentimiz var. 1 Ocak’ta göreve başlayacak olan 15 bin öğretmenin derhal göreve başlaması ve seyreltilmiş sınıflarda eğitime devam edilmesidir. Bu görevlendirmelerde kadrolu öğretmen ataması yapılmalı. Ücretli öğretmenlikle bunu sürdümeye çalışmanın pek anlamı olduğunu sanmıyorum.

YAZLA: “OKULLARDA HİZMETLİ VE TEMİZLİK SORUNU VAR”

Son olarak bir açıklama yapan Eğitim-İş Keşan Temslcisi Erol Yazla ise okullarda hizmetli açığı olduğunu vurguladı. Keşan’daki okullarda istihdam edilmek üzere hizmet alımı şeklinde 35 personelin alınacağını öğrendiklerini kaydeden Yazla, bu sayının çok yetersiz olduğunu söyleyerek en 120 personelin alınması gerektiğini bildirdi. Yazla şöyle konuştu: “Hep söylediğimiz şey, mesafe, maske ve temizlik. Maalesef Keşan’da okullarımız, gerekli hijyen koşullarını sağlamadan eğitim ve öğretime başladı. Biliyorsunuz Milli Eğitim Bakanlığı yardımcı hizmetler sınıfında kadrolu personel istihdam etmiyor. Bunları hizmet satın alımıyla yapıyor. Yaz geçti, okullarımız açıldı, ikinci haftaya girdik. Ama maalesef hizmet satın alma yoluyla yani İş-Kur vasıtaysıyla okullarımıza yardımcı hizmetler personeli atanmış değil. Bazı okullarımızda hiç hizmetli yok. Bazı okullarımızda bir tane var. Çevre temizliği kesinlikle yapılmıyor, koridorlar paspaslanmıyor, tuvaletlerin hali içler acısı. Bunlara mutlaka acilen önlem alınması lazım. Yine aldığımız bilgleie göre İş-Kur tarafından 35 adet hizmet satın alımı yapılacağını öğrendik. Bunların bir kısmı kaloriferci, bir kısmı idari kurumlarda, bir kısmı da okullarda istihdam edilecek. Köylerimizin de olduğunu düşünürsek bu sayı çok yetersiz. Keşan’a en az 120 adet hizmet alımı yapılması lazım ki okullardaki temizlik sağlanabilsin. Lise çağındaki çocuklar aşılanmaya başladılar ve hevesliler. Maske ve mesafe kurallarına uyuluyor. Okul öğretmenlerimizin ve idarecilerimizin tek ekesiği şu anda okullarda hizmetli kadrosudur. Genel idare gerekli önlemleri alırsa bizlerin de katkılarıyla okullarımızı kapatmadan eğitim öğretime devam edebileceğiz. Kapanan sınıflarımız olabilir, bu sağlık tedbiridir. Ama kesinlikle okullarımızı kapatmayalım.”

Konuşmaların ardından hazırlanan basın bildirisi okundu. Bildiri şu şekilde:

Ülkemiz genelinde okulların açılıp yüz yüze eğitimin başlaması ikici haftasını doldurdu. Bu süre zarfında ülke genlinde birçok okuldan yaygın vaka ve karantina haberleri gelmektedir. Bu durumun Keşan’da da yaşanmaması, salgının artış göstermemesi ve okulların açık tutulması için şu önlemler alınladır:

1- Her okulda ciddi anlamda eksik olan temizlik görevlisi sayıları okul ihtiyaçları dikkate alınarak mutlaka tamamlanmalıdır.

2- Okulun  günlük genel temizliği yapılmalı sık dokunulan yüzeylerin dezenfeksiyonu her ders saati sırasında öğrenciler içerideyken mutlaka yapılmadır. Okul koridorları günde en az 3-4 kez paspasla temizlenmelidir.

3-Her okulda okul girişinde HES kodunu kontrol ederek düzene sokan bir güvenlik görevlisi olmalı, veli ve öğrencilerin kontrolü mutlaka yapılmalıdır.

4- Okul girişlerine ve koridorlarına maske, mesafe, temizlik,  temalı görseller konulmalıdır. Okul çalışanları ve öğrencilerin bu konuda doğru bir şekilde bilgilendirilmesi, solunum hijyeni kurallarının öğretilmesi (öksürme ve hapşırma sırasında dirsek içi ile ağzı ve burnu kapama) ve havalandırmanın önemi vurgulanmalıdır.

5- Sınıftaki toplam öğrenci sayısı 20  kişiyi geçmemeli  bu sağlanamıyorsa kurumun şartlarına uygun ikili öğretim yada boş olan dersliklerin değerlendirilmesi gibi seçenekler oluşturulmalıdır.

6- Sınıflarda her hafta başı COVİD 19 ile ilgili bilgiler  ilk derslerde güncellenmelidir.

7-Okul servisleri yarı kapasite ile çalıştırılmalı,  servis sayıları arttırılmalıdır .

8- 12 yaş üstü öğrencilerin aşılanması başlamış olup öğrencilerin aşılamaya teşvik edilmesi ve farkındalık yaratılması için çeşitli etkinlikler düzenlenmelidir..

9- Öğrenci velilerinin, evde beraber temas ettiği büyüklerin mutlaka aşı durumu sorgulanmalı ve aşı olmaları sağlanmalıdır.

10- Kreş, gündüz bakımevi ve okul öncesi eğitim kurumlarında öğrencilerin yaşlarına uygun olarak COVID-19 eğitimi verilmeli ve önlemlere uyum oyunlaştırılarak beceri kazandırılmalıdır.

11- Yatılı okullarda yatakhanelerde ve diğer ortak yaşam alanlarında mesafe, maske ve temizlik/hijyen önlemlerine tam uyulmalıdır.

12- Seminer, konferans, toplantı, ziyaret ve saha gezileri gibi toplu açık kapalı alan etkinlikleri COVID-19 salgın döneminde zorunlu değil ise yapılmamalıdır.

13- Yemekhanesi bulunan okullarda yemekhane kullanımında damlacık ve temas yolu ile bulaşmayı engelleyecek önlemler alınmalıdır.

14- Okulların açılmasını takip eden 2-4. haftasında öğrenci ve öğretmenlerde tespit edilen vakalar ve okul içi bulaşma bilgileri çok yakından İlçe Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki ilgili birimler tarafından takip edilmeli ve şeffaf bir şekilde paylaşılmalıdır.Bu veriler sağlık müdürlüğü ve ilçe hıfzıssıhha kurulu ile koordine edilmeli ve bu dönemde toplanacak verilere göre önlemler sıkılaştırılmalı  ya da gevşetilmelidir.

15- Sınıfların düzenli olarak havalandırılması ve penceresi açılmayan sınıfların derslik olarak kullanılmamasının sağlanması, ders sırasında 20 dakikada bir pencerelerin ve kapının açılması genel anlamda riski azaltacaktır.

16- İl ve ilçelerde Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesinde mutlaka sağlık birimleri oluşturulmalı. Bu birimlerde yeteri kadar doktor, hemşire gibi sağlık çalışanı istihdam edilmeli ve kalıcı hale getirilmelidir.