HABER MERKEZİ

Kahvaltıya, Eğitim İş üyesi öğretmenlerin yanı sıra Edirne Şube,  İpsala ve Uzunköprü temsilcilik yönetimleri de katıldı. Kahvaltıda konuşan Eğitim İş Keşan Temsilcilik Başkanı Erol Yazla, Atatürk’ün ulusal bütünlüğün kurulmasında ve geliştirilmesinde, Türkiye’nin çağdaşlaşmasında en önemli görevi öğretmenlere verdiğini ifade ederek, “Onun, ‘Ulusları kurtaranlar, yalnız ve ancak öğretmenlerdir’ sözleri bunun en güzel örneklerindendir. Bugün Türkiye’de eğitim çalışanlarının hak ettiği ilgi ve değeri gördüğünü, taleplerinin karşılandığını söylemek mümkün değildir. Muhalif ve örgütlü eğitim çalışanları devletin gözünde sakıncalı görülmekte, öğretmenin ve eğitim çalışanının  mesleki ve demokratik haklarını savunacağı örgütlenme hakkı engellenmekte, kendisini daha iyi yetiştirecek ve toplumda saygınlığını sürdürecek maddi olanaklardan yoksun bırakılmaktadır. Eğitimi bilimsel ve laik özünden koparmaya çalışan siyasi kadrolar, eğitimi çökertirken öğretmeni de ezmektedir. Öğretmenlerin sözleşmeli, ücretli, kadrolu diye kategorilere ayrılması, emek sömürüsünü artırmıştır. Yine öğretmeni uzman başöğretmen gibi kavramlarla basamaklama doğru değildir. Zaten öğretmenlik uzmanlık mesleğidir. Başöğretmenliğe gelince bizim tek baş öğretmenimiz vardır. O da Mustafa Kemal Atatürk’tür. Bakanlık, öğretmen açığını ücretli öğretmenlik ile kapatmaya çalışmaktadır. Ataması yapılmayan öğretmen sayısı 700 bini geçmişken, 80 binin üzerinde eğitim emekçisi ücretli öğretmen denen güvencesizlik altında sömürülürken ücretli öğretmenlik gibi geçici çözümlerle okullardaki öğretmen açığının kapatılması mümkün değildir” dedi.

Eğitim İş olarak taleplerini sıralayan Yazla, “Tüm eğitim çalışanları olarak, insanlık onuruna yaraşır bir ücret alıp, insanca yaşamak istiyoruz. Söz verilmesine rağmen yaşama geçirilmeyen 3600 ek gösterge hakkımızı istiyoruz. Eğitim çalışanları arasında ayrımcılık yaratacak uygulamalara son verilmesi istiyoruz. Ek ders ücretlerimizin emekliliğe sayılmasını talep ediyoruz. Eğitim emekçilerinin köle değil geleceğin mimarları olduğunun idrak edilmesini istiyoruz. Sadece öğrencilerimiz ve kendimiz için değil ülkemizin geleceği için laik, bilimsel, adil ve kamusal eğitim istiyoruz. Hükümetin ekonomi ve eğitimde din eksenli politikaları ile değil nesnel ve bilimsel kriterlerle belirlenmesini talep ediyoruz. Yeterli sayıda öğretmen ve yardımcı personel istihdam edilmesini istiyoruz. Öğretmenlere ve eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin önüne geçecek önlemler alınmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

Daha sonra emekli olan üyelere plaketleri verildi. Ayrıca kahvaltıda koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Özgür Karagöz’ün anısına ailesine şükran plaketi sunuldu.