HABER MERKEZİ

MEB’in (Milli Eğitim Bakanlığı) 4 Eylül 2020 tarihinde, geçtiğimiz 1 haftayı kapsayan 31 Ağustos-18 Eylül 2020 “Uzaktan Eğitim”  sürecine ilişkin bir “görüş” yazısını 81 İl Valiliğine gönderdiği belirtilen açıklamada, şunlara yer verildi: “Görmekte bir hafta geciken bakanlığın bu rötarlı görüş yazısındaki çelişkilere de şaşırmamak gerekiyor. Ek ders ücreti konulu yazıda öğretmenlerin üç haftalık ‘Uzaktan Eğitim’ sürecindeki ders ücretlerinin 2006 yılında yüz yüze eğitime göre düzenlenmiş olan ve güncel olmayan “Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar” çerçevesinde verileceği görülüyor. MEB dünün güneşiyle bugünün çamaşırlarını kurutmaya çalışıyor. Tabi alınan karar da, 2006 yılı eğitim dönemiyle hiç ilgisi olmayan bu üç haftalık sürece dair birçok mağduriyeti meydana getiriyor.”

YAŞANAN ÇELİŞKİLER

Açıklamada, yaşanan çelişkiler ise, şöyle sıralandı: “1- Öncelikle ilgili Karar’da yer alan ‘ders’ tanımıyla şu an uygulanan EBA Canlı Ders Uygulaması hem süre, hem de koşul anlamında aynı değil. Mevzuata göre ilkokul, ortaokul ve liselere okutulan ders tanımı;  yüz yüze ve bir mekanda yapılan 40 dakikalık eğitim sürecini ifade eder. Ancak ‘canlı ders’ tanımı, ilgili mevzuatta yapılmamış ve yer almamaktadır.

2- Yüz yüze eğitim dönemindeki haftalık ders saatleri ile EBA haftalık Canlı Ders saatleri birbirini tutmuyor. Örneğin; yüz yüze eğitimde İlkokul 2,3 ve 4. sınıflarda her bir sınıf için haftada 30 saat ders var iken EBA’da sadece 8 saat ders var. Yani bir Sınıf Öğretmeninin 15 saat maaş karşılığını doldurulabilmesi matematiksel olarak dahi mümkün değil. Okul Öncesi ve 1. Sınıf Öğretmenlerinin ise bu süreçte hiç dersi yok. Öte yandan Ortaokulda haftada 35 saat ders okutulurken EBA’da ancak 17/18 saat derse yer veriliyor. Bu dersler de Branş bazında paylaşıldığında Sınıf Öğretmenleri için geçerli olan maaş karşılığı mağduriyeti Branş Öğretmenleri için de ortaya çıkıyor.  Bir meslektaşımız canlı dersi olmaksızın maaşını alırken diğer bir meslektaşımız 15 saat canlı ders ile aynı maaşı ancak hak ediyor. Haftalık ders saatleri bu denli azalmışken öğretmenin ek dersini güncel olmayan, yüz yüze eğitim mevzuatına göre 15 saat maaş karşılığı üzerinden ödemek, ek ders ücreti ödememek üzere planlanmış, kasıtlı ve art niyetli bir eylemdir.

3- EBA’nın bir ‘Haftalık Ders Çizelgesi’ yok. Haftalık Ders Programları, hangi sınıfta hangi dersin kaç saat üzerinden okutulacağını belirten ve geçmişte Sayın Ziya Selçuk’un da Başkanlığını yaptığı Talim Terbiye Kurulu (TTK) tarafından yayımlanan ‘Haftalık Ders Çizelgesi’ üzerinden yapılır ve okullarda ek ders ücretleri konusunda en belirleyici olan da bu çizelgelere göre yapılan ders programlarıdır. Ancak ders saatlerinin yüz yüze eğitime göre yarı yarıya azaldığı bu süreçte hangi sınıfta hangi dersin kaç saat okutulacağı belirsizdir.

4- EBA’da birden fazla şubeye ders tanımlanabiliyor. Örneğin bir İngilizce Öğretmeninin canlı dersine hem 3/A hem 3/B hem de 3/C öğrencileri katılıyor. Yüz yüze eğitimde 3 ayrı ders olarak okutulan bu 3 İngilizce dersi EBA üzerinden sadece 1 derste okutuluyor ve ek ders hesabında da 1 saate tekabül ediyor.

5- 24-28 Ağustos Mesleki Çalışma Programının ilk gününde yer alan Öğretmenler Kurulu tüm okullarda yapıldı. Öğretmenlerin Sınıf/Şube Rehber Öğretmenlikleri, Kulüp Danışmanlığı, Atölye şefliği gibi görevleri kurullarda belirlendi. Peki, Bakanlığın ek ders konusunda dayanak gösterdiği Ek Ders Kararına göre söz konusu görevlere sahip öğretmenlere ödenmesi gereken haftalık 2 saat‘Öğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri’ ücreti ödenecek mi?

6- Mevzuata göre hafta içi yapılan Destekleme ve Yetiştirme Kurs ücretleri de tıpkı ek ders gibi 15 saat maaş karşılığının doldurulması şartıyla ödenir. Ancak Çelişki 2’de de belirttiğimiz gibi EBA programına göre maaş karşılığı ders saatini doldurması matematiksel olarak mümkün olmayan öğretmenlerin DYK ücretleri de maaş karşılığına sayılmaktadır. Kursların başlamasından 1 hafta sonra ilgili yazıyı yayınlayan Bakanlık adeta DYK ücretlerini ödememek için özel bir çaba sarfetmiş, meslektaşlarımızın bir haftalık emeğini hiç etmiş, etmeye de devam etmektedir.

7- İlgili mevzuata göre hafta sonu yapılan derslerin ve kursların ücretleri maaş karşılığına bakılmaksızın ödenmektedir. Yani EBA Canlı Ders Programına göre Cumartesi yapılan derslerin ücretleri istisnasız ödenecek. Ancak EBA’nın öğretmene müsaade ettiği Cumartesi günü programına baktığımızda sadece belirli sınıfların ders alabildikleri görünmektedir. Örneğin; İlkokullarda sadece 2. ve 4. sınıflar ders alabilirken 3. Sınıf Öğretmenlerinin dersleri daima haftaiçine rastlıyor. Bu da bir eşitsizliğe yol açıyor. Haftasonu yapılan DYK ücretleri ödenirken haftaiçi yapılanlar maaş karşılığı içinde eriyip gidiyor.

Sonuç olarak; öğretmenler arasında birçok eşitsizliğe, haksızlığa ve mağduriyete neden olan bu karardan dönülmelidir. Gayemiz küçük hesapları dile getirmek olmadığı gibi kazanılmış haklarımızdan da asla taviz vermeyeceğiz.”