(Haber-Foto: BÜLENT SAYLAM)

PROBLEMLERLE BAŞLADI

2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı’nın başladığını hatırlatarak, sözlerine başlayan Koç, şunları söyledi: “Eğitim-Öğretim Yılı, Türkiye’de olduğu gibi Keşan’da da, problemlerle başladı. Türkiye’de, eğitimin yapısal dönüşümü hükümet eliyle yapılmaktadır. Bu durumun yerele yansıması söz konusudur. Milli Eğitim’in okullara ayırdığı bütçe, her geçen yıl azalmaktadır. Bunun yansımalarını bizler okullarda görmekteyiz. Okulların alt yapılarının yetişmemesi ve eksikliklerin her geçen gün büyümesi gibi sorunlar artarak devam ediyor. Milli Eğitim’in bütçesinin yüzde 75’i personel giderlerine harcanıyor.”

TADİLATLAR BİTMEDİ

Asalet Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Okulların yenilenme sorununu yaşıyoruz. Keşan’a, 3 tane okul binası yapıldı. İmam Hatip Lisesi ve Fatih Sultan Mehmet İlkokulu yapılırken, Raşit Efendi İlkokulu yenilendi. Onun dışındaki diğer okullar mimarı anlamda sıkıntıları kendi içinde barındırmaktadır. Okulların ısıtılması, aydınlatılması olmazsa olmazlardan biri iken; bizim okullarımızda bu sıkıntılar yaşanıyor. Eğitim-Öğretim Yılı’na başladığımız bugünlerde, Anafartalar İlkokulu’nda tadilat bitmedi ve Kurtuluş İlkokulu’nda devam eden çatı tadilatının halen bitmediğini görüyoruz. Okul devam ederken, çatı tadilatının devam etmesi iş güvenliği ve öğrencilerin güvenliği açısından riskler taşıyor. Alan firma yetiştirememiş olabilir ya da bunların ihalesi geç yapılmış olabilir. Bu konuda, ayrıntılı bilgiye sahip değiliz.”

DERS KİTAPLARI EKSİK

“Okullarda, ders kitaplarında sıkıntı var mı?” şeklindeki soruya cevap veren Koç, şunları söyledi: “Kitaplar, okullarımıza yeni gönderildi. Gönderilen kitaplarda eksik durumda. Çocuklarımız, devlet tarafından dağıtılan eğitim materyallerine sahip değil. 1’inci sınıflarda Türkçe kitabı, matematik kitaplarının bir kısmı gelmiş, bazı okullarda 1-2 tane ders kitabında eksiklikler var. Ayrıca, ortaöğretime geçiş sistemiyle ilgili hala bir okula yerleştirilemeyen öğrenciler var. Milli Eğitim Bakanlığı bu işin içerisinden nasıl çıkacağı konusunda ertelemeler yapıyor. Bazı öğrenciler, 99 ortalamayla dışarda kaldığını görmekteyiz. Sorunların yakın süre içerisinde çözülmesini temenni ediyorum.”

FARKLI STATÜDE ÇALIŞAN ÖĞRETMENLERİMİZ VAR

Öğretmenlerin yaşandığı sorunlar hakkında değerlendirmelerde bulunan Asalet Koç sözlerini şöyle tamamladı: “Okullarımızda, farklı statüde çalışan öğretmenlerimiz bulunmaktadır. Kadrolu, sözleşmeli ve ücretli öğretmenlerimiz var. Bunlar aynı zamanda, çalışma hayatı içerisinde sıkıntılar yaratıyor. Öğretmenin kendisini güvende hissetmediği bir ortam var. Ayrıca, ülkemizde iyi bir eğitimin verilmesi için çalışmalıyız ve mücadele etmeliyiz.”