Eğitim Sen Keşan Temsilcilik Başkanı Mustafa Bayır, dün yaptığı açıklamada, meslek liselerinde beden eğitimi derslerinin kaldırılmasına yönelik çalışmalar ve milli eğitim sisteminde karşılaştıkları olumsuzluklar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bayır, “4+4+4 sistemi ile milli eğitimi yazboz tahtasına çevirdiler. Liselerin zorunlu eğitim kapsamına alındığı söyleniyor ama açık liseleri özendiriyorlar” dedi.

AÇIKLAMA FARKLI UYGULAMA FARKLI

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, haftalık ders saatlerini meslek liselerinde 37 saatten 35 saate indirdiğini açıkladığını belirten Bayır, şöyle konuştu: “Ancak yapılan uygulama bunun tam tersi. Bir öğrenci 10. sınıfa geldiğinde 40 saat dersten 44 saate yükseliyor. Şu anda bu okullarımızda haftada 40 saat ders yapılmakta. Bu uygulamalar ne zaman hayata geçecek net değil. 4+4+4 ile bozdukları eğitim sistemini bir türlü düzene oturtamıyorlar. Gelen her yeni bakan geçmiş dönem uygulamalarını değiştiriyor. Milli eğitimi yazboz tahtasına çevirdiler. Liselerin zorunlu eğitim kapsamına alındığı söyleniyor ama açık liseleri özendiriyorlar.”

ÖĞRENCİYE, “KÜLTÜR, SANAT VE SPORLA UĞRAŞMA!” DENİYOR

Şu an için meslek liselerinde haftada 40 saat ders yapıldığına dikkat çeken Mustafa Bayır, “Bu da çocuklarımızın her gün 10 saate yakın derse girmesi anlamına geliyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda çözümü yine sanat ve spor derslerinde buldu. Öğrenciye ‘Kültür, spor ve sanatla uğraşma!’deniyor. Son yıllarda beden eğitimi, müzik, resim gibi dersler ikinci plana atıldı. Meslek liselerinde Anadolu olup olmadığına bakılmaksızın, alanlara göre haftada 42 saat ders yapılacak. Bu da çocukların kendilerine zaman ayırmasına engel olacak. Bu durum öğrencinin yorulmasına neden olacak.

BU DÜZENLEMELERLE BİR YERE VARILMAZ

Bu olumsuzluklarla eğitim sisteminin temeline dinamit atılıyor. Kültür, sanat ve spora verilen değer de uluslar arası spor müsabakalarında elde edilen sonuçlardan belli. Hangi okullarımızda spor alanları var, müzik ve resim atölyeleri var? Dünyada spor ve sanat alanlarında haliyle geri kalıyoruz. Sistem tamamen sınava odaklı olduğundan sanat ve spor dersleri değersiz gibi görünüyor. Ancak gelecekte sağlıklı bireyler yetiştirmek istiyorsak bu ders saatlerinin azaltılması yerine bence arttırılmalı. Ayrıca içeriğin düzenlenmesi gerekir. Öğretmen açıkları varken atanamayan öğretmenlerin ‘ücretli öğretmenlik’ adı altında emekleri sömürülürken, bu düzenlemeler ile bir yere varılamaz. Bunlar sadece geçiştirme” dedi