Dınkırcı: “Keşan gelişiyor, ancak yapılanları yeterli görmüyoruz”

 

 

Edirne Valiliği Avrupa Birliği (AB) Eşgüdüm Merkezi tarafından organize edilen Erasmus Plus Programı tanıtım toplantısı, dün Keşan’da da yapıldı.

Saat 14.00 sıralarında KTSO (Keşan Ticaret ve Sanayi Odası) Toplantı Salonu’nda başlayan, Edirne Valiliği AB Eşgüdüm Merkezi Sorumlusu Yalçın Yıldırım ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Proje Görevlisi Volkan Selvi’nin konuşmacı olarak yeraldığı toplantıya, Edirne Vali Yardımcısı Ayhan Özkan, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, ilgili kurum amirleri, okul yöneticileri ve öğretmenler katıldı.

DINKIRCI: YAPILANLAR YETERLİ DEĞİL

Toplantının açış konuşmasını yapan Dınkırcı, kurumların artık proje tabanlı çalışması gerektiğini belirterek, “Birtakım yerlerden kaynak bulmak istiyorsak analitik düşünmemiz lazım. Özellikle bölgenin sahibi olduğu tarım, hayvancılık ve turizm dinamikleri başta olmak üzere proje çalışmalarına yönelmeliyiz. ERASMUS Plus yeni bir program. Milli Eğitim’deki proje ekibi, bu bağlamda kendi ilçemiz için ne kadar proje üretebiliriz algısını arttırmalı. Keşan gelişiyor, ancak yapılanları yeterli görmüyoruz.” dedi.

DEĞİŞİMİ YAKALAMALIYIZ

Keşan’da proje bazlı çalışmalara hız verilmesi gerektiğini ifade eden Bekir Dınkırcı, şunları söyledi: “Bu konuda hepimize iş düşüyor. Bölgede yapılacak olan projeler, bölgenin gelişimini ve dinamiklerin çok daha aktif kullanılmasını sağlayacaktır. Değişimi yakalayabilmek adına AB Projeleri, Kalkınma Ajansı projeleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın projeleri başta olmak üzere değişik kaynaklardaki fonlardan yararlanabiliriz. Proje bazlı kaynak almak istiyorsak yönetmeliğin istediği bazda hareket etmemiz gerek.”

ÖZKAN: PROJE BAZLI ÇALIŞMALARI ARTTIRMALIYIZ 

Daha sonra söz alan Edirne Vali Yardımcısı Ayhan Özkan, Türkiye’nin AB’nin doğal bir parçası olduğunu dile getirerek, “Coğrafi konumumuz itibariyle Avrupalı olduğumuzu biliyoruz. Avrupalı için AB projesi bir barış, bizim için bir medeniyet projesi. Atatürk’ün bize hedef gösterdiği çağdaş uygarlık seviyesi hedefini yakalamak için proje bazlı çalışmaları arttırmalıyız. Bizim gayemiz, vatandaşımızı çağdaş yaşam kalitesini yakalar hale getirmek. AB’ye üye olmasak dahi, hibeler ve fonlar nedeniyle sağlanan imkanlar var. Bu konu üzerinde çalışıyoruz. Avrupa Birliği’ne ülke olarak verdiğimiz paranın karşılığını almaya çalışıyoruz. AB fonlarına 2 yıl önce 20 milyar Avro katkı sağlamamıza rağmen bu rakamın %10’undan faydalanıyoruz. Bu oranı ne kadar yükseltebilirsek bizim için o kadar iyi. Bu süreçte hepimizin üstelenebileceği birçok şey var. Yaptığımız çalışmalar neticesinde hibe ve fonlardan yararlanma sıralamasında 57. sıradan 18. sıraya yükselmiş durumdayız. Bu çalışmalar meyvelerini vermeye devam eder ise daha üst sıralara çıkacağız.” şeklinde konuştu.     

Özkan’ın konuşmasının ardından Keşan’da değişik kurum ve kuruluşlar tarafından hazırlanan AB Projeleri’nin slayt gösterisi eşliğinde tanıtımı yapıldı.

Daha sonra Edirne Valiliği AB Eşgüdüm Merkezi Sorumlusu Yalçın Yıldırım ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Proje Görevlisi Volkan Selvi tarafından ERASMUS Plus Programı tanıtımı yapıldı, çeşitli konularda sorulan sorular cevaplandırıldı.