HABER MERKEZİ

Milli Eğitim Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle konu ile ilgili soru önergesi veren CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, öğretmen yetiştirme politikaları olmak üzere; personel istihdam sorunları, ülke genelinde derslik açıkları, kalabalık sınıflar, öğretmensiz okullar, ikili öğretim, taşımalı eğitim, temel lise garabeti, uluslararası sınavlardaki başarısızlıklar, öğrencilerin tarikat ve cemaatlerin yurtlarına mahkum edilmesi, çocukların örgün eğitim dışına itilmesi, sözleşmeli öğretmenlik gibi sorunların 2017-2018 eğitim-öğretim yılı birinci döneminde tüm Türkiye’de yaşandığını belirtti.

Edirne ili Keşan ilçesi proje okulu Keşan Fen Lisesi’nde keyfi yönetime karşı veli şikâyetlerinin tarafına ulaştığını ifade eden CHP’li Gaytancıoğlu, Keşan Fen Lisesinde yaşanan bu keyfi uygulamaların akıl dışı olduğunu, pansiyon öğrencisi olsun ya da olmasın, okul idaresinin okul personeline yemek çıkarmakla yükümlü olduğunu sözlerine ekledi.

CHP’li Gaytancıoğlu, konu ile ilgili sorunların İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce görüşülmüş olduğunu ancak ne var ki, dönemin ikinci haftası olmasına rağmen yaşanılan sıkıntıların öğrenciler nezdinde süregeldiğini ifade etti. CHP’li Okan Gaytancıoğlu, “Günümüz çağında Türkiye’nin en batısından en doğusuna eğitimde karşımıza çıkan, aslında çok basit sorun olan bu sıkıntıların yaşanıyor olması ve çözümlenemeyişi, her şeyden önce birey olarak; anne, baba, öğrenci, görevli, eğitimci, yurttaş vs… hepimiz adına üzücüdür. Velilere atılan SMS mesajında öğrencilerin yeme, içme, barınma, temizlik ve kırtasiye vb. gibi masraflar için belirlenen aidatın ödenmesi aksi halde mevcut durumun sürdürülemeyeceğinin alenen ifade edilmesi de eğitim ve öğretim adına kara bir lekedir” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu’nun konuyla ilgili vermiş olduğu önerge ile Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz şu soruları sordu:

1. Okul yönetimi bu süre zarfında öğle yemeklerinden kaç öğrenciyi mağdur etmiştir?

2. Birinci dönem çıkarılıp ikinci dönem çıkarılmayan öğle yemekleri hangi yönetmeliğe göre iptal edildi ya da geciktiriliyor?

3. Parasını veren pansiyon harici öğrenci yemekhanede yemek yiyemez mi?

4. Devlet tarafından parasız yatılılığı hak etmiş öğrencilerden kayıt esnasında pansiyon ihtiyaçları için ayrıca para toplandı mı?

5. Toplandıysa bu para hangi yönetmeliğe göre kim tarafından toplandı?

6. Toplanan paralar karşılığında makbuz verildi mi? 

7. Devlet bu pansiyona ödenek çıkarmıyor mu? Personel görevlendirmedi mi ?

8. Öğrencinin yeme içme ve barınma ihtiyaçları okul aile birliği tarafından mı karşılanıyor?

9. Böyle bir yönetmelik var mı ya da bu okul aile birliğinin görevlerinden mi?

10. Mevcut durumun sürdürülemeyeceği belirtildiğine göre veli okula aidat katkısı yapmazsa okulu kapatmayı mı düşünüyorsunuz? 

11. Veli aidatında gönüllülük esas değil mi? 

12. Bu keyfi uygulamaları nereden güç bularak yapıyorsunuz. Sizler kendinizi yönetmeliklerin üzerinde mi görüyorsunuz?