AYŞİN SEÇİL GEZER

Diyanetin her ne kadar yaptığı açıklamayı yalanlasa da diyanetteki sözlükten buluğ çağı ile ilgili tanımda kızlarda 9 yaşında buluğ çağına girmesinin doğal olduğunun yazıldığını hatırlatan

“REŞİT OLMA YAŞI 18’DİR”

Gaytancıoğlu, “Evlenecek gençlerin yanlarında velisinin olmasının uygun olduğunu yazıyor. Diyanetin açıklamaları, yalanlamaları aslında bir yerde yaptığı açıklamalar ile bu işi doğrular niteliktedir. Çelişkili ifadeler var. Biz şunu anlıyoruz Cumhuriyet Halk Partisi olarak maalesef diyanet kendi sayfasında kamuoyuna duyurulan şekilde 9 yaşında küçük kız çocukları ile evlenilebileceğini, nikahlanılabilineceğini doğrulamış durumda. Her ne kadar bunu yalanlamış da olsa, kendi sözlüklerinde buluğ çağını tanımlamış ve burada kimlerin evlenebileceğini de tanımlaştır. Dolayısıyla bizim şuna bakmamız lazım; biz toplum olarak 9 yaşında, 10 yaşında daha ilkokul öğretimini, eğitimini alan çocuklar bizim için kutsaldır. Reşit olma yaşı 18’dir. Zaten resmi nikah 18 yaşındakiler ile kıyılabilir. Yanlarında kimsenin de olmasına gerek yoktur, iki tane sadece şahit olması gerekir. Bunların çocuklarının da olmamasını tıp söylüyor. Bu gençlerin fiziksel gelişmeleri, manevi yönden gelişmelerini yani akıl gelişmelerinin, fiziki ve ruhi melekelerinin gelişmesi gerektiğini tıp söylüyor. Dolayısı ile Diyanet kendi kendine çelişkili açıklamalarda bulunuyor.” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN AKP İKTİDARI BOYUNCA GETİRİLDİĞİ DURUM BUDUR”

18 yaşının altındaki her türlü evliliğin Anayasa bakımından yasak olduğunun altını çizen Gaytancıoğlu, açıklamasını şu şekilde sonlandırdı: “Türkiye Cumhuriyeti’nin AKP İktidarı boyunca getirildiği durum budur. Toplumda bir dejenerasyon görüyoruz. Adalet ve Kalkınma Partisi İktidarı ile birlikte bir öğretmen çıkabiliyor, kendi öğrencisine eşofman giydiğinden dolayı günah işlediğini söyleyebiliyor. Bu zihniyetteki öğretmenleri Milli Eğitimde hala tutabiliyoruz. Başka bir eğitimci yazar çıkıyor, Atatürk’e dil uzatabiliyor. Başka bir sözüm ona yazar TRT’nin dizilerinde hem Atatürk’e hakaret ediyor, hem de TRT’den maaş almaya devam ediyor. AKP, Türkiye’ye bu zihniyeti sokmaya çalışıyor. Ama Türkiye Cumhuriyeti yüksek karakterli, bilime dayalı bir millettir. Atatürk bize böyle bir miras bırakmıştır. Biz bunları kabul etmiyoruz, parti olarak da gerekli girişimlerde bulunduk. Bunu aslında sivil toplum kuruluşlarının, bilim adamların tartışması ve afişe edilmesi gerekir. Bizim için 9 yaşında, 10 yaşında çocuklar eğitim çağındadır. 18 yaşının altında her türlü evlilik Anayasa bakımından da yasaktır. Dolayısı ile bu tip söylemlerde bulunulması toplumun kamplara bölünmesine, ayrışmalara neden olur. Biz de Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu ayrışmaların olmasını istemeyiz.”