İpsala Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İpek Helvacıoğlu, gazetemize yaptığı açıklamada, okulda Laboratuvar Teknolojisi Programı açıldığını bildirdi.

İpsala MYO’da 4 bölümün olduğunu dile getiren Helvacıoğlu, 5’inci ve yeni açılan Laboratuvar Teknolojisi Programı hakkında bilgi verdi.

Bölgeye güç katıp ivme kazandıracak bir program açtıklarını vurgulayan İpek Helvacıoğlu, ÖSYM’nin kılavuzuna yeni programın yetişmediğini, fakat ek yerleştirmede kılavuzda yer alacaklarını vurgulayarak, “İlk tercihte kılavuzda yer alamadığımız için bir dezavantaj yaşıyoruz, fakat açılacak ek kontenjanda 30 kişilik kontenjanın dolmasını bekliyoruz.” dedi.

BÖLGENİN İHTİYACINA CEVAP VEREBİLECEK BİR PROGRAM

Helvacıoğlu, açılacak olan Laboratuvar Teknolojisi Programı’nın amacı ve iş alanları ile ilgili şunları söyledi: “Tarım sektöründe, tarım ürünleri, bu ürünlerin yetiştiriciliği ve bu konuda karşılaşılan sorunların giderilmesi, hastalık ve zararlıların bilinmesi ve çözümlerin önerilmesi gibi konularda bilgi sahibi olan elemanlara ihtiyaç olduğu biliniyor. En azından tarım sektörü çalışanlarınca söylenen bir gerçektir. Toprak, su, bitki, gıda, yem analizleri ve bitki koruma teknikleri ile ilgili yöntem belirleyebilecek, uygulamalı analiz yapabilecek ve yapılan analizleri değerlendirebilecek ara eleman yetiştirilmesi amaçlanıyor. Ayrıca bu programda öğrencilere temel laboratuvar tekniklerinin öğretilmesi, analizlerde kullanılacak alet ve cihazların tanıtılması ve laboratuvarda çalışma becerisinin kazandırılması da hedeflenmektedir. Bu nedenle öğrencilerimiz, sağlık, gıda ve çevre laboratuvar teknikleri konularında da yeterli bilgiye sahip olarak programdan mezun olacaklardır.

Laboratuvar Teknolojisi Programı’ndan mezun olacak öğrencilerin, Toprak Analizleri, Su Analizleri, Gıda Analizleri, Bitki Analizleri, Gübre Analizleri bilgileri yanında ağırlıklı olarak aldığı toprak, gıda ve su kirliliği analizi ve gübreleme temelli derslerle,  özel sektör ve bakanlıkların çeşitli birimlerinde, küçük ve orta boy işletmelerde (KOBİ’lerde) çalışacakları dikkate alınarak, eğitim-öğretim programı oluşturuldu.”