HABER MERKEZİ

Keşan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bahçesinde düzenlenen törende ilk olarak Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü İlhan Saz konuştu. Törene katılanlara okul hakkında bilgiler veren İlhan Saz, meslek lisesi memleket meselesi adı altında Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak paydaşlarıyla bir araya geldiklerini belirtti. Saz; “Özellikle 2021 yılındaki TOBB ile yapılan işbirliği protokolünden sonra öğrencilerimiz yavaş yavaş burasını tercih etmeye başlamıştır. Tarım bölümü ile ilgili bugün yaptığımız lansmanda sonra da umarım daha da iyi şekilde olacaktır diye düşünüyorum” dedi.

UYGULAMALI EĞİTİM İÇİN 31 DÖNÜM TARLA AYRILDI

Saz, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı tarım alanı çerçeve öğretim programıyla ilgili bilgiler verdi.

Okula belirli bir oranda toprak tahsis edilmesi gerektiğini gördüklerini ifade eden Saz; “Bizler de belediyemize, Keşan Ticaret ve Sanayi Odamız ve borsamız ile birlikte müracaatımızı yaptık. Eğitim alanı için İzzetiye’de 7 bin 944 metrekare, aynı mahalle içinde 3 bin metrekare, Mecidiye Köyü’nde ise 20 bin 400 metrekare olmak üzere toplamda 31 bin 344 metrekare tarla ayrılmış olup, bu tarlalarda uygulamalı eğitim yapılacak. Üretilen ürünler ekonomiye kazandırılacaktır. Okul öğrencileri, döner sermaye kapsamında okulda okurken gelir elde edebileceklerdir” şeklinde konuştu.

ŞAPÇI: “YENİLİKÇİ SİSTEMLERLE EKONOMİMİZE DESTEK OLACAĞIZ”

Saz’ın ardından Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Şapçı söz aldı. Bölgede ve Türkiye’de en önemli sorun haline gelen mesleki eğitim ve meslek lisesinin önemini Keşan Ticaret ve Sanayi Odası olarak kendilerine görev edindiklerini söyleyen Şapçı; “Bölgemizin nitelikli eleman sorununa çözüm olacak, Keşan Gıda İhtisas OSB ve diğer sanayi bölgelerimize nitelikli eleman yetiştirecek ve yeni sanayi alanlarımızın açılmasına büyük katkı sağlayacak olan meslek lisemiz için global, yenilikçi ve teknolojik makinalar, ekipmanlar kazandırıyoruz ve güncel bilgiler, sektörel ihtiyaçlara, bölgesel gelişime yönelik mesleki eğitimlerimiz ile sanayinin ve ekonominin gelişmesine önemli destek oluyoruz” dedi.

Keşan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne tarım bölümünü kazandırmanın heyecanı ile beraber olduklarını kaydeden Şapçı; “Bölgemiz ekonomisinin %50’si tarım sektörüne bağlı olarak, tarım bölgesel gelişim ve kalkınma için önemli bir etkendir. Bölgemizdeki tarımsal ürünlerimizin yetiştirilmesi, üretilmesi, katma değerli yeni ürünler elde edilmesi için artık meslek lisemizde tarım bölümümüzde yenilikçi sistemler ile ekonomimize destek olacağız” ifadelerini kullandı.

BALCI: “KEŞAN’DA TARİHİ BİR GÜN YAŞIYORUZ”

Şapçı’dan sonra szö alan Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Yakup Balcı ise Keşan’da tarihi bir gün yaşadıklarını ifade etti. Hem eğitim sistemi hem de tarımsal iş sektörü için yıllardır dile getirdikleri ve hayalini kurdukları bir adımı hep birlikte attıklarını belirten Balcı; “TOBB çatısı altında; Keşan TSO ile Keşan Ticaret Borsamız işbirliğinde, Kaymakamlığımız ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün destekleri ile Keşan Belediyemizin de uygulama arazisi desteğiyle proje ortaklarından olduğu önemli bir dönüşüme hep birlikte şahit oluyoruz. Hayırlısıyla bugün; TOBB’un proje okulu olarak desteklediği Keşan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizin Tarım Bölümünü açıyoruz. Biliyorsunuz ki tüm dünya çok zor bir süreçten geçti. Tüm dünyayı etkileyen salgın, bize çok önemli bir şey gösterdi. Sağlıktan sonra tarımsal faaliyetler ve gıda en ön plana çıktı. Daha da önemlisi; tarıma akıl katmak gerektiği yadsınamaz bir gerçek olarak kendini bir kez daha gösterdi. Salgınlar, kuraklık, küresel iklim ve savaşlar; alt alta nasıl dizerseniz dizin tek bir sonuç çıkıyor; gıdanın önemi. Kısacası; “tarımın geleceği” diyorsak, geleceğin tarımını planlamamız gerekiyor. İşte tam da bu noktada; geleceğin tarımsal üretimini yürütecek öğrencileri yetiştirecek bölümler ve hatta okullar öne çıkıyor. Mesleki eğitim ile reel sektörü, birbirine entegre eden proje okulları öne çıkıyor. Yıllardır; tarım sektöründe çalışacak nitelikli eleman zorluğu yaşanıyor. Tarıma akıl teri katacak vasıfların eksikliği hissediliyor. İşte çözüm karşımızda duruyor. Bunun değişmesi için TOBB önderliğinde Keşan’dan yaktığımız meşale güzel bir toplumsal hizmeti geleceğimize kazandırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Keşan Ticaret Borsası Başkanı Necmi Kaymaz da tarım bölümüne gelinene kadar süreci anlatarak, bu konuda emeği geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a TOBB Başkanı Rifat Hisarciklıoğlu’na, Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz’a, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’na, Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü İlhan Saz’a teşekkür etti

Dilek ve temenniler bölümünde konuşan çiftçi ve Gündem Saros Gazetesi sahibi Mehmet Emin Meriç’te yıllardan beri hayal ettiği tarım bölümünün açılmasından mutluluk duyduğunu belirterek bu konuda emeği geçen herkese teşekkür etti.