Keşan Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Süleyman Kök, 60 kontenjana sahip Gaz ve Tesisatı Teknolojisi Programı’na bu yıl sadece 7 öğrenci yerleştirildiğini ve bu nedenle bölümün kapatılabileceğini, ayrıca ikinci öğretimlerde de eğitimin paralı olması nedeniyle büyük bir düşüş yaşandığını belirtti.

İKİNCİ ÖĞRETİMLERDE DÜŞÜŞ VAR

Geçmiş yıllara bakıldığında özellikle elektrik ile turizm ve otelcilik programlarının ikinci öğretiminde düşüş olduğunu dile getiren Kök, dün makamında yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi: “Birisi 10, diğeri 12 kişi. Normalde ikinci öğretimlerde 60 kişilik kontenjan var. Otomotivde sıkıntı yok. Sadece 2 kontenjan boş. Ama en önemli eksiğimiz Gaz ve Tesisatı Teknolojisi Programı’nda. 60 kişilik kontenjana 7 öğrenci yerleşmiş. Bunun en önemli sebebi de Edirne merkeze 2 yıl önce aynı programı açtılar. Geçen sene de bu programı 12 öğrenci kazanmıştı.

İLLER İLE REKABET EDEMİYORUZ

 Kendimizi iyi tanıtmak ve okulumuzu tercih ettirebilmek için elimizden geleni yapıyoruz. Ama illerle rekabet edemiyoruz, bu bir gerçek. Edirne’de de varken öğrenci gelip burayı tercih etmiyor. Buraya gelen öğrencilerimizin çoğu İstanbul kökenli. Bizim daha önce doğalgaz programımıza Edirne’den de öğrenciler geliyordu. Ama Edirne’de açılınca Keşan’a kimse gelmek istemiyor. Edirne’de ki 40 kontenjanlı bölüme 38 öğrenci yerleşmiş. Sadece 2 açığı var. Daha önce biz bu bölümün Edirne’de açılmasına senato toplantısında itiraz ettik. Edirne’de aynı bölümü açtıkları takdirde, Keşan’da programı yaşatamayacağımızı söyledik. Ama maalesef açıldı.”

BÖLÜMLERİN KONTENJANLARI DÜŞÜRÜLMELİ

İkinci öğretim programlarındaki düşüşün sadece Keşan’da değil, birçok meslek yüksekokulunda yaşandığına da işaret eden Kök, şunları söyledi: “İkinci öğretimde boş kontenjanlar daha tercih yapılmadan önce 46 bin açık vardı. Şu an normal öğretimleri de kattığımızda 109 bin boş kontenjan var. Bunun nedeni de yaklaşık 500 bin öğrenci zaten üniversite okurken sınava girmiş olanlar. Öte yandan örneğin 30 olan kontenjan sayısı birden 60’a yani iki katına çıkarılıyor. Liselerde kontenjan 8 kişi arttırıldı diye insanlar çıkıp bas bas bağırıyorlar. Eğer ki YÖK, bu anlamda bir düzenleme yaparak, 30’a çekerse bizim sıkıntımız kalmaz. Ama böyle giderse, ikinci öğretimlerin yaşama şansı kalmayacaktır. Çünkü ikinci öğretim paralı. Öğrenci neden tercih etsin? Geçen seneden 1 aylık ders ücreti eksiğimiz var. İkinci öğretimde derse giren arkadaşlar bu ders ücretlerini alamadılar. Bu nedenle de ÖSYM istese bu bölümü kapatabilir.

SÖYLEMDEN ÇOK EYLEM

İkinci tercihlerde boş kalan kontenjanların dolması temennisinde bulunan Kök, “İnternet sitemize her programla ilgili power point sunumu koyduk. İnsanlar önce görsellere bakıyorlar. Söylemden çok eyleme bakılıyor. Elimizden geleni yaptığımızı düşünüyorum. İkinci tercihlerde umarız ki boş kalan kontenjanlarımız dolar. Ancak YÖK’ün belirlediği 10 kişilik sınırı aşamazsak korkarım ki Gaz ve Tesisatı Teknolojisi Programı kapatılabilir. Daha önce Su Ürünleri Programı vardı. Bu programı da öğrenciler tercih etmediği için farklı bir program hazırlayıp sunduk fakat YÖK kabul etmedi. Sebebi de öğrencilerin tercih etmemesi. Belki Edirne’deki bölümün kontenjanı düşürülür, 30’a indirilirse, oradaki öğrencileri buraya çekmeyi teklif edeceğim. Öte yandan bu enerji bölümü. Bu bölümün bence ismini değiştirmek gerekir.  Dolayısıyla enerjiyle ilgili yeni bir isim altında belki tekrar bu bölüm canlandırılabilir.” şeklinde konuştu.